logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reanimacja zasilacza ATX: wymiana rezystorów i problem z układem TL494

leszekraczka 06 Lip 2007 14:45 3340 23
  • #1 4055553
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam.
    Jestem zmuszony reanimować zasilacz ATX. tak wyglądają jego usterki.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowanyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowanyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Wymieniłem rezystor 100Ω na nieprzypalony i zamontowałem podstawkę pod TL494.
    Muszę przyznać, że nie wiem czy był ten układ.
    Po podłączeniu spaliły się rezystory w pobliżu układu scalonego.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Układ scalony był tylko ciepły. Z rezystorów poszedł dym.
    Po ponownym podłączeniu już nie dymiły. Pewnie spaliły się.
  • #2 4055960
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Myślę, że kondensator od załączania układu wysechł i teraz odpala się bez obciążenia i dlatego pali.
  • #3 4056256
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4056259
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    To co pokazałes to nie zasilacz tylko bomba, wywal to czym predzej na smietnik i kup fortrona 300W albo nawet 350W za grosze.
  • #5 4056782
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Wytłumaczcie mi proszę dlaczego? Mam kilka takich. Co sugeruje taki laminat oprócz przegrzania? Gotowy zasilacz to 50-60 PLN. Naprawa jakieś 10 PLN i mnóstwo satysfakcji.
  • #6 4056806
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4056932
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Powiem ci dlaczego ten zasilacz to bomba...

Przyrzyj sie tak ogolnie plycie swojego zasilacza
    A przyjrzyj sie temu ponizej:

Albo nawet temu:

Widzisz roznice ?
  • #8 4058171
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4058782
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Zasilacz zapewne padł, bo wysechł kondensator 10uF (albo 1uF) w przetwornicy pomocniczej i TL dostał ok 50-60V na zasilaniu.
    NAdpalony rezystor 100R w przetwornicy pomocniczej jest normą w tych zasilaczach i nie świadczy o uszkodzeniu - kiedy go wylutujesz i zmierzysz zapewne okaże się, że ma właściwą rezystancję.

Jeśli chcesz go naprawić dla własnej satysfakcji - to droga wolna, ale jak już go naprawisz i przetestujesz to umieść go tam gdzie jego miejsce - czyli na śmietniku (a właściwie to w punkcie zboru złomu elektronicznego).
  • #10 4064242
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Dobra. Co do 100R masz rację. Sprawny. O laminacie nie pomyślałem. Za 60 PLN w sklepie oferują mi Tracera lub Modecoma. Rzekomo dobre firmy :-)) . Innymi słowy nie podłączać !!!! Znowu koszty ;-(
  • #12 4064927
    Murdoc84
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Chlopie zycie ci nie mile ?? :P Wywal ten zlom, meczac sie z tym stracisz wiecej roboczogodzin niz bys zaplacil za nowy zasilacz :)
  • #13 4064935
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Te LC z logiem Modecoma albo Logic nie są takie złe. Gorzej z napisem L&C, Megabajt albo Tracer. Płytki te same, ale brakuje elementów lub są gorszej jakości.
    A co do tego zasilacza z tematu: wymienić elektrolit w przetwornicy pomocniczej na 47µ/50V (prawdopodobnie jest 10µ), uzupełnić filtry przeciwzakłóceniowe od strony sieci, wymienić TL494, dwa tranzystory c945 sterowane przez TL i dwa rezystory 1k5 pomiędzy układem a tranzystorami. Testować przez żarówkę 40W od strony sieci - prawdopodobne, że od razu będzie działać poprawnie.
  • #14 4064969
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Przyznam Wam się do czegoś . Trzy czwarte zasilaczy w firmie, gdzie pracuję to są takie wynalazki. Dlatego dziwi mnie Wasza niechęć. Co do roboczogodzin... Wolę tak posiedzieć niż przy kiosku z piwem ;-) Sorry za złośliwość... No i doświadczenie.. Ale zaczynam ględzić...
  • #15 4064985
    k4be
    Poziom 31  
    Dodam, że uzupełnić filtry i wymienić ten elektrolit należy nawet w DZIAŁAJĄCYCH zasilaczach na takiej płycie (Codegen, Impet, Rubikon i parę innych).
  • #16 4064996
    basman123
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    To ze 3/4 zasilaczy jest takich nic nie znaczy. A wlasciwie znaczy tylko tyle ze kupwane byly jakies skladaki z marnymi zasilaczami. Sam sie o tym przekonalem przesiadajac sie z imitacji zasilacza (Codegen) na Chieftec 400Watt model: GPS-400AA-101A.
  • #17 4065383
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    k4be napisał:
    A co do tego zasilacza z tematu: wymienić elektrolit w przetwornicy pomocniczej na 47µ/50V (prawdopodobnie jest 10µ) [...]

Czy mógłby kolega napisać dlaczego zaleca wymianę tego kondensatora na inny o prawie pięciokrotnie większej pojemności? Nie spowoduje to zmiany częstotliwości (i/lub wypełnienia) pracy przetwornicy pomocniczej?
    Chyba że chodzi o kondensator filtrujący na linii zasilania TL494 - wtedy wszystko jasne.
    Pytam, gdyż naprawiałem kilka zasilaczy (i jeszcze ze 3 czekają) ale zawsze wstawiałem "to co było". Nie mam takiego doświadczenia jak zawodowcy, a naprawę różnych urządzeń traktuję jako hobby.
  • #18 4065451
    k4be
    Poziom 31  
    Zbyt duża pojemność tego kondensatora nie szkodzi, a przyczyną awarii jest jej zmniejszanie się do ok 3µF. Za mała pojemność powoduje wzrost wypełnienia przetwornicy.
  • #19 4067019
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam.

Żadne koszta. Zakup fortrona 300-350 na allegro w jakimś sklepie. Tam za 50 złotych dostaniesz Fortrona który zje na śniadanie "porównywalnego" modecoma feela.

Nie sugeruj się tym co firma kupiła, widocznie zakup planował ktoś bez wiedzy lub z góry zakładając szybką wymiane tych zestawów. Co do niechęci to poszukaj na elektrodzie tematów o zasilaczach i problemach z nimi związanych. Jest temat w którym zrzeszają się użytkownicy komputerów Wypalonych niemalże przez takie zasilacze.
  • #20 4068039
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Wiecie co? Czytam i czytam i odchodzi mi ochota na naprawę. Liczę koszta, a komp stoi bez zasilacza. Przejrzałem Allegro i jestem skłonny kupić taki wynalazekAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Koszt zakupu do 30PLN. Pewnie co nie których ciarki przechodzą.... Do Celerona 800 starczy.. A podejrzewam, że w sklepach mają to samo...Tylko drożej.. A tamtą padakę ruszę dla własnej satysfakcji..
    Co do firmowych zasilaczy .. Były kupowane jako zestawy w kompach lub terminalach.. Cóż - jakość kosztuje.. A tak apropos jakości... Kupiłem dwie sztuki ładowarki do K310 ( uszkodziła się wtyka w oryginale ). Nówki kosztowały po 5PLN. Jeden chodził 3 godziny i trup. Podejrzałem go to do oryginału się nie umywał..
  • #21 4068102
    k4be
    Poziom 31  
    Do Celerona 800 to starczy dowolny zasilacz Astec czy Minebea 145W albo więcej... Zepsuty zasilacz tych producentów to rzecz praktycznie niespotykana.
    A starego codegena polecam naprawić choćby dla własnej satysfakcji, poza tym może się potem przydać w warsztacie.
  • #22 4068145
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Masz w tej samej cenie 10x lepszy zasilacz: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

On przynajmniej na pewno przy tym obciążeniu będzie dawał stabilne napięcia, a proponowany przez Ciebie wynalazek te 350W to ma tylko na naklejce, to jest jak moc w tanich zestawach audio - PMPO, przy takim obciążeniu to po kilkunastu senkundach ten zasilacz zaczyna się palić.

Dobra, może się pospieszyłem - ten Twój to wyrób firmowany przez NSpire, to amerykańska marka komputerów PC, a sam zasilacz, nie wykluczone, że robiony jest przez Fortrona, tyle, że sądząc po zdjęciu to nie jest standardowy zasilacz ATX ale zasilacz niskoprofilowy.
  • #23 4068182
    k4be
    Poziom 31  
    Co do zasilaczy Fortrona, dość często (ale nie zawsze) widziałem w nich uszkodzone kondensatory elektrolityczne. Jednak ich wymiana to żaden problem.
    Korzystając z tego OT, jakie jest zdanie o zasilaczach Delta?
  • #24 4068354
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Podejrzewałem, że te 350 to na papierze. Papier przyjmie wszystko. Na niektórych aukcjach sprzedawcy pisza, że testowany 24H na żarówce. Jakoś sobie nie wyobrażam, abym testował 20-50 zasilaczy na żarówce i do tego za 20PLN. Ładnie brzmią takie kity. Co do zakupu zasilaczy to jestem zielony. Przeważnie jak coś składałem to naprawiałem jakąś zasiłkę. Wymiana kondensatorów wystarczała. Serce mnie bolało jak bym miał dać 70 za jakiego Tracera. No i widzę jeszcze ile osób jest zainteresowanych tym sprzętem...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby naprawy uszkodzonego zasilacza ATX, w którym wymieniono rezystor 100Ω oraz zastosowano podstawkę pod układ scalony TL494, którego obecność była niepewna. Po podłączeniu zasilacza spaliły się rezystory w pobliżu TL494, a sam układ był tylko ciepły. Uczestnicy wskazują, że typową przyczyną awarii jest wyschnięcie kondensatora elektrolitycznego (10µF lub 1µF) w przetwornicy pomocniczej, co powoduje nieprawidłowe uruchamianie i uszkodzenie elementów. Nadpalenia laminatu na płytce PCB są krytyczne, gdyż powodują utratę właściwości izolacyjnych i ryzyko zwarć, co czyni zasilacz niebezpiecznym dla komputera i zalecają jego wymianę na nowy. Wskazano na konieczność wymiany kondensatora elektrolitycznego na większą pojemność (np. 47µF/50V), uzupełnienie filtrów przeciwzakłóceniowych, wymianę TL494, tranzystorów C945 oraz rezystorów 1,5kΩ w układzie sterowania. Testowanie zasilacza powinno odbywać się przez żarówkę 40W w celu ograniczenia prądu. W dyskusji pojawiły się opinie o niskiej jakości tanich zasilaczy marek takich jak Tracer, ModeCom, Feel, L&C, Megabajt, Codegen, Impet, Rubikon, a także rekomendacje zasilaczy Fortron, Tagan, Astec, Minebea oraz Chieftec (model GPS-400AA-101A). Podkreślono, że naprawa starych zasilaczy może mieć sens dla satysfakcji i warsztatu, ale zasilacze z nadpalonym laminatem należy bezwzględnie wymienić. Wątpliwości budziły też deklarowane moce zasilaczy i ich rzeczywista jakość, zwłaszcza tanich modeli dostępnych na aukcjach internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA