logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mała sieć domowa: udostępnianie plików i internet.

kamil555 16 Maj 2010 15:43 8094 20
REKLAMA
  • #1 8082510
    kamil555
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zapragnąłem wymieniać pliki przez wi-fi. Mam komputer stacjonarny z systemem windows xp, połączony do routera kablem. Drugim kompem w domu jest laptop z systemem windows 7. Do skonfigurowania sieci posłużyłem się prezentacją:
    http://www.dobreprogramy.pl/Mala-siec-domowa-w-Windows-XP,Demonstracja,11259.html

Ze wszystkich czynności, które wykonałem, nie zrobiłem jedynie konta "gość", gdyż uznałem je za zbędne.
    Ustawiłem tę samą grupę roboczą na komputerach, włączyłem udostępnianie plików. We właściwościach protokołu TCP/IP podałem odpowiednie adresy ip. Udostępnianie działało, ale internetu nie było ani na jednym ani drugim kompie. W dalszej części prezentacji oczywiście prezenter mówi "Ja do swojego komputera dołożyłem drugą kartę sieciową, za pośrednictwem której mam dostęp do internetu." Tu się rodzi moje pytanie. Czy nie da się tego zrobić bez tej drugiej karty sieciowej, by można było i udostępniać pliki i mieć internet na obydwu kompach zależnie tylko od routera? Wiem, że można postawić serwer ftp, ale mi zależy właśnie na tym sposobie.
  • REKLAMA
  • #2 8082656
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1529
    jeżeli masz router (który dostarcza internet) to wystarczy jedna karta sieciowa na komputer, podłączasz wtedy kartę sieciową każdego kablem lub przez wifi do rouera.
  • REKLAMA
  • #3 8082669
    kamil555
    Poziom 11  
    No tak tylko jak to konkretnie zrobić? Udostepnianie mi dziłało w momencie, gdy ustawiłem na karcie adres ip 192.168.0.1 (na drugim komputerze inny adres), tylko że wtedy internetu nie miałem. Kiedy zaś ustawiłem "uzyskaj adres ip automatycznie" to internet był, ale nie można było przesyłać plików.
  • #4 8082913
    bogiebog
    Poziom 43  
    ustaw - uzyskaj automatycznie na obu komputerach:

na laptopie wygeneruj lap.txt log nastepująco: otwórz cmd.exe, i wykonaj
    ipconfig /all >> C:\lap.txt
    ping www.google.com >> C:\lap.txt
    tracert -d 74.125.43.104 >> C:\lap.txt

to samo na stacjonarnym ale uzyj stac.txt zamiast lap.txt

załącz lap.txt, stac.txt
  • #5 8083008
    kamil555
    Poziom 11  
    bogiebog napisał:
    ustaw - uzyskaj automatycznie na obu komputerach:

na laptopie wygeneruj lap.txt log nastepująco: otwórz cmd.exe, i wykonaj
    ipconfig /all >> C:\lap.txt
    ping www.google.com >> C:\lap.txt
    tracert -d 74.125.43.104 >> C:\lap.txt

to samo na stacjonarnym ale uzyj stac.txt zamiast lap.txt

załącz lap.txt, stac.txt

Na razie tylko stacjonarny. Laptopa podam kiedy indziej - obecnie po prostu go w domu nie mam.

mazdac napisał:
    1) włącz "Udostępnianie połączenia" za pomoca np. kreatora w "Połączeniach sieciowych", komputer ten powinien mieć stały adres ip
    2) ustaw adresy bramy na komputerach które łączą się z internetem na ten który ma dostęp do internetu i udostępnia łącze. Ustaw adresy ip serwerów DNS wg. danych twojego operatora (netia, tp, itp... znajdziesz w necie)

Nie mogę znaleźć tego "Udostępniania połączenia". W zakładce "Zaawansowane" mam tylko coś o firewallu. A w pkt 2 o co chodzi, bo nie bardzo łapię? Na razie wszelkie czynności wykonuję tylko na stacjonarnym kompie, tylko dorwę laptopa to dam znać, czy coś lepiej jest. Póki co zbieram wskazówki.
    Załączniki:
    • stac.txt (2.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 8083132
    bogiebog
    Poziom 43  
    @mazdac nie rozumiem po co to całe zamieszanie z "udostępnianiem połączenia" skoro jest router i oba komputery wpięte do routera

@kamil555 : czy to się zgadza, masz router do którego wpięte są oba komputery ?

udostępnianie powinno działać po nazwach komputerów, IP nie musza być używanie
  • #7 8083218
    mazdac
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    @boogiebog:
    faktycznie, nie doczytałem i zinterpretowałem to jako połączenie komp-komp ;) trochę wczorajszy jestem :P jeśli komputery są w tej samej sieci i "grupie roboczej" to powinny się znaleźć.
  • REKLAMA
  • #8 8083300
    bogiebog
    Poziom 43  
    czekamy aż @kamil5555 to potwierdzi

co pokazuje na każdym komputerze (w oknie cmd.exe)

set | find "COMPUTER"
  • #9 8084183
    kamil555
    Poziom 11  
    Komputer stacjonarny jest do routera podłączony przez kabel, a laptop łączy się z nim bezprzewodowo.
    @bogiebog
    jak wpiszę w cmd "set | find "COMPUTER"", to wyskakuje mi:
    COMPUTERNAME=KOMP1
  • #10 8084314
    bogiebog
    Poziom 43  
    czy w windows 7 ma zaznaczoną sieć lokalna i włączone udostępnianie ?
    w którą stronę udodstępnianie nie działa ? stacj udostępnia laptopowi ? czy na odwrót ?

jak będzie laptop to się odezwij bo teoretycznie tego nie ruszymy.
  • #12 8105433
    bogiebog
    Poziom 43  
    troche czasu upłynęło, może powtórz co nie działa i jak chciałbys aby działało
    opisz jak masz podłaczone kable internet, router, komputery bo są wątpliwości.

PS: pozatym prosiłem abyś podał lap.txt - co się stało z laptopem ?
  • #13 8105474
    kamil555
    Poziom 11  
    Powiedzmy, ze laptop w srodku tygodnia jest w delegacji.
    Streszczajac cala sprawe: gdy ustawiam na karcie adres ip np. 192.168.0.1 (na drugim kompie inny) do moge przesylac pliki, ale internet nie dziala. Gdy ustawie "pobieraj adres ip automatycznie" (badz jakos tak), udostepnianie juz wtedy nie dziala, ale internet jest. Chcialbym pogodzic te rzeczy, by dzialaly rownoczesnie.
    Mam neostrade, stacjonarny komputer jest podlaczony pod router kablem, a laptop laczy sie przez wi-fi.
    Załączniki:
    • lap.txt (3.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #14 8105599
    bogiebog
    Poziom 43  
    COMPUTERNAME=KOMP1

to nazwa kompa stacj, a jaka jest nazwa laptopa ?
    użyj tej samej metody co na stacjonarnym.

opisz dokładnie jak udostępnianie nie działa ?
    jakie są symptomy ? zamieść zrzuty jeśli to rozjaśni sprawę.

skoro nazwa stacj jest KOMP1 to powinno być możliwe dostęp do stacjonarnego _z laptopa_ za pomocą \\komp1\ scieżki wpisanej w adres windows exploratora. (nie IE)., I vice versa, dostęp do laptopa ze stacjnonarnego za pomocą \\nazwa-laptopa\

daj znać czy taka metoda działa i opisz co robisz ty że nie działa.
  • REKLAMA
  • #15 8105974
    kamil555
    Poziom 11  
    Nazwa laptopa to "LAPTOP".
    Działało udostepnianie, ale dzialalo doslownie minut. Moglem poderzec udostepnianie pliki, lecz teraz z niewiadomych przyczyn nic nie hula. Wpisuje na laptopie w uruchom "\\komp\" to wyskakuje mi takie cos:
    Na stacjonarnym jest podobnie.
    Na stacjonarnym wchodze w "Moje miejsca sieciowe", klikam "Wyświetl komputery grupy roboczej." to wyswietla mi sie tam i komp1 i laptop. Jednak, gdy chce wejsc w laptopa to:

Ok, chyba znalazłem rozwiązanie: firewall blokował dostęp. Dzięki za pomoc.
    A jeszcze jedno: od czego zalezy predkosc przesylania danych? router? karta sieciowa? U mnie tak jest 2-3 MB/s. Czy to troche nie za malo?
  • #16 8106245
    bogiebog
    Poziom 43  
    > A jeszcze jedno: od czego zalezy predkosc przesylania danych ? ..U mnie tak jest 2-3 MB/s

prędkośc między czym a czym ? do internetu ? z internetu ?

jak to mierzysz ?
  • #18 8106277
    bogiebog
    Poziom 43  
    podłącz laptop przez kabel i zmierz po kablu najpierw

Dodano po 1 [minuty]:

> U mnie tak jest 2-3 MB/s

po WIFI 3Mbajty/s = 24Mbity/s co jest przyzwoitą predkością dla łącza WIFI
  • Pomocny post
    #20 8106298
    bogiebog
    Poziom 43  
    pożycz/kup kabel i sprawdż dla pewności, łacze kablowe to 100Mbs, więc bedziesz miał porównanie, jak dużo danych to warto podpiąć laptopa do kabla aby szybciej przesłać te dane

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pragnie skonfigurować małą sieć domową do udostępniania plików i internetu pomiędzy komputerem stacjonarnym z systemem Windows XP a laptopem z Windows 7. Po wykonaniu podstawowych kroków, takich jak ustawienie grupy roboczej i włączenie udostępniania plików, napotkał problem z brakiem dostępu do internetu na obu urządzeniach. Użytkownik próbował ustawić statyczne adresy IP, co umożliwiło udostępnianie plików, ale zablokowało dostęp do internetu. Po kilku wskazówkach dotyczących konfiguracji, w tym automatycznego uzyskiwania adresów IP oraz sprawdzenia ustawień zapory, udało się rozwiązać problem z udostępnianiem. Użytkownik zadał również pytanie o prędkość przesyłania danych, która wynosiła 2-3 MB/s, co zostało uznane za przyzwoitą prędkość dla połączenia Wi-Fi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA