logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór instalacji LPG do Ford Focus 1.8 2002: Prins, Landi, Lovato, Mistral?

kwakurta 23 Sie 2004 13:21 1962 2
REKLAMA
  • #1 809196
    kwakurta
    Poziom 11  
    Witam Kolegów Specjalistów :)

Ostatnio wpadłem na pomysł zainstalowania gazu w moje maszynie i padłem wyczerpany ilością ofert i opinii na temat poszczególnych instalacji. Nawet na tym forum jest mnóstwo sprzecznych opinii.

Mam 8) Focusa 1.8 z 2002r. Chcę zainstalować lpg i mam wybór z następujących instalacji: Prins, Landi (omegas), Lovato(FAST 140 LPG 4), Mistral....

Co wybrać, z czym jest najmniej kłopotów, co polecacie? Może ktoś ma juz instlacje w takiej foce, jak się sprawuje :?:

Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #2 832188
    Dzolo
    Poziom 12  
    Ja mam SGi firmy Lavato z reduktorem Autronic i gorąco ja polecam.
    Laguna 1.8 16v(plastikowy kolektor). Instalacja ta kosztowala rok temu 4800zl.
    Mam jedno jedyne zastrzezenie,ale raczej nie do instalacji tylko mechanikow,poniewaz w okolicach 3-4 tys obr/m odczuwa sie spadek mocy i oni nie potrafia rozwiazac tego problemu.Wymienili oprogramowanie i poprawilo sie troche....
    W zwyklej miejskiej jezdzie nie jest wyczowalna znaczna utrata mocy,a nawet nie raz wydawalo mi sie ze auto buja sie nawet lepiej na gazie.
  • #3 835291
    kwakurta
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź Dzolo :)

Skończyło się tak że założyłem Dream'a XXi N. Znalazłem serwis forda który przed instalacją zrobił mi eksprertyzę głowicy w związku z tym całym zamieszaniem w porcelanowymi prowadnicami zaworów...
    Ostatecznie stwierdzili ze mój model 1.8 '02 jest wolny od tych dodatków wstawianych w oszczędnościowych wersjach fok. A nawet jakby były te wstawki to oni sa w stanie je wymienić na tzw pancerne (czyt. nie porcelanowe) koszt takiej jednej zabawki to 5 zl x ilośc zaworków :D
    ...ale to inna bajka..

:idea: D- XXI'N w akcji przeszedł rozwiał moje najczarniejsze obawy. Nie zauważyłem spadku mocy, wręcz nie moge ruszyć bez pisku opon (i sporo ich kupiłem tutaj) co na benzynie troche wymagało zachodu (pewnie to sprawa dobrego gazu 8) ). Przełacznie bez żadnych sensacji nawet nie wiem kiedy to się dzieje. Przyspieszenie w zakresie 120-180 pozwala pewnie szarżować... spalanie 10l/100 (ale to zależy od jakości gazu) poprostu bomba! a ja myslałem że będę musiał jeździć jak dziadek na gazie....

Jednyny ubaw jaki mam to tankowanie na różnnych stacjach (przejechałem dopiero kilka tys.) Ostatnio nawet zadarłem z całą wielką stacją BP w Wawie. Mam zbiornik 45 litrów pojemności wodnej a oni mi zatankowali 47 litrów gazu i dziwili sie ze im niechciałem płacić! Na wszelkich stacjach typu krzak wchodzi mi w porywach 38 jak wyjeżdżę cały gaz a tu takie numery.... i ja tam tankowałem benzynę przez dobrych pare lat...

Pozdrawiam, :)
REKLAMA