logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Airlife WL-5460AP - częste zawieszanie i zrywanie połączenia w trybie repeater

alex222 18 Maj 2010 21:00 2276 11
REKLAMA
  • #1 8092001
    alex222
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Witam. Posiadam ap dwie sztuki wl-5460ap no i wieszają mi się bardzo często. Jeśli ustawię w tryb universal repeater to już wcale tragedia dosłownie 3 min i zerwany internet pomimo ze połączenie nadal jest. Wyłączenie, reset ap pomaga na 3 minuty. Nie znam sie na tym i nigdy nie wpisywałem ip , bram domyślnych . Jeśli ustawiam pierwszy ap w tryb client a drugi ap w tryb ap i te dwa ap łączę ze sobą kablem lan to też nadal zrywa połączenie. Mam za zadanie zrobić przekaźnik wifi bo za oknem mam sieć wifi a w domu już nie wiec chcę postawić za oknem antenkę pierwszego ap a drugiego ap w pokoju i tym sposobem chcę mieć neta w całym mieszkaniu w laptopie . proszę o podpowiedzi....
  • REKLAMA
  • #2 8092741
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    jaka to wersja dokładnie ? zamieść zrzut tabliczki
    nie da się w to wgrać tomato lub dd-wrt ?

próbowałeś tryb WDS+Repeater ?
  • #3 8094155
    alex222
    Poziom 15  
    Nie mam czym zrobić fotki .... Jest to (wl-5460ap v2 ) A odczyt z kodu kreskowego to 1- e5460AP80201973 2- e5460AP70916231 Nie wgrywałem tomato i dd-wrt bo nie wiedziałem że taki istnieje i nie próbowałem z wds+repeater ale za chwile spróbuję. Natomiast wgrywałem różne wersje np e15 e17 e18 . Nie mam jakoś przekonania do linuksa bo czytałem ze potem jest problem z wróceniem na driver airlife.

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Nie ustawiałem wds-repeater bo ten tryb jak rozumiem udostępnia internet po wifi. Więc może najprościej to chyba trzeba by zacząć od tego żeby pierwszy ap w trybie client podłączony do laptopa nie gubił internetu..... Czy dobrze myślę?
  • REKLAMA
  • #4 8094547
    bogiebog
    Poziom 43  
    > by zacząć od tego żeby pierwszy ap w trybie client podłączony do laptopa nie gubił internetu..... Czy dobrze myślę?

zgadzam się, ten tryb client to oczywiscie client router, NAT-uje łącze do internetu ?

nadal uważam ze statystycznie masz lepsze szanse na niezawodność z softem tomato/dd-wrt.
  • #5 8094820
    alex222
    Poziom 15  
    Czy te ap wl-5460ap już takie są że zawieszające się czy co? posiadam też trzeci AP wl-5460ap z ap-lite i w trybie client chodzi juz 3 godziny bez żadnego problemu..... może będzie dobrze nadal chodził ? i trzeba by na linuxa zmienić w pozostałych ap-kach....? O co chodzi w ustawianiu AP na sztywno w przypisywaniu ip , bram i masek ?
  • #6 8094857
    bogiebog
    Poziom 43  
    > O co chodzi w ustawianiu AP na sztywno w przypisywaniu ip , bram i masek ?
    nie bardzo rozumiem pytanie,
    kartę sieciową możesz konfigurować automatycznie lub ręcznie, jak provider ci daje stały IP to przypisujesz go do portu WAN ręcznie, jak nie to ustawiasz konfiguracje IP port WAN automatycznie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 8095698
    alex222
    Poziom 15  
    Wgrałem i czekam na rezultaty......... Najpierw w trybie universal repeater bo ten tryb najbardziej był mi potrzebny. Włączyłem ten tryb wskazałem sieć która ma przekazywać dalej po wifi tylko pod inna nazwą. Bez wpisywania żadnych bram i ip. Czekamy i czas odliczamy ile pochodzi.....
  • #9 8095806
    Avatat
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Jeśli chcesz "powtarzać" sygnał i mieć to dobrze zrobione i tanio, to zainteresuj się G.DUO od AirLive, cena 180zł. Universal repeater to kiepski tryb...

• #11 8096587
    alex222
    Poziom 15  
    Problem tkwi w AP linksys wrt54g który do mnie nadaje neta........ bo coś się z nim dzieje wiesza się czy co...... dokładnie wtedy gdy airlive wl5460ap sie rozłącza to i zwykłą kartą wifi RAlink wireless też nie mogę się połączyć z tym linksysem który do mnie nadaje neta . A to już nie mój AP więc nic nie zrobię ... Tematu nie zamykam bo niedługo ten mój AP airlive będę podłączał u znajomego i będę robił dokładnie to samo czyli pierwszy AP w tryb client a drugi w tryb AP. I wtedy zobaczymy czy będzie u niego rozłączać neta .
  • #12 8132086
    alex222
    Poziom 15  
    Jednak po ustawieniu tych dwóch AP u znajomego skończyło sie sukcesem , chodzi idealnie. Ale co zauważyłem to ze musi być dość silna siła sygnału Ap z którego to sygnał przekażemy dalej. Bo jeśli jest średnia to będzie cięło nam internet pomimo połączenia. Przyrównując AP ovislinka do zwykłej karty ralink to ralink chodzi na tyle stabilnie że nawet przy niskim sygnale nie zrywa połączenia a AP w trybie client już tnie internet.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z częstym zawieszaniem i zrywaniem połączenia w dwóch punktach dostępowych Airlife WL-5460AP, szczególnie w trybie universal repeater. Po próbach z różnymi ustawieniami, w tym trybem client i AP, oraz wgrywaniu różnych wersji oprogramowania, użytkownik zauważa, że problemy mogą być związane z sygnałem z routera Linksys WRT54G, który dostarcza internet. Po przeniesieniu AP do innego miejsca, gdzie sygnał był silniejszy, połączenie działało stabilnie. Użytkownicy sugerują wgranie najnowszego oprogramowania oraz rozważenie alternatywnych rozwiązań, takich jak G.DUO od AirLive.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA