logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy termostat Ranco K59-L2074 w lodówce Electrolux ER 7522 B działa poprawnie?

ulises 24 Sie 2004 15:33 5365 6
REKLAMA
  • #1 811367
    ulises
    Poziom 2  
    Witam Wszystkich.

Jest to mój pierwszy post, a raczej inne sformułowanie tego co tu był, bo chyba treść byłą nie zrozumiała.

Problem:
    Dzień wcześniej chłodziarko-zamrażarka przestała działać... a po upływie dnia i wszelkicha analizach jakoś ruczyła. Tylko nie jestem pewien czy aby termostat poprawnie działał... Czy on sie ma wyłączać i załączać???? i tak cyklicznie???

Sprzęt posiada: Termostat firmy Racon K59-L2074 ,którego na ich stronie http://www.ranco.invensys.com/comm_temp.html nie znalazłem. z obudowy termostatu odpisałem takie dane C0-28-2L , C-10-30+5 i Dane: VAC-250 FLA-6 LRA-36 NIA-6, Termostat ma 4 wyprowadzenia zaciskowe, przy czym jeden to ochronny obudowy.
    jedna sprężarka...

Co z tym zrobić Macie jakieś propozycje?????
    Na jakiej zasadzie działa ta Kapilara jeśli dobrze mówie bo Lodówki to nie moja dziedzina.....???

Pls.. Help Me... :( :(

linki odnośnie AGD:
    www.abc-hurt.com.pl
    www.kuehlschrank-thermostat.de/ gdzie na zakładce [ Kuhlshrank Ersatzteile ] można znaleść dane techniczne odnośnie Chłodnictwa...
  • REKLAMA
  • #2 812285
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 812321
    ulises
    Poziom 2  
    Czyli termostat do wymiany?????
    A jak się ma do działania ta kapilara??? czy dobrze rozumuje że jeśli temperatura we wnątrz wzrośnie powyżej jakiejś normy tej kapilary to wtedy układ chłodzenia się odpala??? i czy proponujesz jakieś zamienniki tego Termostatu bo dzwoniłem po serwisach krakowskich i tego typu nie mieli ......
  • REKLAMA
  • #4 812337
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 812344
    ulises
    Poziom 2  
    Bleble napisał:
    K59 jest to termostat opadowy i jeśli czas postoju czyli roz. jest bardzo długi to uszkopdzony jest termostat

To lodówki z takim typem termostatu są już uszkodzone od momętu 1 testu po zejściu z hali produkcyjnej..... Sorki że pytam ale z natury jestem dociekliwy...

Dzieki za info Bleble
  • REKLAMA
  • #6 813792
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 813832
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    ulises napisał:
    To lodówki z takim typem termostatu są już uszkodzone od momętu 1 testu po zejściu z hali produkcyjnej..... Sorki że pytam ale z natury jestem dociekliwy... Dzieki za info Bleble

Z tego co słyszałem to Zanussi (producent tych lod.) sprawdza co 150-tą.
    W masowej prod. sprzętu w klasie "popularnej" to normalne. Masz pecha, Twoja chyba nie była 150-tą. Tylko Mile sprawdza 100%, tzn robi za nią to Liebherr :D

Podsumowanie tematu

✨ Termostat Ranco K59-L2074 stosowany w lodówce Electrolux ER 7522 B jest termostatem opadowym, który działa na zasadzie cyklicznego załączania i wyłączania układu chłodzenia w zależności od temperatury odczytywanej przez kapilarę. Termostat wyłącza się, gdy temperatura na czujniku (kapilarze) osiągnie ustawioną wartość, a załącza ponownie po rozmrożeniu, gdy temperatura wzrośnie do wartości dodatniej. Długi czas postoju sprężarki może wskazywać na uszkodzenie termostatu, co sugeruje konieczność jego wymiany. Termostaty opadowe są typowe dla urządzeń z funkcją odszraniania. W przypadku braku dostępności oryginalnego modelu, zaleca się poszukiwanie zamienników termostatów opadowych. W dyskusji pojawiły się również uwagi dotyczące kontroli jakości produkcji lodówek w masowej skali, gdzie wadliwe egzemplarze mogą się zdarzać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA