logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MeGUI - jak otworzyć pliki .mov (MJPEG) i jaki kodek bezstratny wybrać?

e-gmina 13 Maj 2010 08:35 1456 2
REKLAMA
  • #1 8069638
    e-gmina
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, postanowiłem poradzić się na forum – odnośnie problemu, z którym nie potrafię sobie poradzić… Nie wiem dlaczego, ale nie mogę otworzyć w MeGUI plików video .mov (MJPEG). Próbowałem przeinstalowywać kodeki, MeGUI, a nawet cały system. Bez skutku. Ciągle pojawia mi się (…mediagraph wan’t talk to me…) – dokładnie nie pamiętam. Co może być tego przyczyną?

Jednocześnie chciałbym zapytać, jakiego mogę użyć bezstratnego kodeka, do zapisu filmu przed jego ostatecznym kodowaniem w MeGUI, aby nie miał ograniczenia wielkości do 2GB (około 2 minuty), jak to ma miejsce w AVI (np. Sony YUV Codec)?
  • REKLAMA
  • #2 8073088
    mazdac
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    której wersji MeGUI, kodeków, kodeków MJPEG używasz? Co do drugiego pytania, możesz użyć kontenera Matroksa (mkv) zamiast AVI (dodatkowo możesz umieścić w nim napisy, podkład dźwiękowy w innych językach itp), kodek polecam najnowsze h264 z ffmpeg (stratny), posiada opcję tworzenia formatu zgodnego z BluRay (o dziwo wygląda to lepiej przy niższym bitrate niż komercyjne enkodery)
  • #3 8077489
    e-gmina
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    MeGUI 0.3.4.0, a kodeki mov, to z najnowszego QuickTime'a są.
REKLAMA