logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston LI 42 - zmywarka nie startuje, woda w filtrze, dioda świeci

arturo70 12 Maj 2010 15:18 6617 2
REKLAMA
  • #1 8066746
    arturo70
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem ze zmywarką. Zmywarka nie uruchamia się. Po ostatnim razie zostało trochę wody w filtrze, tzn. cały filtr jest wypełniony wodą. Sprawdziłem węże od wody i nic. Po włączeniu przycisku ON/OFF świeci się dioda przy rodzaju mycia, ale zmywarka nie rusza. Co powinienem spróbować sprawdzić jeszcze sam, zanim wezwę fachowca? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8068165
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    wyłacznik w zamku drzwi
  • #3 8069671
    arturo70
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Rozumiem, że powinienem wyłącznik zdemontować i wymienić? A żeby dostać się do niego, to muszę odkręcić obudowę drzwi od środka czy od zewnątrz?

Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

Jakoś się uporałem z wyłącznikiem w drzwiach, wyczyściłem styki i założyłem z powrotem tak jak było, ale to nic nie dało. Zwróciłem jeszcze uwagę na to, że po włączeniu zmywarki i jej zamknięciu, nie słychać takie "pstryk", zanim zaczyna lecieć woda. Może to być uszkodzony zawór /elektrozawór/ w wężu doprowadzającym wodę do zmywarki?

Dodano po 31 [minuty]:

Jeszcze jedno, co zauważyłem to to, że jak wciśnie się przycisk do zmiany rodzaju mycia na ok. 3-4 sekundy, to zmywarka podaje trzy krótkie dźwięki. Nie wiem, czy jest to istotne, bo nie mam niestety instrukcji do mojej zmywarki.

Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:

Witam ponownie. Wypiąłem przewody, które wchodzą do wyłącznika w zamku drzwi i je zmostkowałem, wtedy zmywarka ruszyła, a właściwie tylko nabrała wody. Teraz dalej nie myje i zauważyłem, że zaczęły szybko mrugać dwie pierwsze diody patrząc od lewej strony /od mycia intensywnego i mycia normalnego/. Niestety nie mam pojęcia, jaką sygnalizują usterkę. Bardzo proszę o pomoc i dziękuję z góry.
REKLAMA