logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odbudować macierz RAID5 na ASUS P5E3 po błędzie BIOS?

istm2002 20 Maj 2010 09:37 4632 3
REKLAMA
  • #1 8097427
    istm2002
    Poziom 2  
    Witam,
    Postawiłem RAID5 na 3 dyskach SAMSUNG SATA 500GB - płyta główna ASUS P5E3 Premium WiFi-AP @n (ICH9R). Aż tu znienacka pewnego razu wywaliło mi w RAID BIOS Error Occurred (na dwóch dyskach 1 i 2). Komp się uruchamiał, ale mnie korciło żeby naprawić. I właśnie w tym momencie rozpoczęły się problemy ;) Postanowiłem przeskanować dyski narzędziem od Samsunga ES-Tool wbudowanym w Hiren's Boot CD (wersja 10+). Przeskanowałem każdy z dysków z osobna jakimś podstawowym testem (bez skanowania powierzchni), niestety nie pamiętam nazwy testu. Oczywiście na dyskach nie było błędów, ale po ponownym uruchomieniu PC w RAID BIOS miałem już 3 dyski non-RAID:/ Może mi ktoś pomóc rozwiązać problem i odbudować macierz oczywiście z zachowaniem choć większości danych. Przymierzałem się do programu DMDE ale nie ma pojęcia jak się nim posługiwać toteż piszę z prośba o pomoc. Przeczytałem inne wątki na elektrodzie dotyczące rozpiętych macierzy ale nadal nie orientuje się co i w jakiej kolejności mam zrobić. Z góry dzięki za wskazówki i podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 8098073
    RO9
    Poziom 11  
    Ja ostatnio jak głupi majstrowałem przy dyskach przy pracującym komputerze i odłączyło mi się zasilanie 2 dysków. Oczywisty efekt - stan macierzy w BIOSie - failed. Płyta Gigabyte na chipsecie ICH 9, nie pamiętam teraz nazwy, jestem poza domem. Najpierw przy pomocy DMDE spiąłem macierz, co nie od razu się udało, bo zadziałała dopiero opcja Construct RAID/RAID5 invertet checkboard a nie jak wcześniej próbowałem "forward checkboard".
    Stwierdziłem, że utworzony volumen jest poprawny (brak czerwonych wpisów w ekranie"partitions") oraz żę pliki jak najbardziej udaje się odzyskiwać. Właściwie to powinienem odzyskać pliki i postawić z powrotem system na RAID 1 lub 10, bo z pracy RAID 5 nie byłem bardzo zadowolony (szybkość). Ale tego nie chciało mi się robić (instlacja programów, sterowników etc., każdy wie). Należało zatem przystąpić do akcji "OSZUKAĆ BIOS". Tu skorzystałem z opisu odtworzenia macierzy RAID0 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1351430.html
    Przy okazji wielkie dzięki dla migol21 za ten opis!! Jedyna różnica polegała na tym, że miałem 3 dyski zamiast 2. Cała operacja zajęła 20 minut i system odpalił bez żadnego problemu. Przez pomyłkę skopiowałem nie 1024 sektory ale 1049, ale jak się okazało nie miało to znaczenia.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia!
    P.S. Dysków fizycznie nie wypinałem, wszystkie kombinacje wykonałem przełączając opcje w BIOSie, co prawdopodobnie pomogło zachować poprawną kolejność dysków w odtworzonej macierzy. Ważne jest też aby zczytane sektory wgrać z powrotem do tych samych dysków, co wymaga nieco koncentracji.
  • REKLAMA
  • #3 8100617
    istm2002
    Poziom 2  
    Wyłączyłem obsługe RAID w BIOS czyli dyski były podłączone jak zwykłe SATA. Niestety p[odczas Konstruowania matrycy w DMDE pojawiają się błędy

Dysk#0 sektor 976 773 215 (prób 2): WinError 0x45d. Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy.
    Dysk#0 sektor 976 773 182 (prób 2): WinError 0x45d. Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy.

Najgorsze jest to że wszystkie możliwe konfiguracje DMDE tzn. dwa rodzaje RAID5 oraz różne rozmiary stripe, oraz rózne kolejności dysków nie dają w wyniku operacji odbudowy wszystkich partycji:/ Wydaję mi się zę problem może tkwić w Offset, ale jak to sprawdzić?
  • #4 8101318
    RO9
    Poziom 11  
    istm2002 napisał:
    Niestety p[odczas Konstruowania matrycy w DMDE pojawiają się błędy

Dysk#0 sektor 976 773 215 (prób 2): WinError 0x45d. Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy.
    Dysk#0 sektor 976 773 182 (prób 2): WinError 0x45d. Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy.

Najgorsze jest to że wszystkie możliwe konfiguracje DMDE tzn. dwa rodzaje RAID5 oraz różne rozmiary stripe, oraz rózne kolejności dysków nie dają w wyniku operacji odbudowy wszystkich partycji

Dwie rzeczy przychodzą mi do głowy

- Błąd odczytu dotyczy (na szczęście) tylko jednego dysku (uszkodzone sektory??), zatem możesz zamiast niego dodać "jokera" - (Null disk - 2 przycisk od lewej strony u dołu panelu tworzenia RAIDU w DMDE)

- można założyć (chyba), że w BIOSie kontrolera tworzyłeś RAID z domyślnymi parametrami, zatem nie ma co kombinować (chyba) z rozmiarem stripe itp., ale spróbować natomiast wszystkie możliwe kombinacje kolejności dysków z uwzględnieniem dodanego "null disk". Po każdym "skonstruowaniu" RAIDa zrób "scan ntfs", co może pozwolić wykryć partycje.

Pozdrawiam
REKLAMA