logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Enermax 651W - niestabilne napięcia po naprawie, jak poprawić działanie?

cahe 24 Sie 2004 11:56 1358 10
REKLAMA
  • #1 810975
    cahe
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kupilem niedawno na allegro ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27329556 ) uszkodzony zasilacz Enermax 650W i podjalem sie jego "naprawy" (co polegalo na wlutowaniu uszkodzonego kondensatora). Znalazlem kondensator o takich samych podstawowych parametrach (1200uF, 200V), ale innych gabarytach - jakos jednak "wszedl".

Dowiedzialem sie rowniez, ze zasilacz ulegl uszkodzeniu, bo gosc nie przelaczyl go z 115V na 230V (przelacznik z tylu).

Mam jednak nastepujacy problem: Zasilacz co prawda dziala, ale napiecia nie sa rewelacyjne. Po podpieciu do mojego zestawu komputerowego (pobierajacego ok. 300W) mam duze wahania na linii 12V (11,5-11,9V). Po podlaczeniu ogniwa peltiera pobierajacego 70W do lini 12V napiecie to spada do 10,8V. Natomiast jesli podepne ogniwo do linii 5V (pobiera wtedy odpowiednio mniej mocy) mam na linii 12V ok. 12,10V. Z czego moga wynikac te wahania? Co moge zrobic zeby doprowadzic zasilacz do porzadku. Czy ktos podjal by sie naprawy?
  • REKLAMA
  • #2 811759
    cahe
    Poziom 11  
    Problem chyba rozwiazany. Padl taki malutki scalaczek odpowiadajacy za regulacje napiec (chyba). Po wymianie wszystko w normie :-). Koszt naprawy 5zł
  • REKLAMA
  • #3 811914
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3819
    cahe napisał:
    Problem chyba rozwiazany. Padl taki malutki scalaczek odpowiadajacy za regulacje napiec (chyba). Po wymianie wszystko w normie :-). Koszt naprawy 5zł

Witam ! ... koszt ( cena 799zł jaką należy wyłożyć za ten model w sklepie ) wiem za ile go kupiłeś ! Ciekawi mnie jednak jakie miałeś odczucia podczas naprawy ? Czy jesteś pewien że wystarczyło wymienić tylko jeden z nich mnie wydaje się że oba . Oraz nie widać by były tam jeszcze na stronie pierwotnej jakieś inne elektrolity ( na zdjęciu ) ale o ile są to należało by też ich wymienić . Ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa jaki to tam padł scalak ? Pozdrawiam :wink:
  • REKLAMA
  • #4 812419
    cahe
    Poziom 11  
    Elektrolity po stronie pierwotnej to tylko te dwa kondensatory 1200uF 200V i nie wymienialem obu, bo reszta parametrow poza pojemnoscia i max. napieciem nie miala takiego znaczenia. Sa kondensatorki po stronie wtornej i trzebaby je wymienic, ale jak na razie wszystkie sprawne, wiec nie ruszam.

Ten uklad - postaram sie dowiedziec, bo napis wytarty. Ktos cos chyba mowil o "generatorze"?

EDIT: Juz wiem. Uklad motoroli, wyglada jak jakis scalak. Po 4 nozki po dwoch stronach. uc3842an
  • #5 812505
    cahe
    Poziom 11  
    No i dupa... Problem pozostal. Napiecia +3.3V i +5V pieknie stabilizowane, a 12V pod obciazeniem potrafi sobie zejsc do 10,2V... co moze byc przyczyna?!
  • #6 812613
    TONI_2003
    Moderator
    ... o ile nie przesadziłeś z obciążeniem +12V to nie będę się powtarzał swoje już napisałem tak co do układu to ten układ może być (ale coś z nim kręcisz ) takie firmy nie zamazują układów .Pozdrawiam
  • #7 812944
    cahe
    Poziom 11  
    TONI_2003 napisał:
    ... o ile nie przesadziłeś z obciążeniem +12V to nie będę się powtarzał swoje już napisałem tak co do układu to ten układ może być (ale coś z nim kręcisz ) takie firmy nie zamazują układów .Pozdrawiam

Po pierwsze - po co mialbym krecic? Po drugie zobaczylem jakie napisy sa na WYLUTOWANYM ukladzie i napisalem oznaczenia w poprzednim poscie. Poprostu na wymienionym ukladzie sa starte napisy i tyle :-).

Po trzecie nie obciazam linii nawet w 50% tego, co jest na tabliczce... any one?
  • #8 814607
    TONI_2003
    Moderator
    ... więc jeżeli tak jest cytuję : "Po prostu na wymienionym układzie są starte napisy i tyle " to dlaczego wiesz że to ten układ one się co nieco między sobą różnią . Jeżeli zaś chodzi o obciążenie w 50% to wyjaśnienie może tkwić nawet w tym co jest napisane na tabliczce na zasilaczu .Jak wymienisz oba elektrolity główne na nowe i to jednakowe oraz resztę elektrolitów na pierwotnym to pogadamy Pozdrawiam
  • #9 814894
    cahe
    Poziom 11  
    TONI_2003 napisał:
    ... więc jeżeli tak jest cytuję : "Po prostu na wymienionym układzie są starte napisy i tyle " to dlaczego wiesz że to ten układ one się co nieco między sobą różnią .

Masz racje - nie wiem tego na pewno.

Cytat:
    Jeżeli zaś chodzi o obciążenie w 50% to wyjaśnienie może tkwić nawet w tym co jest napisane na tabliczce na zasilaczu .Jak wymienisz oba elektrolity główne na nowe i to jednakowe oraz resztę elektrolitów na pierwotnym to pogadamy Pozdrawiam

OK, czyli wymieniam na razie kondziorki.
  • #10 815242
    dein
    Poziom 11  
    Hmm
    cosm malo rzeczy jest w tym zasilaczu bo ja mam 400 enlighta i tam nawet niemam miejsca na palec i mam plytki gory i z dolu.
    A w takim zasilaczu powinno byc wiecej rzeczy niz w moim, moze masz w srodku zwyklego codegena 300W i dlatego masz takie wachania napiec?
  • REKLAMA
  • #11 815275
    cahe
    Poziom 11  
    dein napisał:
    Hmm
    cosm malo rzeczy jest w tym zasilaczu bo ja mam 400 enlighta i tam nawet niemam miejsca na palec i mam plytki gory i z dolu.
    A w takim zasilaczu powinno byc wiecej rzeczy niz w moim, moze masz w srodku zwyklego codegena 300W i dlatego masz takie wahania napiec?

yyy.... raczej wnetrznosci w niczym nie przypominaja tego co mamy w codegenach :-). Nie ma tutaj masy elektroniki, bo... sam nie wiem czemu, ale znajomy elektronik niektorych ukladow na oczy nie widzial i glowil sie co to. Pozatym tranzystory Toshiby i inne takie mowia same za siebie (chyba, nie znam sie na tym az tak dobrze)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął się naprawy uszkodzonego zasilacza Enermax 650W, wymieniając uszkodzony kondensator elektrolityczny 1200uF 200V na podobny o innych gabarytach. Zasilacz uległ uszkodzeniu prawdopodobnie z powodu nieprzełączenia napięcia z 115V na 230V. Po naprawie pojawiły się niestabilności napięcia na linii 12V, które pod obciążeniem (około 300W lub 70W z ogniwa Peltiera) spadało nawet do 10,2V. Napięcia +3.3V i +5V były stabilne. Wymiana małego układu scalonego UC3842AN, odpowiedzialnego za regulację napięć, początkowo poprawiła sytuację, jednak problem niestabilności 12V pozostał. Dyskusja sugeruje konieczność wymiany obu głównych kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej oraz ewentualnie kondensatorów po stronie wtórnej, mimo że te ostatnie wydają się sprawne. Wątpliwości budzi także prawidłowość oznaczenia i wymiany układu scalonego oraz możliwe przeciążenie linii 12V. Wnętrze zasilacza zawiera tranzystory Toshiba i inne elementy, które wskazują na wyższą jakość niż w tańszych modelach, jednak brak jest pełnej elektroniki typowej dla innych zasilaczy. Ostatecznie zaleca się kompleksową wymianę kondensatorów elektrolitycznych oraz dokładną diagnostykę układu regulacji napięć, aby ustabilizować napięcie 12V pod obciążeniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA