logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat 1.9 TDI ARL, błąd 16725, czujnik G40, silnik gaśnie po uruchomieniu

berthold 12 Maj 2010 21:11 8773 7
REKLAMA
  • #1 8068265
    berthold
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    silnik ARL na pompowtryskach 150 kucy pchnięty na 190 po miesiącu wywaliło dziurę w tłoku prawdopodobnie za dużo paliwa podlewane tak młody chciał, ale mniejsza z tym więc wymiana tłoka no a jak tak no to i wymiana sprzęgła na to z sharana razem z dwumasem bo oryginalne ślizgało ale po poskładaniu wszystkiego do kupy rozrząd ustawiony na kołki pompowtryski regulowane synchronizacji zrobić nie idzie bo nie pali ale pełną regulacje od skrajnego do skrajnego położenia było robione, tylko zapali na 2 sekund i gaśnie ale tylko po przekręceniu kluczyka a jak piłuję rozrusznikiem dłużej to w ogóle nie daje oznak życia wag wywala że G40 co może być przyczyną ? czujnik sprawny był do końca kabelki nie uszkodzone na gniazdku między pinem 1-3 jest 12volt a między 2-3 , 5,5volt

to wag wypluł
    1 Fault Found:
    19463 - Camshaft Position Sensor (G40): No Signal
    P3007 - 35-00 - -

16725 Czujnik położenia wałka rozrządu strona 2- zakres/możliwości
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
    proszę o pomoc:cry::cry::cry:
  • REKLAMA
  • #2 8068331
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    Sprawdź ustawienie rozrządu.
  • REKLAMA
  • #3 8068394
    berthold
    Poziom 11  
    trans-serwis napisał:
    Sprawdź ustawienie rozrządu.

sprawdzaliśmy to dwa razy ale jeszcze raz nie zawadzi .tylko że ja tego nie wiem na pewno ale na forach piszą że powinien nawet bez tego czujnika położenia wałka rozrządu palić prawda to?
  • REKLAMA
  • #4 8068526
    Seboll1985
    Poziom 12  
    Ocena: 55
    Proponuje sprawdzić czujnik położenia wału...
  • REKLAMA
  • #5 8068590
    berthold
    Poziom 11  
    Seboll1985 napisał:
    Proponuje sprawdzić czujnik położenia wału...

ale to by chyba był g28 a vag nic nie pokazuje takiego ale?
  • #6 8075941
    berthold
    Poziom 11  
    cały rozrząd jeszcze raz sprawdzony czujnik położenia wałka rozrzadu sprawdzony oscyloskopem i coś tam reaguje ale nie wiem co powinien , tylko jednej rzeczy nie rozumie jak 1 tłok ten od paska rozrządu jest u góry i wałek rozrządu się obraca to pompowtrysk wg mnie powinien być już ściśnięty chyba? ,a u mnie jak dopiero schodzi tłok na dół to pompowtrysk dopiero zaczyna wciskać
  • #8 8079880
    berthold
    Poziom 11  
    dziś w końcu zagadał ale co było powodem strajku to sam diabeł wie
    1 wyjąłem pierwszy pompowtrysk zakręciłem rozrusznikiem (odpowietrzanie? )
    2 wyczyściłem z opiłków G28 (nie było błędu vag ale moze zakłócało )
    3 wtyczki potraktowane wd40 (były czyste ale kto wie )

stawiam na punkt 2 bo co mogę powiedzieć. dzięki wszystkim za sugestie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem 1.9 TDI ARL, który gaśnie po uruchomieniu. Po modyfikacji na 190 KM, wystąpiła awaria tłoka, co doprowadziło do wymiany sprzęgła i rozrządu. Silnik odpala na 2 sekundy, a błąd 16725 wskazuje na problem z czujnikiem G40 (czujnik położenia wałka rozrządu). Użytkownik sprawdził ustawienie rozrządu oraz czujnik G40, ale silnik nadal nie działa. Po kilku próbach, w tym wymianie pompowtrysku i czyszczeniu z opiłków, silnik w końcu odpalił, co sugeruje, że problem mógł być związany z zanieczyszczeniem czujnika G28 lub z powietrzem w układzie paliwowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA