logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy

Dzieju 19 Mar 2020 21:00 1920 22
REKLAMA
  • #1 18543573
    Dzieju
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Dobry wieczor :/
    Mam plyte asusa na sokecie 1150 z i3 16GB ramu
    6 dyskami
    1 dysk SSD system windows 10
    5 dyskow łacznie 20TB raid 0 na intel rapid storage z plyty glownej .

MIalem dzis sytuacje ...
    Zresetowal mi sie bios i dyski ustawilo jako AHCI a byly w raid w biosie system probowal wystartowac zlapal blad .
    Poprawilem ustawienia kontrolera w biosie z AHCI na RAID jednak kontroler RAID wysypal macierz .
    Zrobilem nowa bez formatu ,
    podgladajac DMDE widze partycje i pliki mam tam danych na ponad 12TB prosze o pomoc jak odzyskac partycje .

Byla ona pod nazwa E
    dyski nie byly formatowane jedynie wysypalo maciez zrobilem nowa taka sama dyski nie mialyu zmienianych wtyczek Sata itd.
    Dolaczam kilka obrazów z DMDE prosze o pomoc co zrobic aby odzyskac partycje cala z danymi , naprawic macierz RAID 0 .

• REKLAMA
  • #2 18543590
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Nie masz przypadkiem innego rozmiaru stripu niż był, bo dziwnie to wygląda w DMDE.
  • #3 18543607
    Dzieju
    Poziom 15  
    Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy dzieki ze odezwales sie mimo tak poznej pory :(
    Strasznie cierpie tutaj od 3h ...
    Nie wiem nic sie nie zmienilo po za tym ze na chwile byl AHCI a nie RAID .
    Dyski te same zlacza te same system ten sam zadnych zmian .

To co na foto to wlasnie tak mi sie zrobilo ...
    Zrobilem nowego raida i tyle :/ .
  • #4 18544168
    Łukasz_W

Ocena: 647
    Po pierwsze to powinieneś sobie wykonać obraz tych dysków zanim zaczniesz grzebać.
    Co masz pod opcją 4 - Recovery Volume Option?
    Jak w ogóle wpadłeś na to, żeby założyć nową macierz?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 18544178
    Dzieju
    Poziom 15  
    Doczytalem gdzies :/ zeby zalozyc nowa i zrobic check disk czy fdisk .

Aktualnie jest po fakcie :(

Czy mozna cos z tym zrobic jeszcze ?

Recovery opcja byla nie aktywna

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Zrobilem tylko nowy raid nie robilem zadnych check czy fdisków .

Help :/
  • Pomocny post
    #6 18544612
    kaleron

Ocena: 2328
    żadnych chkdsków ani fdisków nie rób. Faktycznie dobrze by było wykonać kopię posektorową tych dysków. Tak dla spokoju i bezpieczeństwa, ale jeśli nie masz takiej możliwości, to chociaż zapisuj na innym nośniku dane wycofywania dla każdej operacji. Dlaczego na zdjęciu ekranu z BIOSu tylko jeden dysk jest w macierzy, a reszta jest zaznaczona jako nieraidowa?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #7 18544640
    Dzieju
    Poziom 15  
    Wlasnie nie wiem ale to juz historia .

Aktualnie wszystkie sa w macierzy i chcial bym odzyskac dane :/

:(
  • Pomocny post
    #8 18544658
    kaleron

Rozmiar paska 128 kB=256 jednostek LBA jest bardzo prawdopodobny. Kolejność dysków możemy założyć wstępnie jako zbieżną z numeracją kanałów. Przeczytaj to:
    http://dmde.com/pl/manual/raids.html
    żeby nie przepisywać i próbuj. Jeśli cokolwiek zapisujesz - pamiętaj o danych wycofywania. W razie problemów - pisz.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #9 18544929
    Dzieju
    Poziom 15  
    Odzyskiwac dane ? znaczy kopiowac na inny dysk ?

Dodano po 1 [minuty]:

Wolal bym przywrocic partycje ktora mialem z tych dyskow czyli E danych mam okolo 10-12TB nie mam gdzie tego przeniesc :/

Dodano po 33 [sekundy]:

NIe da sie naprawic i zrobic partycji z przywroceniem danych ? bo one sa na dyskach nie byly formatowane :/
  • REKLAMA
  • #10 18545077
    kaleron

Może i się da naprawić, ale najpierw trzeba ustalić, co jest nie tak. Dlatego tak, czy inaczej uruchom DMDE i zacznij od sprawdzenia chociaż, czy metadane są na właściwych miejscach. Zobacz, co tam, się dzieje, nie musisz odzyskiwać wszystkich plików - na próbę wystarczy kilka - kilkanaście i wtedy sprawdzisz, czy się otwierają, co będzie wskazywało, że parametry masz określone prawidłowo.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #11 18545255
    Dzieju
    Poziom 15  
    Slabo znam ten program co mam dokladnie zrobic ?
    Zrobilem pelne skanowanie i takie cos mam .

A tutaj plik LOG .
    Ze pelnego skanowania
    Wazy 30MB
    https://own.dzieju.pl/index.php/s/3Bz2YkynijCrScr

Dodano po 1 [minuty]:

Chetnie pogadam z kims na FB i udostepnie pulpit zdalny :(
  • Pomocny post
    #12 18545341
    kaleron

Spokojnie i po kolei - wejdź w tablicę GPT, sprawdź tam, ile masz partycji, gdzie się one zaczynają i gdzie kończą. Domyślam się, że masz NTFS, więc na początku każdej partycji powinieneś mieć boot-rekord, a na końcu - jego kopię. Sprawdź, czy tak jest. Potem zobacz, gdzie masz MFT i MFTMirr. Sprawdź to w offsecie 0x30 i 0x38 boot rekordu. Jeśli w tych miejscach znajdziesz rekordy opisujące MFT, to z dużym prawdopodobieństwem parametry macierzy masz określone prawidłowo, jeśli nie - wtedy podeprzemy się skanowaniem i spróbujemy ustalić, co jest nie tak. Widzę, że chciałbyś już jeść, a tu jeszcze kartofle nie poobierane.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #13 18545727
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Tak w ogóle to co cię naszło... RAID 0 na dyskach takiej pojemności, jeszcze w fake raid z płyty głównej....
    To jest najgorsze co można było zrobić, aż się to prosiło o kłopoty. Z twoich opisów, jak naprawdę zależy ci na danych to zawiózł bym do punktu który się odzyskiem danych zajmuje na co dzień. Oni już zrobią kopie posektorową i pracując na kopii wszystko złożą w całość. Koledzy tu proponują (wiem nie ma autor innej możliwości) operacją na żywym organizmie, ja jednak bym to odradzał.
  • #14 18545757
    Dzieju
    Poziom 15  
    UZywam raidu 0 zeby miec jedna partycje uzywam tego do filmow na plex w domu .
    Zarz zobacze co moge zrobic z tego co piszecie .
  • Pomocny post
    #15 18545914
    Łukasz_W

Ocena: 647
    Pliki RAW są uszkodzone po odzyskaniu.
    Zmianie mogła ulec kolejność napędów przy zakładaniu nowego RAID'a albo został użyty zły STRIP po aktualizacji oprogramowania BIOS/UEFI (zmiana domyślnych wartości).
    Macierz należy odbudować wirtualnie i dopiero odzyskiwać dane.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #16 18546077
    Dzieju
    Poziom 15  
    Panowie robie tak od 17 lat zmieniam dyski tylko co jakis czas aktualnie jest 18TB i nigdy nie bylo problemow .
    Teraz sie zesralo :/ .

Powiedzcie mi czy dodawanie dyskow do macierzy kolejnosc gra role ? pomijam podpiecie do plyty glownej bo nie byly ruszane fizycznie .
    Ale czy kolejnosc dodawania do macierzy gra role ?
  • #17 18546381
    Dzieju
    Poziom 15  
    Skupmy sie na problemie :D prosze a potem wrocimy do tematu bo rowniez mnie meczy to .

Zrobilem tak .

Rozlozylem RAID w biosie
    odpalilem system w programie DMDE dalem skanowanie i auto wykrycie konstrukcji RAID 0

Zeskanowal i jedna z opcji miala mega duza wieksza zgodnosc niz cala reszta (chodzi o kolejnosc dyskow w macierzy).

Zatwierdzilem te opcje pod nazwa conf 97 .

Zrobilem pelne skanowanie poczekalem chwilke po czym zrobilem probe odzyskania plikow ktore juz wykryl w RAW .

I te pliki sa w pelni sprawne ...

Co dalej ? jezeli znam juz poprawna konstrukcje raid ? (czyli kolejnosc dyskow w stripie ) ??

Co teraz ?

• #18 18548785
    Dzieju
    Poziom 15  
    ???? help please
  • #19 18549570
    Dzieju
    Poziom 15  
    Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy

Dodano po 50 [sekundy]:

Wszystkie pliki sa sprawne :/ pomoze ktos prosze ?
  • #20 18553827
    kaleron

Tak, masz i poprawny rozmiar paska i poprawną kolejność dysków. Możesz je spróbować dodać do macierzy właśnie w tej kolejności.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #21 18553922
    Dzieju
    Poziom 15  
    Ok dodam weglud poprawnej kolejnosci ale jak potem zrobic aby byla widoczna ? normalnie w windzie ? w zarzadzaniu dyskami ?

Dodano po 18 [minuty]:

Zrobilem macierz w kolejnosci jak trzeba .

Jak odzyskuje pliki dzialaja bez problemow ..
    Ale system nie widzi normalnie dysku tylko chce formatowac :/
    Zalaczam kilka obrazkow .
    Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy

Dodano po 4 [minuty]:

Jak dam opcje na dole po lewej PRZYWROC . (ja nie mam zadnej kopii nie wiem skad on to wezmie)
    Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy

Dodano po 42 [sekundy]:

NIe wiem co zrobic aby bylo ok :D .
    Czuje ze blisko jestem odzyskania plikow ...
  • Pomocny post
    #22 18557168
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Dzieju napisał:
    nie mam zadnej kopii nie wiem skad on to wezmie

Jeśli wszystko jest OK to na dysku jest sektor rozruchowy wraz z kopią tego sektora.
    Zawsze należy też tworzyć plik do możliwości wycofania wprowadzonych zmian jak w #6, (chociaż najlepiej mieć kopię danych jeśli są istotne.)
    (Zasadniczo RAID 0 nie był nigdy przeznaczony jako magazyn danych i ogólnie to nie jest dobre rozwiązanie do takiego celu.)
  • #23 18557321
    Dzieju
    Poziom 15  
    Dra98 napisał:
    Dzieju napisał:
    nie mam zadnej kopii nie wiem skad on to wezmie

Jeśli wszystko jest OK to na dysku jest sektor rozruchowy wraz z kopią tego sektora.
    Zawsze należy też tworzyć plik do możliwości wycofania wprowadzonych zmian jak w #6, (chociaż najlepiej mieć kopię danych jeśli są istotne.)
    (Zasadniczo RAID 0 nie był nigdy przeznaczony jako magazyn danych i ogólnie to nie jest dobre rozwiązanie do takiego celu.)

Prosil bym cie o opisanie krok po kroku ? :(((
    Gdzie wejsc co kliknac zapisac potem gdzie wpisac i zatwierdzic :/
    NIe znam tego programu zrobilem co umialem i co n ie powoduje utraty danych ale obawiam sie operacji ktorych nie znam .

Jak mi podpowiecie co zrobic to to zrobie :/ ... tylko tyle prosze .

Dodano po 5 [godziny] 15 [minuty]:

Panowie tym co pomogli dziekuje a reszcie wspolczuje :D .
    Zajelo mi to kilka godzin czytania i z pomoca nie ktorych z was naprowadziliscie mnie na odpowiednie tory .
    Zrobilem przed chwila testy na pendrive bawilem sie DMDE kasowalem papralem tablice partycji itd. potem naprawialem i chronologicznie zrobilem to samo na mojej macierzy .

Wszystko dziala .

Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy Odzyskiwanie danych z RAID 0 po resecie BIOSu i błędzie macierzy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z płytą główną ASUS na sockecie 1150 z procesorem i3 i 16 GB RAM-u napotkał problem z macierzą RAID 0 po resecie BIOS-u, który spowodował zmianę ustawień z RAID na AHCI. Po przywróceniu ustawień do RAID, macierz uległa uszkodzeniu, a użytkownik próbował stworzyć nową macierz, co doprowadziło do utraty dostępu do danych. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące wykonania kopii posektorowej dysków, sprawdzenia metadanych w DMDE oraz ustalenia poprawnej kolejności dysków w macierzy. Użytkownik zdołał odzyskać część danych, a także ustalić poprawną konstrukcję RAID, co pozwoliło na dalsze próby odzyskiwania plików. Wskazano na konieczność ostrożności przy operacjach na macierzy RAID 0, która nie jest zalecana do przechowywania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA