Witam,
Postawiłem RAID5 na 3 dyskach SAMSUNG SATA 500GB - płyta główna ASUS P5E3 Premium WiFi-AP @n (ICH9R). Aż tu znienacka pewnego razu wywaliło mi w RAID BIOS Error Occurred (na dwóch dyskach 1 i 2). Komp się uruchamiał, ale mnie korciło żeby naprawić. I właśnie w tym momencie rozpoczęły się problemy
Postanowiłem przeskanować dyski narzędziem od Samsunga ES-Tool wbudowanym w Hiren's Boot CD (wersja 10+). Przeskanowałem każdy z dysków z osobna jakimś podstawowym testem (bez skanowania powierzchni), niestety nie pamiętam nazwy testu. Oczywiście na dyskach nie było błędów, ale po ponownym uruchomieniu PC w RAID BIOS miałem już 3 dyski non-RAID:/ Może mi ktoś pomóc rozwiązać problem i odbudować macierz oczywiście z zachowaniem choć większości danych. Przymierzałem się do programu DMDE ale nie ma pojęcia jak się nim posługiwać toteż piszę z prośba o pomoc. Przeczytałem inne wątki na elektrodzie dotyczące rozpiętych macierzy ale nadal nie orientuje się co i w jakiej kolejności mam zrobić. Z góry dzięki za wskazówki i podpowiedzi.
Postawiłem RAID5 na 3 dyskach SAMSUNG SATA 500GB - płyta główna ASUS P5E3 Premium WiFi-AP @n (ICH9R). Aż tu znienacka pewnego razu wywaliło mi w RAID BIOS Error Occurred (na dwóch dyskach 1 i 2). Komp się uruchamiał, ale mnie korciło żeby naprawić. I właśnie w tym momencie rozpoczęły się problemy