logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite A300 - nagrzewa sie do 100 stopni

Motorolak 17 Maj 2010 23:18 4862 13
REKLAMA
  • #1 8088569
    Motorolak
    Poziom 10  
    Witam, mam problem ktory polega na tym ze w moim laptopie procesory nagrzewaja sie do niemal 100 stopni, a THRM? Mostek procesorow? do 110 nawet...

Byla wymieniana pasta, byl czyszczony, reinstal systemu, antywirusy i nadal to samo??

Co to moze byc? Boje sie ze dlugo tak nei pociagnie. Czy mogla wyparowac ciecz z ukladu chlodzenia? a jesli tak to czy mozna to jakos naprawic? Nie bylo widac zeby cos wycieklo zeby rurki byly pogięte czy dziurawe.
  • REKLAMA
  • #2 8088613
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    Faktycznie jest taki gorący? Bo może tylko czujniki przekłamują.
    W A300 chyba nie ma chłodzenia cieczą. Nie podkręcałeś procka? Może nowy bios pomoże.
  • #3 8088630
    Motorolak
    Poziom 10  
    Do odczytania temp uzywam HWMonitor. Procek nei byl podkrecany nic nie grzebałem w biosie. no jak sie dotknie reka to az parzy...
  • REKLAMA
  • #4 8088632
    key
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Cześć,
    Też obstawiam uszkodzone czujniki. Jak zachowują się wiatraki?
    P.S. Zewnętrzne programy nie zawsze są wiarygodne.
  • REKLAMA
  • #5 8088647
    Motorolak
    Poziom 10  
    Wiatrak jest jeden?:> Chodzi na wyzszych obrotach. czyli non stop i bardzo glosno jak mam wlacozna przegladarkie tylko to trzyma temp srednio ok 60-70 le jak wlacze komunikator film albo cos to juz podskakuje do 100. dodam tylko ze jak np postawie go na balkonie to temp spada do 50
  • #6 8088658
    key
    Poziom 22  
    Piszesz, że wymieniałeś pastę. Dobrze ją nałożyłeś i co ważne - jakąś dobrą?
  • REKLAMA
  • #7 8088669
    Motorolak
    Poziom 10  
    Co do nakładania pasty myślę ze dobrze nie mam doświadczenia w laptopach ale to raczej tak samo jak w stacjonarnych. Pasta nie była zbyt droga także nie za dobra. ale nawet jak by to byl shit to chyba nie powinno aż tak grzać?
  • #8 8088677
    key
    Poziom 22  
    Zdziwiłbyś się ile może zdziałać dobrze nałożona markowa pasta.
    Były wcześniej problemy tego typu w Twoim laptopie?
  • #9 8088692
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    A ja dodam prozaiczne pytanie. Czy wiatrak i radiatory nie są zapchane kurzem sprasowanym do postaci filcu ? Czy laptop jest ustawiony na płaskiej twardej powierzchni i czy ma zapewnione odpowiednie odprowadzenie ciepła ? ( przepraszam wiem że wymieniałeś pastę więc pojęcie masz ale wiele osób bierze laptopy do pościeli). Nie znam modelu i nie będę sprawdzał ale czy faktycznie są tam rurki z cieczą czy tylko takie bajerki do kierowania powietrza ?

W kwesti pasty. Nawet najlepsza pasta nic nie da jeśli radiator nie jest dobrze (prosto, blisko) i precyzyjnie dociśnięty do procesora.Temat past często sie przewija a ja widziałem już wiele bujających się super systemów chłodzących.
  • #10 8088695
    Motorolak
    Poziom 10  
    Jak go kupiłem z komisu to było wszystko dobrze. Jakoś raz zdarzyło mi się ze zamknąłem klapę ale laptop się nie wyłączył i tak włożyłem do torby, wróciłem do domu laptop był bardzo zgrzany i od tamtego czasu chyba zaczął się tak grzać. Potem go rozebrałem, wyczyściłem - było sporo kurzu, zmieniłem pastę. Było lepiej ale później znowu to samo.
  • #11 8088703
    key
    Poziom 22  
    Spróbuj jeszcze raz z dobrą pastą, to niewielki wydatek. Może coś z tą którą dałeś jest po prostu nie tak.
  • #12 8088710
    Motorolak
    Poziom 10  
    Wiem ze dużo było o tym ale jaka bys polecił?
  • Pomocny post
    #13 8088736
    key
    Poziom 22  
    Może jakiś Arctic Silver, są tanie i całkiem niezłe.
  • #14 8092034
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 512
    Ja bym się jednak przyjrzał się tej rurce "Heat pipe"

Przy paście nie było by tak bardzo dużej różnicy.

I sprawdził innymi programami SpeedFan Everest

Dodano po 6 [minuty]:

key napisał:
    Może jakiś Arctic Silver, są tanie i całkiem niezłe.

Proponujesz nie doświadczonemu użytkownikowi zmianę pasty na pastę przewodzącą prąd? Byle mała pomyłka i może już nie wstać notebook.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Toshiba Satellite A300, który nagrzewa się do niemal 100 stopni Celsjusza, a temperatura mostka procesorów osiąga 110 stopni. Pomimo wymiany pasty termoprzewodzącej, czyszczenia oraz reinstalacji systemu, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie czujników temperatury lub awarię układu chłodzenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie stanu wentylatora, radiatorów oraz jakości nałożonej pasty. Rekomendowane są markowe pasty termoprzewodzące, takie jak Arctic Silver. Zwracają również uwagę na możliwość zapchania układu chłodzenia kurzem oraz na znaczenie odpowiedniego umiejscowienia laptopa dla odprowadzania ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA