logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto naprawiać zasilacz Maxpower 300W z układem SG6105D? Wentylator nie działa.

Agentlos 06 Kwi 2005 18:08 9411 35
REKLAMA
  • #1 1381525
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Witam. Zasilacz jest mojego kolegi i nie podłączałem go do swojego komputera bo sie boje :-).
    Od kolegi dowiedziałem się po naciśnięciu POWER, że wentylator od procka rusza się leciutko i koniec. Kolega mnie jeszcze powiadomił, że zatrzymywał mu się wentylator chłodzący (pytałem go czy czyścił, a on na to że nie wiem jak). To tyle co się dowiedziałem.
    Teraz napiszę co sprawdziłem. Po pierwsze wyczysciłem cały zasilacz patyczkami i Acetonem. Wyczysciłem wenytlator i sprawilem że chodzi jak nowy :-). Był bardzo brudny i aż się zatarł od syfu na osi.
    Moje obserwacje są takie:
    - Po połączeniu wtyku zielonego i czarnego zasilacz pstyka wykonyje ruch wentlatorem i nic poza tym... Koniec jego pracy.
    Ma piersze pytanie. Czy opłaca się w ogóle naprawiać ten zasilacz, ponieważ słyszałem, że tanie uszkodzone zasilacze nawet po naprawie działające nie bendą na 100% sprawne puki nie wymieni się wszystkich elementów wewnątrz? Dodam jeszcze że w zsailacz jest ukłąd SG6105D (GFFGR70232E). Chciałem jeszcze zapytać o kondensatory z napisami 25|85|PIII firmy HEC 330µF 200wv ZR+ 85°.
    Co oznacza "wv"? czy istnieje obawa, że ten kondensator uległ uszkodzeniu? Nie mam go jak sprawdzić, ponieważ mój kondensator mierzy maksymalnie do 200µF. Proszę o wszelkie sugestie z Waszej strony. Od czego zacząć szukanie? Czy od sprawdzanai wszystkich kondensatorów, czy może od napięć na tym Power Supply Supervisor'że?
    Proszę o jakieś rady, i może jakieś linki z elektrody, gdzie był poruszony podobny temat.
  • REKLAMA
  • #2 1381693
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3806
    Witam !
    ... jeżeli chodzi o elektrolity to na razie sobie daj z nimi spokój (330µF/200V /+ 85°.stopni) chyba że chcesz je sprawdzić to np. tak ma na nich być około 310V.
    Czy na przewodzie (zielonym masz +5V) ? Sprawdź natomiast elektrolity te w gałęzi +5V oraz podwójną diodę SBL2040 (podejrzewam na niej uszkodzenie ! )
    Następnie F12C20C (+12V) oraz MOSFETA CEP6060 (+3,3V)
    Tyle na początek . Pozdrawiam brać lutującą !
  • #3 1382271
    Agentlos
    Poziom 25  
    Cytat:
    Czy na przewodzie (zielonym masz +5V) ?
    Chodzi o te piny w gnieżdzie (3 i 4 po strnie wtyczki do płyty) dzieki którym włącza się komputer na "sucho"? Sprawdziłem je i nie ma napiecia. Po kilku próbach sprawdzania teraz już nawet wentylator się nie rusza.
    Cytat:
    Sprawdź natomiast elektrolity te w gałęzi +5V oraz podwójną diodę SBL2040 (podejrzewam na niej uszkodzenie ! )
    Na płytce jest 6 takich elementów. Niestety aby dojść do śrub będę musiał wymontować dużą cewkę (takie jak stoją przy procesorze w komputerze tylko 4X większa z naklejoną żółtą taśmą), co nie będzie proste... Już znalazłem tego CET CEP6060, MOSPEC P12C20C. Ta SBL2040 to zapewne jedna z 4 pozostałych przyczepiona do radiatorów. Jak jutro znajdę czas na wylutowanie ich to napiszę.
  • #4 1382445
    TONI_2003
    Moderator
    ... czarno to widzę kolego Agentlos ! Tak miałem na myśli załączanie zasilacza tyle że to są piny 14 (zielony ON/OFF , PWR-ON lub PS-ON) i jakikolwiek czarny czyli GND. Co do sprawdzania tego właśnie radiatora wraz z zawartością najlepiej jest odlutować wszystko naraz i sprawdzać . Tyle że skoro jest teraz tak jak napisałeś to musisz juz sprawdzać wszystko czyli radiator na stronie pierwotnej również . Więc pytanie czy sobie poradzisz z naprawą i kosztami bo jeśli się jeszcze okaże że masz zepsuty również układ to go raczej nie dostaniesz .
  • #5 1382528
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Agentlos napisał:
    Od kolegi dowiedziałem się po naciśnięciu POWER, że wentylator od procka rusza się leciutko i koniec.

Identyczne objawy miałem na spalonej płycie głównej; przypuszczalnie miała zwarcie, bo dodatkowo pyło słychać takie cyknięcie w zasilaczy, pewnie jakiś przekaźnik termiczny. Sprawdź omomierzem, czy masa (chyba czarny przewód) nie jest zwarta z którymś z napięć (może te nieszczęsne 5V) Jak ci wyskoczy zwarcie poszukaj przyczyny właśnie w tym jednym napięciu!
  • REKLAMA
  • #6 1382604
    Agentlos
    Poziom 25  
    Mówisz w tym miejscu o układzie SG6105D? Co do kosztów, to uprzedziłem kolegę, że jeśli okaże się, iż uszkodzenie wymaga dużego nakładu kasy, to polecam mu zakup nowego zasilacza, bo zasilacze nie są tragicznie drogie i naprawa może przekroczyć wartosć nowego sprzętu.
    Cytat:
    najlepiej jest odlutować wszystko naraz i sprawdzać
    Masz na myśli abym wylutował radiator z przykręconymi elementami, czy każdy odkręcać i sprawdzać z osobne??
    Jeszcze coś. Zmierzyłem właśnie czy między zielonym kablem a masą nie ma zwarcia. Niestety jest. Miernik pokazuje 32kOhm'y. W Molex'ie posprawdzałem też z ciekawości. otórz +5V jest całkowicie zwarte i co dziwne, na mierniku pokazuje się znak wyładowanej bateri (pokazuje sie też podczas sprawdzania pojemności dużych kondensatorów ). Na wtyku +12V jest opór 544ohm'ów.
    Czy sugerujecie, że naprawa jest nieopłącalna?
    Dydzio - sądzisz, że mam zacząć przgotowywać kolegę do nagorszego? Ze zailacz zabrał ze sobą kompa?
  • #7 1383169
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Eee, a nie sprawdzałeś jeszcze tamtego kompa??
    No cóż, niczego nie mażna wykluczyć; 80% awarji komputera jest spowodowancy zasilaczem, pozostałe to chyba zbyt duże podkręcanie :P

Nie wiem, z jakiej półki jest ten MaxPower, ale jak z tej niższej, to kupcie sobie lepiej nowy zasilacz, kwestia 50-70zł w zależności od źródła; zero stresu, zero babrania się w tumanach kurzu i do tego zazwyczaj roczna gwarancja!!!
  • REKLAMA
  • #8 1383254
    TONI_2003
    Moderator
    Do kolegi Dydzio :

Po pierwsze my tu naprawiamy ,a nie kupujemy , a po drugie sam nie znasz zasilacza ! Oraz to że proponujesz nowy zasilacz w cenie jaka sugeruje że zasilacz będzie z tej najniższej półki jak ja to określam ! Co zyskujesz ? Tylko że masz czyste sumienie że zasilacz jest nowy i na gwarancji i to dla Ciebie jest gwarancją że komputer się nie zepsuje! Masz co najmniej błędne pojecie w tej materii . Nawet nie znając zasilacza nie zadałeś sobie trudu by sięgnąć do specyfikacji tego układu SG6105D .

Do kolegi Agentlos :

1.Nie znam ceny tego układu tylko nie wiem czy gdy ewentualnie będzie zepsuty jest do dostania.

2.Natomiast sądzę że komputerowi nie powinno się nic stać z jednego ale bardzo istotnego powodu jakim jest monitorowanie właśnie przez ten układ wszystkich trzech napięć (+5V,+12V,+3.3V) i paru jeszcze istotnych spraw.

3.Cytuję : „Masz na myśli abym wylutował radiator z przykręconymi elementami, czy każdy odkręcać i sprawdzać z osobne?? „

Razem jest łatwiej nie ma problemów również po sprawdzeniu i dokręceniu elementów .

4.Więc zrób tak jak pisałem , a wszystkie elementy jak diody i tranzystory sprawdzaj tylko na pomiarze diody !
  • #9 1384999
    Agentlos
    Poziom 25  
    Witam. Zdaje się e wprowadziłem nieład w temacie. dziwię sie troszkę, ponieważ, ostatnio jak sprawdzałem napięcia na zielonym i czarnym nie było go, a teraz jest równe 5.03V DC! Czyżbym żle mierzył wtedy?? Może po poprawieniu lutów mu się poprawiło? Kto wie...
    W takim razie, jeśli napięcie jest, podejrzenie pada nadal na wymienione przez Was elementy?
  • #10 1385057
    TONI_2003
    Moderator
    ... oczywiście że jest to możliwe jak i to że teraz zasilacz może nawet juz działać ! Niemniej sprawdź te diody na tym dolnym radiatorze .
  • #11 1385407
    Agentlos
    Poziom 25  
    Właśnie dokonałem pomiarów i postanowiłem o nich poinformować:
    CET CEP 6060 Δ16RA => Noga nr. 1 nie jest z niczym połączona. 2 i 3 są połączone. Nie mogę napisać ile pokazuje mienik, bo zawsze inną wartosć i bateria mi siada :-(.
    MOSPEC F12C20C - 2 + 1 => 483, 2 + 3 => 483
    SBL2040CT - 1 + 2 = pełne połączenie 3 +2/1 => 153
    O2N60P 233131 - 3 + 2 => 573 brak innych połączeń według mojego miernika)
    D4242 - 1 + 2 => 522, 1 + 3 => 522
    D4240 - 1 + 2 => 514, 1 + 3 => 541
    To wszystko co udało mi się pomierzyć. Czy te wyniki są dobre? Oznaczenia 1 2 i 3 to nogi od lewej strony. Proszę o opinię, czy elementy są sprawne, ponieważ z danych katalogowych nic nie wyczytałem - nie umiem ich używać. Pogubiłem się w nich :-(.
  • #12 1385668
    TONI_2003
    Moderator
    ... więc jest o ile mogę traktować Twe pomiary z taką baterią za wiarygodne oraz ten brak doświadczenia w wykonywaniu pomiarów , a zwłaszcza MOSFETÓW .
    Wynika to co napisałem już w pierwszym mym poście !
    Masz zwartą diodę i należy ją wymienić cytuję Twój pomiar :
    " SBL2040CT - 1 + 2 = pełne połączenie 3 +2/1 => 153 "
    Musisz i tak zdobyć się na kupno baterii nowej ponieważ będzie fałszować pomiary napięć na tym zasilaczu oraz takiej diody SBL2040CT czyli 20A/40V .
  • #13 1388732
    Agentlos
    Poziom 25  
    Witam. Byłem dzisiaj w sklepie i powiedzili że nie mają takich diód... Powiedzieli że mają tyko BYV 32-150 zwykłą Motoroli no i wziołem... Czy to jest aż tak nietypowy element? Co by się stało gdybym wrzucił tego co mi zaproponowali? Spali sie od razu? Czy jest w ogóle sens?
    Jak myślicie, ile sklep może wziąć a sprowadzenie tego elementu? Czy po jego wymianie jest jakakolwiek gwarancja, ze nie spali się, i że zasilacz zacznie działać? Czy sa jakieś zamienniki, które łatwiej dostać. lub czy można kupi osobno np. dwie diody schoottkiego i je połączyć, lub coś takiego?
  • #14 1388832
    TONI_2003
    Moderator
    Nie wiem jakie ma parametry ta Motoroli zakładam że jest w obudowie TO 220 . Natomiast innych firm są tutaj na tym linku pooglądaj sobie dane każdej firmy .
    BYV32-150 http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/search....zyscy--&ile=50&start=0&szukaj.x=49&szukaj.y=7
  • #15 1388895
    Agentlos
    Poziom 25  
    Wygląda ona identycznie jak tamta podwójna dioda (pasuje idelnie) tylko, że gdy mierzylem opór testem diód to wykazał na obu nogach względem masy 432 a w starym uszkodzonym, na prawe nodze która nie miała zwarcia było 160.
    Jakie to są jednostki? Ile czasu mierze, nie dowiedziełm się w jakich jednostkach miernik to podaje... Co to za jednostki?
  • #16 1388987
    TONI_2003
    Moderator
    ... widać że trzeba się Ci co nieco podszkolić skoro wziąłeś się za naprawy zasilacza i skanera . Czy to jest mus czy potrzeba chwili lub nowa przygoda ? Poczytaj spokojnie to na tym linku :
    http://www.elektronika.qs.pl/pomiary.html
  • #17 1389006
    Agentlos
    Poziom 25  
    Raczej przygoda, i przyjemość. Co do skanera, to kilka minut temu naprawiliscie go!!! Może teraz naprawimy zasilacz? Zaraz zaczne sobie czytać podany przez Ciebie link.
    A co do zamienników, to są jakieś?
  • #18 1389324
    TONI_2003
    Moderator
    ... wiele bardzo wiele jest zamienników zwłaszcza jezeli chodzi o zamienniki tranzystorów czy jesli chodzi o diody . Wystarczy postudiowac katalogi czy noty katalogowe np. takie jakie Ci podałem , a czego nie zrobiłeś jak sądzę ? Tylko trzeba poznać trochę tajników jak i w kazdej dziedzinie !
  • #19 1389430
    Agentlos
    Poziom 25  
    Przestudiować... Porównałem sobie tabelki i w gruncie rzeczy bardzo wielkie róznice zauważylem tylko w 3 miejscach:
    1. SBL2040
    2. BYV32-150
    Maximum DC reverse current per leg TJ = 25°C
    1. 1.0 mA
    2. 10 µA
    rated DC blocking voltage per leg (1) TC = 100°C
    1. 50 mA
    2. 600 µA

Maximum repetitive peak reverse voltage
    1. 40
    2. 150

Peak forward surge current, 8.3ms single
    half sine-wave superimposed on rated load (JEDEC Method)
    1. 250A
    2. 150A

I to chyba na tyle... Czyli co? ja z tych nazw nic nie rozmiem... Czy te dane są aż tak różne? Różnica w liczbacz jest duża, lecz czy to ma znaczenie?
  • #20 1389939
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    Ta dioda będzie sie nadawać, musisz sprawdzic tylko, jakie ta byv32-150 ma "forward voltage", czyli spadek napięcia na diodzie. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli będzie dużo większy, ale wtedy diodka będzie trochę bardziej się grzać. Jeżeli się "napaliłeś", to sprowadź ją z Allegro - szukaj u użytkownika javoreczek. Ewentualnie mogę odsprzedać Ci mocniejszą MBR 3045, tyle że w większej obudowie. (TO-247) Cena 3,50, z tym, że musisz mi przesłać zaadresowaną kopertę zwrotną.
  • #21 1389981
    Agentlos
    Poziom 25  
    Witam. Dziękuje za odpowiedz. Ten który kupiłem ma 0 0.05V mniej forward voltage od orginalnego. A czy te wartości które wypisałem powyżej nie stanowią problemu? nie chciał bym czegoś dodatkowo rozwalić :-(.
  • #22 1390627
    TONI_2003
    Moderator
    ... żeby nie było niejasności nic się nie stanie jeśli tylko wszystko posprawdzałeś i nie zrobisz żadnego zwarcia wszystko będzie powinno być dobrze tylko niepodłanczaj tego zasilacza na razie do komputera . Dopiero po odpowiednich testach i pomiarach napięć!
  • #23 1391706
    Agentlos
    Poziom 25  
    Skoro zapewniacie to chyba czas na prubę. Tylko jak? Na forum wyczytałem, że należe obciażyć zasilacz żarówkami na +5V oraz +12V. Jakie te żarówki powinny być? Na ile W powinny być. Od czego zależy dobieranie tych danych? Czy dodatkowe zasilanie procesora (wtyk 4 pinowy), także należy obciążyć?
    Jestem pewien, że wszystko dobrze polutowałem, lecz jeszcze nie sprawdziłem, czy sam zasilacz startuje. Wyczytałem gdzieś, że zamiast bezpiecznika należy wstawić żarówkę 100W. Jaki to ma cel? Czy ma to zabezpieczyć, przed uszkodzeniem w razie awarii?
  • #24 1391824
    TONI_2003
    Moderator
    Witam ! ... nie wiem skąd wytrzasnąłeś 100 W ? Wystarczy 40W lub 60W i nie koniecznie zamiast bezpiecznika tylko tak samo jak bezpiecznik czyli szeregowo.
    Natomiast jeśli chodzi o dociążenie zasilacza do testowania to zastosuj ogólnie dostępne żarówki 12V 45/40W jedną lub lepiej dwie tylko one mają po dwa włókna więc musisz sobie popatrzeć na tabliczkę znamionową zasilacza by ani nie przesadzić na danym napięciu wyjściowym jak również by to napięcie zostało poprawnie obciążone. Niejako powinieneś sobie przeprowadzić parę eksperymentów by wiedzieć i zdawać sobie sprawę że włókno żarówki w stanie zimnym jest bardzo prądożerne . Więc jeśli przesadzisz w jakiejś gałęzi napięciowej zadziała zabezpieczenie i zasilacz się nie załączy ponieważ wykryje przeciążenie dla danego napięcia . Można to rozwiązać w ten sposób że na przykład gałąź +12V obciążyć dopiero po wystartowaniu zasilacza .
    Więc kolego do dzieła!
  • REKLAMA
  • #25 1396258
    Agentlos
    Poziom 25  
    Witam Wszystkich. Wiec zrobiłem tak. Po podłaczeniu zamiast bezpiecznika żarówki 60W zasiłka nie ma napiecia +5V potrzebnego do właczenia na zielonym i czarnym kablu. Po wlutowaniu bezpicznika zasilacz działa. Włacza się wentylator. Sprawdzilem napięcai bez obciążenie i wynoszą +12V dla 12.51V +5V dla 5.12V. Reszty jeszcze nie sprawdzałem.

Pożyczyłem od wujka 2 żarówki po 12V 45/40W R2. Gdy uporam się z kablami w zasilaczu i przykręcę płytkę do obudowy zasilacza, zacznę testować go.

Czy zasilacz zawsze piszczy podcaza pracy? Ten piszczy. Podejrzewam że to normalne, lecz chcę się upewnić.
    Coś jeszcze. Jestem zdziwiony, ponieważ podczas właczania żarówka powinna zawiecic pełnym światłem i zgasnąć. A tutaj nawet się nie zapali na ułamek sekundy. Jest to żarówka 60W. Czy to dobrze, czy żle? Wlutowałem ją nad bezpiecznikiem (w te same miejsca co bezpiecznik).

Co do tego elementu, co zakupiłem. Jeśli teraz się włączył, to znaczy, że będzie już działał poprawnie, czy to okaże sie dopiero po podłaczeniu żarówkek samochodowych, aby go obciążyc?
    Jak mam obciążyć +5V skoro żarówka jest na +12V? Trochę tego nie rozumiem...
  • #26 1396854
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    "Jeśli teraz się włączył, to znaczy, że będzie już działał poprawnie, czy to okaże się dopiero po podłaczeniu żarówkek samochodowych, aby go obciążyc?" Będzie już działać poprawnie.

Co do piszczenia, polutuj zimne luty, może to coś pomoże; obawiam się jednak, że coś stało się z trafem.

Jestem zdziwiony, ponieważ podczas właczania żarówka powinna zawiecic pełnym światłem i zgasnąć. A tutaj nawet się nie zapali na ułamek sekundy.
    Pewnie zasilacz ma już termistor na wejściu i ładuje się na początku b. małym prądem.

Jak mam obciążyć +5V skoro żarówka jest na +12V? Trochę tego nie rozumiem...
    Normalnie :) czyli masę wspólnie, 1 włókno do +5v, jedno włókno do +12V. Musisz sprawdzić ,jak są podłączone włókna w tej żarówce.
  • #27 1397011
    Agentlos
    Poziom 25  
    Problem piszczenia rozwiazałem. Mam za lużny kabel do zasilania. Pochodzi od zasilacza AT i robił jakby zwarcia. Zle sie go ruszy, to wylacza zasilacz.

Co do żarówko. So specjalnie zgasiłem światło, aby zobaczyć czy chociaż się zażarzy. A tu nic. Przypominam, że ja podłaczyłęm żarówke zamiast bezpicznika, to na chwile się zażarzyła. A jak wlutowałem także bezpiecnzik to nie zapala się, lecz mogę włączyc zasilacz.

Czy da się w jakis sposób obniżć zasilaniena +12V? Aktualne jest na skraju poprawnosci...
  • #28 1397160
    TONI_2003
    Moderator
    ... brak świecenia kolego Agentlos to prosta sprawa (błyśnięcia) po prostu strona pierwotna ma rozwarcie chyba że dałeś za dużą żarówkę lub źle to opisujesz rozmawialiśmy na Skype na ten temat !
  • #29 1397322
    Agentlos
    Poziom 25  
    Bardzo załuję, że nie mam niczego o elektrycznosci na lekcjach w szkole i z tąd mój brak widzy... Czas się wziać w garść!
    No to zrobiłem zdjecie jak podłączyłem tę żarówkę. On to lepiej zaobrazuje to niż wszyskie słowa które napiszę...
    Oczywiście użyłem zarówki 40W.
    Czy li powinienem połączyć tak jak jest na rysynku 2 tak? Wtedy lampa błykska lekko, lecz zasilacz nie uruchamia się i nie ma nawet +5V!
    Zdjęcie nr. 1 pokazuje aktualny wygląd i ukłąd a zdjęcie Bezpiecznik z żarówką 2 pokazuje prawidłowy układ (niestety niedziała na nim zasilacz a na pierwszym działą).
    Załączniki:
    • Czy warto naprawiać zasilacz Maxpower 300W z układem SG6105D? Wentylator nie działa. bezpiecznik i zarowka 2.JPG (10.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy warto naprawiać zasilacz Maxpower 300W z układem SG6105D? Wentylator nie działa. bezpiecznik i zarowka.JPG (11.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 1398929
    Agentlos
    Poziom 25  
    Witam. Sprawdziłem przed chwilką te piski. Przestały występować, po wymianie kabla zasilajacego na inny.

Hmmm. Przed chwilą wlutowałem jeszcze raz wszystko i zasilacz o dziwno włącza się! Żarówka błyska pełnym światłem i w tej samej chwili gaśnie wtedy gdy załaczam zasilanie +5V. Gdy zlacze piny zielony z czarnym zasilacz włącz się i chodzi! Czy o to chodziło? Napięcia bez obciążenia bez zmian.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy zasilacza Maxpower 300W z układem sterującym SG6105D, którego wentylator przestał działać. Po oczyszczeniu i poprawieniu smarowania wentylatora zasilacz uruchamia się, jednak pojawiają się problemy z napięciami i stabilnością pracy. Wskazano na konieczność sprawdzenia i ewentualnej wymiany elementów takich jak podwójna dioda SBL2040, tranzystory MOSFET CEP6060 i F12C20C oraz kondensatory elektrolityczne. Autor mierzył napięcia i rezystancje, wykrył zwarcia i problemy z pomiarami spowodowane rozładowaną baterią w mierniku. Próby zastąpienia diody SBL2040 zamiennikiem BYV32-150 wykazały różnice parametrów, jednak ostatecznie uznano, że dioda BYV32-150 może być stosowana, choć z możliwym większym nagrzewaniem. Testy z obciążeniem żarówkami 12V 40-45W i 60W wykazały niestabilność napięć i miganie żarówek, co wskazywało na dalsze problemy z zasilaczem. Po wymianie kabla zasilającego i poprawieniu lutów zasilacz zaczął działać stabilniej, lecz nadal występowały piski i niestabilności napięć. Ostatecznie autor nie naprawił zasilacza z powodu braku oryginalnej diody Schottky i obaw o dalsze uszkodzenia, uznając, że problem leży w niewłaściwym elemencie i jego parametrach. Zasilacz nie został podłączony do komputera ze względów bezpieczeństwa. Wskazano, że naprawa tanich zasilaczy może być nieopłacalna, a wymiana wszystkich elementów wewnętrznych często jest konieczna dla pełnej sprawności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA