logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pasiasty obraz przy zgrywaniu filmu z kamery przez FireWire na Windows 7 64bit

lukasz.c 12 Maj 2010 00:19 2250 4
REKLAMA
  • #1 8065119
    lukasz.c
    Poziom 11  
    Witam.

Mam mały problem z komputerem klienta, a mianowicie po zainstalowaniu Windowsa 7 64bit przy zgrywaniu filmu z kamery na dysk (zgrywam programem Windows movie maker lub Pinacle studio) obraz wygląda tak jak na załączonym obrazku.

Pasiasty obraz przy zgrywaniu filmu z kamery przez FireWire na Windows 7 64bit

Kamera podłączona jest przez FireWire. W środku są jakieś karty które były dołączone do programu EDIUS i właśnie do portu FireWire na jednej z tych kart podłączana jest kamera.
    Wszystkie urządzenia w komputerze są zainstalowane. System działa bez problemu.
    Co może być tego przyczyną?

Jestem zielony w tematach związanych z kamerami, zgrywaniem filmów itp, więc pytajcie co jeszcze mam napisać żeby rozjaśnić sytuację.

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • #2 8069362
    @rtemid@
    Poziom 15  
    W przypadku kasety.
    Jeżeli film został nagrany w LongPlay to masz problem z głowicą ewentualnie taśma jest kiepskiej jakości i głowica ma problem z odczytem.

Napisz jaka kamera i jaki nośnik.
  • REKLAMA
  • #3 8069380
    lukasz.c
    Poziom 11  
    Kamera to Sony DCR-VX2000E PAL
    Nośnik to kaseta, oznaczenia które na niej znalazłem to Sony Mini DV DVM60.
    Myślę że z kamerą i kasetą jest wszytko OK ponieważ wcześniej (tzn przed przeinstalowaniem systemu) było dobrze. Poza tym na tym małym wyświetlaczu LCD kamery obraz wyświetla się jak trzeba. No i podłączaliśmy też pod komputer inną kamerę (niestety nie wiem jaki model ale podobno prawie nowa) i przy zgrywaniu obraz też był taki poszadkowany.

A może to wina braku jakichś kodeków w systemie?
  • REKLAMA
  • #4 8069436
    @rtemid@
    Poziom 15  
    Fragment WikiPedia
    http://pl.wikipedia.org/wiki/DV_%28wideo%29
    "Większość urządzeń posiada również możliwość zapisu w trybie LP (Long play). Czas nagrania wydłuża się wtedy o połowę, kosztem zmniejszenia przerw pomiędzy ścieżkami danych na taśmie. Jakość obrazu zostaje identyczna jak w trybie SP ale można liczyć się z wzrostem stopy błędów a co za tym idzie z możliwością wystąpienia zniekształceń obrazu (mozaika). Czasem jednak można stracić część nagrań w związku ze zmniejszoną prędkością przesuwu taśmy. Zapis w trybie LP jest więc ryzykowny zarówno dla dźwięku jak i dla obrazu, szczególnie jeśli kasetę odtwarza się na innym urządzeniu niż się nagrało.
    Rozdzielczość pozioma wynosi 380-540 linii (przy większych wartościach z tego zakresu występuje aliasing). Dla porównania rozdzielczość pozioma VHS to około 250 linii. Obie technologie posiadają dokładnie taką sama rozdzielczość pionową. DV, w przeciwieństwie do VHS jest jednak wolny od szumów dzięki zapisowi cyfrowemu."

Jeżeli nie kaseta to kabel albo kontroler. Osobiście tylko dwa razy miałem problem z kablem gdzie występowały pasy (nie takie chamskie ale były) zawsze to był model 4/4 one mają małe złącza i nie zawsze dobrze stykają.
    Co do kodeków to nigdy jakichś specjalnych nie instalowałem.
    U mnie jeżeli występuje mozaika wkładam kasetę nagraną w SP puszczam kilka minut aż głowica się dostroi potem wkładam kasete nagraną w LP i odtwarzam tak długo aż znikną artefakty - w 50% znikają całkowicie po ok 10-15minut nagrania po czym przewijam na podglądzie do początku czasem robie tak kilka razy efekt jest taki że artefakty pojawiają się na początku filmu ale po kilku sekundach znikają całkowicie - zwykle początek jest nie do odzyskania. Najgorzej jest z kasetami które były przechowywane w komorze kamery.
  • #5 8073415
    lukasz.c
    Poziom 11  
    Dzisiaj zainstalowałem vistę 32bity jako drugi system no i wszystko chodzi super. Tak że raczej sprzęt jako winowajcę można wykluczyć.
    Trzeba raczej szukać w oprogramowaniu.
REKLAMA