logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ploter HP DesignJet 500 - przesuwanie papieru podczas druku, jak naprawić?

meksyk999 26 Maj 2010 22:39 3772 6
REKLAMA
  • #1 8121380
    meksyk999
    Poziom 10  
    Podczas drukowania co jakiś czas przesuwa sie papier tak mniej więcej na 1metrze kilka razy od 2mm do 7mm. Jak temu zaradzić, gdzieś wyczytałem że może to być czujnik papieru. Wyglada to tak,że na całej drukuję mapę potem, mam przesuniecie papieru(pustą przestrzeń) i dalszy ciąg mapy. Czy to się czyści a jak tak to gdzie się znajduje element do wyczyszczenia, ewentualnie co i jak trzeba wymienić??
  • REKLAMA
  • #2 8121871
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 448
    czy puste miejsca są w równych odstępach ?
  • REKLAMA
  • #3 8121918
    meksyk999
    Poziom 10  
    nie sa w równych odstepach. Czasami drukuje cały rysunek, ale ostatnio prawie wszystkie wydruki z taką wadą

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

przeczyściłem trzy "diody" z czujnika papieru i 6 wydruków w kolorze jest dobrych. Jednak przy wydruku skanów czarno białych problem znowu zaczął sie pojawiać. Na razie nie drukuje paska o szerokości 2mm. Czy to może być problem z tuszami. Może zle wyczyściłem te diody albo jedna z nich sie kończy - jedna z nich była taka mleczna czy to normalne.
  • REKLAMA
  • #4 8122126
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 448
    Raczej żadne czujniki czy diody, nie jestem jasnowidzem ale jak zajmuję się nimi od 10 lat jest to problem mechaniczny.
    Sugeruję nie kręcić niczym na zasadzie "może się uda" maszyna nie kosztuje 5 zł
  • REKLAMA
  • #5 8122146
    meksyk999
    Poziom 10  
    Tyle że te czujki - jest to czujnik papieru był bardzo zabrudzony - tłusty kurz, nalot. czujka składa się chyba z trzech diod - nie wiem czy je fachowo nazywam - znajdują się przy głowicy. Na razie drukuje dobrze. Czy to może być powodem zlego działania urządzenia??
  • #6 12176814
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Chciałbym odświeżyć ten temat bo mam identyczny problem a nie znalazłem tak naprawdę konkretnej odpowiedzi. Ploter robi kilkumilimetrowe przerwy w druku tak samo jak opsane jest w pierwszym poście. Czujniki papieru są czyste choć nie wydaje mi się żeby to była ich wina. Jeżeli ktoś rozwiązał poruszony problem to bardzo proszę o pomoc.
  • #7 12185442
    TECHNO-PRINT
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Problem udało mi się rozwiązać czyszcząc enkoder rolki prowadzącej papier i czujnik tego enkodera. Były bardzo zakurzone.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy ploterów HP DesignJet 500 zgłaszają problem z przesuwaniem papieru podczas druku, co objawia się przerwami w wydruku od 2 mm do 7 mm. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być zabrudzone czujniki papieru, które składają się z diod, oraz mechaniczne problemy z urządzeniem. Po czyszczeniu czujników, niektórzy użytkownicy zauważyli poprawę, jednak problem powracał, szczególnie przy wydrukach czarno-białych. Ostatecznie, rozwiązaniem okazało się czyszczenie enkodera rolki prowadzącej papier oraz czujnika tego enkodera, które były zakurzone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA