logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elizabeth Stereo - schemat linki, zamiennik STK015, skan płytek, zasilacz stabilizowany

olaf x 24 Sie 2004 00:38 3846 11
REKLAMA
  • #1 810447
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    wlasnie wylicytowalem na allegro jako uszkodzony i jest :(
    po 1. potrzebuje schematu zakladania linki, bo ktos ja schrzanil...
    po 2. wymontowane stk015, nawet nie zamierzam szukac, gdyby gdzies byly, tylko one mialy ucc=34volty z niestabilizowanego zasilacza, a np.tda2009 ma ta sama moc, tylko max ucc=28v, ze wszystkich jakie mam pod reka ten najlepiej współgra, a wycieczka na perski za 100 zl - odpada...miejsca jest wewnatrz dosyc, zeby zrobic zasilacz stab. trafo ma zapasik mocy, czy warto??
    po 3. moze ktos ma skan plytek z 2.stron, bo nie ma w zasadzie opisu na plytce, a kondki w głowicy to chyba na czuja trzeba znajdowac....
  • REKLAMA
  • #2 810666
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    1.Jest na elektrodzie niewiem czy szukałeś
    2.To dobry pomysł jednak możesz je nawet zmienić na TDA2050 (tam siedzi trafo 70W z tego co wiem i ok 2x20W wyciągniesz)
    3.To juz będzie sość cieżko znaleść chyba że ktoś posiada serwisówke :?
  • REKLAMA
  • #3 810669
    jangiere
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    był opis przestrajania UKF w SE- sprawdzony!
  • REKLAMA
  • #4 810713
    olaf x
    Poziom 34  
    na elektrodzie nie szukalem schematu, bo mam, nie wiedzialem, ze moze z nim byc schemat zakladania linki, to bywa zazwyczaj w serwisowkach, wlasnie z tym gorzej, bo plytka "starej daty" praktycznie zadnych opisow na niej, tylko stos zakurzonych kondkow, ale porzezbimy...
    2050 by byl lux, tylko wycieczka do wawy na wolumen to 100 na paliwo, w mojej wsi sie tego nie dostanie, dlatego usiluje dopasowac cos z tego co mam pod reka...
  • #5 811532
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Do Elizabetki można było zamocować jakieś GML. W Radioelektroniku kiedys był opis jak, gdzie i jaki zamontować. Własnie chodziło o zmianę z STK na GML. Poszukam jutro i dam znać.
  • #6 813899
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    GML-026, 024. (024 pasowało chyba bez zmian, do 026 trzeba było conieco zmienić w układzie). Ja swojego czasu montowałem nawet GML-025. Trzeba było to i owo dopasować, zbytnio się nie trzeba było napocić. Ale działało.
    To było kawałek czasu temu, i niestety szczegółów nie pamiętam... :(
  • #7 813935
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Te GML można naprawić, tam śiedzą zwykle BD285 i286, trzeba tylko otworzyć, pomierzyć i wymienić.
  • REKLAMA
  • #8 814089
    Trabi
    Poziom 36  
    Znalazłem opis jak zamias STK wsadzić GML-026. Znalazłem, sfotografowałem stronkę i... zapomniałem aparatu wziąść z pracy :D . Jutro będzie.
    A'propos: patrzyłem na ten opis i zamiana STK na 026 nie przedstawia sobą kłopotów - jeden elektrolit trzeba tylko wywalić i jedną końcówkę po tym lelektrolice podłączyć do masy (druga zostaje wolna) - to wszystko; reszta bez zmian.
  • #9 814568
    olaf x
    Poziom 34  
    a na jakie napiecie chodzily gml? tu jest napiecie niesymetryczne +37 volt na jalowym biegu, przypuszczam, ze przy obciaceniu prawidlowych 10+10wat to bedzie spada gdzies do 32volt, czy to nie przekroczy optimum... do zastosowania tych scalakow?
  • #10 814727
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    GML wytrzyma te 37V, one mają koło 25W nie powinien się uszkodzić.
  • #11 817629
    Trabi
    Poziom 36  
    >Olaf x< Mam te skany, ale gdzie Ci to wysłać? Tu chyba nie mogę tego wsadzić. Daj znać na GG.
  • #12 884352
    olaf x
    Poziom 34  
    kawal czasu mnie nie bylo na elektrodzie z roznych powodow, wrocilem dzis do zabawy z elizabeth, kupilem na allegro wraz ze schematem polaczen zastepczych gml, wzmak chodzi, potencjometry juz nowe, bo nawet kontakt nie byl w stanie zreanimowac. pora na przestrajanie.
    elementy wyrzucone lub zmienione zgodnie z opisem na elektrodzie, ale cewki.... :( pozalewane jakims swinstwem, co oni wtedy uzywali???
    niby wosk, a klei sie jak guma do zycia.... gorzej ze rdzenie nie do ruszenia, a nwet jeden popekany byl,a do tego trojkatny otwor w rdzeniu, nie mam takiego przyrzadu,wiec najmniejszym srubstakiem zegarmistrzowskim sie zabralem za ten popekany, oczywiscie zgodnie z przewidywaniami rozsypal sie, podejrzewam, ze pozostale dwa tez sie rozleca. chyba wkrece srubki mosiezne, chociaz to nie standartowe 3, tylko 4mm srednicy, ale co dalej. zdaje sie ze zamieniajac ferryt na mosiadz powinienem odwinac troche cewki , dobrze mi sie wydaje? i czy mosiadz trzeba wkrecic glebiej z tej okazji, czy raczej wykrecic, zdaje mi sie ze wkrecic... skorygujcie moje gdybanie jesli sie myle....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy naprawy wzmacniacza Elizabeth Stereo, w szczególności schematu montażu linki, zamienników układu scalonego STK015 oraz problemów z zasilaczem stabilizowanym. Użytkownik poszukuje schematu zakładania linki, gdyż oryginalna została uszkodzona. STK015 został wymontowany, a zamiast niego rozważane są zamienniki takie jak TDA2009 (maksymalne napięcie zasilania 28V) oraz TDA2050, który lepiej współgra z istniejącym transformatorem 70W i może dostarczyć około 2x20W mocy. Wskazano również możliwość zastosowania układów GML (GML-024, GML-025, GML-026) jako zamienników STK015, z koniecznością drobnych modyfikacji układu, np. usunięcia jednego kondensatora elektrolitycznego i podłączenia jednej nóżki do masy. GML wytrzymują napięcie do około 37V i moc około 25W. Wzmacniacz wymaga zasilacza stabilizowanego, gdyż oryginalny zasilacz niestabilizowany dostarczał napięcie około 34V, co przekracza dopuszczalne wartości dla niektórych zamienników. Użytkownik prosił także o skany płytek dwustronnych, które zostały zaoferowane do przesłania poza forum. Dodatkowo pojawił się problem z cewkami w głowicy, które są zalane woskiem i uszkodzone, co wymaga ich wymiany lub modyfikacji, np. zastosowania mosiężnych rdzeni i ewentualnego odwinięcia części uzwojenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA