logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z dyskiem - wysoka temperatura i zawiechy systemu.

taxpayer 11 Maj 2010 19:57 5029 13
  • #1 8063752
    taxpayer
    Poziom 10  
    Witaj.
    Dzieje się coś niedobrego z moim laptopem a konkretniej z dyskiem twardym Seagate Momentus 5400.3.
    Grzeje się dosyć mocno, do tego dziwne zwiechy systemu (logi z OTL, OTS, Gmera czyściutkie), na dysku Vista Ultimate SP2 ze wszystkimi dotychczasowymi aktualizacjami, sterowniki też najnowsze. Laptop to HP Pavilion dv2000.

Pobrałem od producenta SeaTools w celach diagnostycznych. Bilans:
    S.M.A.R.T Check - Pass
    Short Drive Self Test - Fail
    Short Generic - dziwny dźwięk (jakby głowica zaparkowała), totalna zwiecha systemu, po kilku minutach czarny ekran z kursorem i koniec.

Po ponownym odpaleniu systemu czas na HDTune:
    Problemy z dyskiem - wysoka temperatura i zawiechy systemu. Problemy z dyskiem - wysoka temperatura i zawiechy systemu.

Z testów zrobiłem tylko ErrorScan (opcja: szybko) i niby wszystko było "na zielono". Jednak na wszystkich innych po jakimś czasie dioda od dysku przestawała świecić a system nie dawał oznak życia - pomagał tylko POWER przytrzymany dłużej.
    Teraz kiedy kończe pisać ten temat, HDtune pokazuje mi temp. 55 stopni C.

Jeszcze jedna ciekawostka którą odkryłem rozkręcając laptopa i wyjmując dysk:
    Problemy z dyskiem - wysoka temperatura i zawiechy systemu. Problemy z dyskiem - wysoka temperatura i zawiechy systemu. Problemy z dyskiem - wysoka temperatura i zawiechy systemu.

Domniemam że miało to służyć jako ochrona przed zbyt mocnym nagrzewaniem się innych części w laptopie ale daję sobie rękę uciąć że z fabryki tak nie wyjechał :)
    A może to wszystko wina przejściówki którą jestem zmuszony używać z racji tego ze dysk to S-ATA a jak widzicie na załączonych zdjęciach z płyty głównej wychodzi inny rodzaj złącza? Swoją drogą będę mieć nie lada problem żeby dobrać odpowiedni dysk który będzie pasował.
    W każdej chwili mogę kupić nowy dysk do laptopa ale chcę się najpierw upewnić że to on jest uszkodzony żeby nie wyrzucać pieniędzy w błoto :)
    Jakie kroki powinienem podjąć aby ustalić co jest nie tak?

Pozdrawiam.
    taxpayer
  • Pomocny post
    #2 8063974
    smoq35
    Poziom 29  
    Ocena: 55
    Tam ma być SATA - ta "przejściówka" to konektor, który jest tam fabrycznie.
    Według mnie coś nie tak z głowicą dysku [łącz atrybuty BB I BD]. Jeżeli dysk nie przechodzi testu producenta, to też chyba daje do myślenia.
  • #3 8066289
    taxpayer
    Poziom 10  
    Postanowiłem kupić nowy dysk. Mój typ to WD Scorpio Black Tylko grubość musze sprawdzić na stronie producenta żeby się zmieścił do tej kieszeni.

Czy ten konektor nie wpływa jakoś na pracę dysku, na jego wydajność itp?

I czy przy wyborze dysku powinienem zwracać uwage na to ile będzie pobierał mocy? Żeby przypadkiem zasilacz nie okazał się za słaby dla nowego dysku...

P.S. Jak mogę nabić kilka punktów na licznik, bo jak widać nie mam ich już prawie wcale ^^
  • #4 8066372
    pm8006
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    u Mnie w laptopie Asus900HD był ten sam problem z Seagate 5400.6
    Wymieniłem go właśnie na WD3200BEKT lecz... problem z temperaturą rzędu 60-65C pozostał. Przeszukałem fora, googla... i znalazłem poradę.
    Zrobiłem wszystko tak jak opisywali, i mi pomogło. Teraz temperatura oscyluje w przedziale 40-45C (norma WDC=do 60C)
    Na forach kazali:
    -zrezygnować z tej podkładki srebrnej (pazłotka) w okół dysku
    -kazali wywiercić małą wiertarka maksymalną liczbę otworków w klapce dysku
    -kazali zamontować bardzo cienki wiatraczek między dyskiem a klapką i podłączyć go pod wiatrak CPU

Problemy z zawieszaniem się systemu zawsze zaczynały się gdy temperatura dysku przekraczała 60C. Wymieniłem też chłodzenie procesora (była tam na nim jakaś siateczka aluminiowa) zamieniłem to na mały radiatorek o wysokości około 4,5mm z pastą. Pomogło.
  • #5 8066408
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:

Przede wszystkim powinieneś bardziej precyzyjnie opisać problem, gdyż z tego co napisałeś: "do tego dziwne zwiechy systemu" w zasadzie ciężko coś wywnioskować. Jak wyglądają te "zwiechy"?
    Pobierz, a następnie uruchom system Linux z Live CD i napisz nam, czy w dalszym ciągu występują te "dziwne zwiechy".

Uruchomienie Linuxa ma na celu sprawdzenie, czy te "dziwne zwiechy" są spowodowane tylko dyskiem twardym, który być może jest uszkodzony.
    Wartość Seek Error Rate jest wysoka, co może oznaczać problemy z mechaniką dysku.
  • #6 8066613
    taxpayer
    Poziom 10  
    pm8006 napisał:
    u Mnie w laptopie Asus900HD był ten sam problem z Seagate 5400.6
    Wymieniłem go właśnie na WD3200BEKT lecz... problem z temperaturą rzędu 60-65C pozostał. Przeszukałem fora, googla... i znalazłem poradę.
    Zrobiłem wszystko tak jak opisywali, i mi pomogło. Teraz temperatura oscyluje w przedziale 40-45C (norma WDC=do 60C)
    Na forach kazali:
    -zrezygnować z tej podkładki srebrnej (pazłotka) w okół dysku
    -kazali wywiercić małą wiertarka maksymalną liczbę otworków w klapce dysku
    -kazali zamontować bardzo cienki wiatraczek między dyskiem a klapką i podłączyć go pod wiatrak CPU
    Problemy z zawieszaniem się systemu zawsze zaczynały się gdy temperatura dysku przekraczała 60C. Wymieniłem też chłodzenie procesora (była tam na nim jakaś siateczka aluminiowa) zamieniłem to na mały radiatorek o wysokości około 4,5mm z pastą. Pomogło.

Dziękuję za wskazówki! Pazłotka już nie ma. Rozebrałem laptopa na części pierwsze, wyczyściłem wiatrak i całą tą "komorę" w której wiruje, razem z kratą - miała dywanik z kurzu. Także usunąłem starą, zaschniętą pastę z procesora/radiatora i nałożyłem Arctic Silver 5 (tak btw. gdzie powinienem trzymać tego rodzaju pasty? W normalnej temp. pokojowej?). Zdjęcia komory z wiatraczkiem po rozebraniu:

Problemy z dyskiem - wysoka temperatura i zawiechy systemu. Problemy z dyskiem - wysoka temperatura i zawiechy systemu.

Efekt zauważalny, przede wszystkim już takiego ciepłego strumienia z kraty nie czuć, jest chłodniej :) Sprawdze jeszcze temperatury proca jakimś narzędziem do diagnozowania.

mat_ed napisał:
    Cytat:

Przede wszystkim powinieneś bardziej precyzyjnie opisać problem, gdyż z tego co napisałeś: "do tego dziwne zwiechy systemu" w zasadzie ciężko coś wywnioskować. Jak wyglądają te "zwiechy"?

Nazwałem je "dziwne" bo takich freezów nigdy nie widziałem. Zawsze dzieje się to kiedy próbuje zrobić coś z dyskiem - czy to zdefragmentować, czy poddać testowi przez jakiś program testujący. Wygląda to tak że zawsze jak dysk jest poddawany mocniejszemu obciążeniu, to zaczyna odmawiać posłuszeństwa.
    Zrobię tak jak polecasz - mam jakieś Linuksy na LiveCD - BackTracka4 i podajże Incognito. Gdzieś na płycie jest też Reatogo-X-PE autorstwa OldTimera i chyba ma nawet zaimpletowane narzędzia do sprawdzania dysków.
  • Pomocny post
    #7 8070032
    pm8006
    Poziom 11  
    Jeśli masz możliwość przeniesienia danych na których Ci zależy, to ... skasuj dysk od podstaw i nagraj windows raz jeszcze. Tu masz program, który robi to na prawdę bardzo bardzo dobrze. Naprawiam nim większość problemów programowych na dyskach. Czasami są BadSectory programowe itp. które uniemożliwiają poprawne działanie. Wystarczy że błędy dysku znajdą się w obszarze w którym masz tzw. pageFile (plik stronicowania) i komp będzie się męczył. Program nazywa się Dariks Bootand Nuke spod Linuxa

wersja na dyskietkę http://sourceforge.net/projects/dban/
    info http://pl.wikipedia.org/wiki/Darik%27s_Boot_and_Nuke
    wersja na penDrive http://www.pendrivelinux.com/install-dban-to-a-usb-flash-drive-using-windows/

Przeczytaj instrukcje... Przeczyść dysk cały np. zerami...
    (ja używam najpierw dowolnego algorytmu (trwa to około 4,5h dla dysku 80GB) i później format with zeros (zerami) trwa to około 2,3h dla dysku 80GB)
    Program ten czyści większość bad sectorów i błędów na dysku!
    Spróbuj... Może to pomorze...

Po takiej czynności dysk będzie jak nowy...
    Sformatuj do NTFS i wgraj windowsa...
    PS. Program czyści 1% obszaru dysku w czasie około 2,3min więc, trzeba zarezerwować sobie nockę (najlepiej wystartować późnym wieczorem, na rano będzie gotowe)
  • #8 8073275
    taxpayer
    Poziom 10  
    Dziękuję za kolejną podpowiedź pm8006 :)

Istnieje taka możliwość, danych mam tam tyle co nic, może z 20GB.
    Czyli jak juz zrobie backupa swoich danych, mam zrobić pełnego formata (np. tego przy instalacji Windowsa od nowa) i potem zainstalować Windowsa i zabrać się za zabawe tym programem?

Czy zostawić dysk pusty całkowicie po formacie, bez systemu, bez niczego i bootując np. z pendrive (najdogodniejsza dla mnie opcja) zacząć działać tym Darkis'em?

P.S. Dysk już zamówiłem, jakby co, zawsze mam możliwość oddania go, jeśli go nie rozpakuje ;)
  • Pomocny post
    #9 8073294
    smoq35
    Poziom 29  
    Ocena: 55
    Twój dysk, według mnie, ma problem z głowicą. Ja bym go nie używał.
  • #10 8073826
    pm8006
    Poziom 11  
    Nie,nie...
    Najpierw robisz sobie Backup danych, dopiero gdy, jesteś już gotowy do formatowania dysku odpalasz komputer z penDrive właśnie z tym Darikiem.
    Program wyczyści Ci dysk (trwa to od 2 do 6h w zależności od poj.dysku) i dopiero wtedy, wkładasz nośnik z Windows i wgrywasz system (instalator Windows wykryje nową partycję C surową niesformatowaną ). Użycie dariksa po instalacji Windows spowoduje skasowanie tego windows. Dlatego, najpierw dariks. Dla przykładu, wczoraj ożywiałem kolegi dysk właśnie dariksem. Co prawda, małe 20GB ale miał 4 bad sectory. Po przeczyszczeniu , bad sectorów nie ma. Były programowe, więc usuwalne. Powodzenia. Jeśli po ponownej instalacji systemu , będą działy się te same objawy, wtedy przyczyny trzeba w pierwszej kolejności szukać w temperaturze. Bywa tak, że dysk wariuje gdy ma za gorąco. Jeśli temperatura będzie w normie, pozostaje już sam dysk. Będzie prawdopodobnie uszkodzony
  • #11 8074084
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6531
    Sprostowanie co do tej folii pod dyskiem - ona jest potrzebna, to ekranowanie przed zakłóceniami EM. Temperatura dysku w okolicach 50-55*C jest jak najbardziej normalna.
  • #12 8075007
    taxpayer
    Poziom 10  
    Teraz wszystko jasne pm8006
    Nowy WD Scropio Black już przyszedł, ale nawet z czystej ciekawości pobawie się dariksem. Tylko teraz pojawia się problem z danymi na dysku... tam jest te całe HP_RECOVERY na drugiej partycji (dysk D: ma jakieś 7GB z czego instalka Windowsa i całego crapwareu HP zajmuje ponad 5GB. Z jednej strony wolałbym to przenieść i zainstalować na nowym dysku (nie chce instalować innego Windowsa-pirata a kupować też nie mam nowego zamiaru). Najlepiej byłoby po prostu zrobić idealną kopię obecnego dysku (niestety nie skopiuje bezpośrednio do nowego bo laptop nie dysponuje wyjściem e-SATA a ja nie posiadam kieszeni pod USB. Więc jak możnaby było to najprościej zrobić? Skopiować jakimś specjalnym programem na np. 80GB iPoda a potem kiedy już nowy dysk będzie siedzieć w środku, uruchomić jakąś dystrybucje linuxa LiveCD z CD/USB i skopiować kopie dysku z iPoda na nowy dysk? No ale to chyba nie zrobi partycji mi automatycznie partycji takich jakie były...? Nie mam pojęcia.
    Aha i jak w takim przypadku komputer potraktuje dysk który będzie już większy - stary ma 160GB a nowy 250GB?

Cytat:
    Sprostowanie co do tej folii pod dyskiem - ona jest potrzebna, to ekranowanie przed zakłóceniami EM. Temperatura dysku w okolicach 50-55*C jest jak najbardziej normalna.

Żeby mi przypadkiem danych nie skasowało? :) Czy aż tak duże mam zakłócenia w domu że musze zabezpieczać dysk? Co do temperatury to jeśli 50 stopni jest normą to mój obecny dysk w drugim laptopie - Hitachi Travelstar 7K500 500GB jest zimny - w chwilach "stresu" max temp. jaką zauważyłem to 38 stopni, czyli prawie tyle ile temperatura ciała człowieka :D
  • #13 8076284
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6531
    Od końca - raczej żeby nie było błędów transmisji.

Jak przenieść - można je podłączyć do PeCeta (przejściówka kosztuje jakieś 5zł) i sklonować z jednoczesnym rozszerzeniem partycji do powierzchni nowego dysku.

W/g specyfikacji ten dysk (Seagate Momentus 5400.3) może pracować w temperaturze do 60°C.
  • #14 8077383
    pm8006
    Poziom 11  
    Ta partycja Asus Recovery to jest śmiech na sali. Miałem ostatnio ogromny problem z właśnie taką partycją. Był na niej Windows7. Skasowałem tę partycję, i w zestawie z komputerem nie było płyty Recovery (nowy Acer Aspire). Serwis Acera zaśpiewał 180zł za płytkę. Zainstalowałem pierwszego lepszego Windows7 Box pobranego z internetu, ale... wprowadziłem podczas instalacji swój klucz. Po instalacji zadzwoniłem do Microsoftu pod automatyczny numer aktywacji, zaaktywowałem Windows, zarejestrowałem i po problemie. 180zł w kieszeni, oraz więcej miejsca na dysku. Asus Recovery jest robione Ghostem, taka instalacja ma w sobie sporo nie potrzebnych rzeczy... bo, np. u Mnie jest Norton Internet Security i Norton Antywirus w wersji demo na 30dni!! Weź to później od instaluj...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z dyskiem twardym Seagate Momentus 5400.3 w laptopie HP Pavilion dv2000, który przegrzewa się i powoduje zawiechy systemu. Przeprowadzone testy diagnostyczne wykazały, że dysk nie przeszedł Short Drive Self Test, a podczas testów HDTune wystąpiły problemy z zawieszaniem się systemu. Użytkownicy sugerują wymianę dysku na WD Scorpio Black oraz podają różne metody chłodzenia, takie jak usunięcie srebrnej folii ekranowej, wiercenie otworów w klapce dysku oraz montaż dodatkowego wentylatora. Rekomendowane jest również użycie programu Darik's Boot and Nuke do czyszczenia dysku przed ponowną instalacją systemu operacyjnego. Użytkownik planuje zakup nowego dysku i rozważa przeniesienie danych z obecnego dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA