logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HP Designjet 500 (42) - Cykliczne przesunięcie wydruku o 3-4mm co 15cm - Disk Encoder?

MiroLord 09 Maj 2023 10:27 687 7
REKLAMA
  • #1 20573218
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Ploter HP Designjet 500 (42 cale). Drukuje ok, tylko cyklicznie co 15 cm na wydruku daje poziomy rozjechany pasek w pionie - przesunięcie o jakieś 3-4 mm. Możliwy problem z disk encoderem? Ploter nie zgłasza żadnych błędów.
  • REKLAMA
  • #2 20573389
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Jak wyglada pasek karetki ? Kalibrowales ploter ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20734075
    MiroLord
    Poziom 26  
    Problem się pojawił, jak ploter pojechał do serwisu na wymianę paska + czyszczenie. Pasek oryginalny. Przed wymianą tego nie było. Dodatkowo zdarza się ,że karetka przeskakuje. Coś serwis spaprał? Obawiam się że tak, bo wszystko było zrobione na odwal.
    Teraz go rozebrałem, bo mam wyciek tuszu żółtego przy głowicy, przepuszcza ten wentyl, w który wchodzi igła głowicy. Cały tusz żółty wyleciał do stacji serwisowej a stamtąd na podłogę. Stację już wyjąłem do wyczyszczenia, bo syf tam okrutny.
    Karetka powinna mieć luz? Widzę że trochę rusza się na boki, jakby te ślizgacze po obu stronach były wytarte. To może być przyczyną przeskakiwania paska?
  • Pomocny post
    #4 20734664
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    Wybacz ale już od prawie dekady nie ma oryginalnych pasków
    karetka ma taki luz, "wentyle" do wymiany mam na stanie
  • REKLAMA
  • #5 20737605
    hellojoe
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Karetka nie ma prawa przeskakiwać. Jeżeli masz ten przesunięty pasek w pionie to wynika on najprawdopodobniej z tego przeskakiwania karetki. Wygląda na nieprawidłowy naciąg.
    Jeżeli pozostawisz "ten wentyl" bez wymiany, spowodujesz zapowietrzenie głowicy, a w konsekwencji jej spalenie. A głowice coraz droższe...
  • #6 20743122
    MiroLord
    Poziom 26  
    Tak to wygląda. Zmierzyłem dokładnie i anomalia występuje cyklicznie co 16 cm i ma szerokość 13 mm.
    Zakupem wentyla jestem jak najbardziej zainteresowany. Ploter teraz odpoczywa, stacja serwisowa rozebrana i umyta, schnie sobie teraz. Zdjęcie wydruku przedstawiającego kilka słoneczników, obrócone o 90 stopni w prawo. Widoczne pionowe linie sugerujące problem z drukarką. Zdjęcie przedstawia fragment wydruku z czerwonymi kwiatami pośród zielonych liści. Na obrazie widoczna jest cykliczna anomalia drukarska. Tekst Serdecznie zapraszamy! z widocznym poziomym paskiem na jasnym tle.

Wydruk jest w poziomie tylko nie wiem czemu zdjęcia mi obróciło po dodaniu o 90 stopni w prawo.
  • REKLAMA
  • #7 20777750
    MiroLord
    Poziom 26  
    Naprawa poszła do przodu. Na defekt wydruku pomogło czyszczenie enkodera kołowego na wałku, był mocno zakurzony. Zostało jeszcze odpowietrzenie żółtej głowicy i można dalej drukować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ploterem HP Designjet 500, który drukuje z cyklicznym przesunięciem o 3-4 mm co 15 cm, co może być spowodowane problemem z enkoderem dysku. Po wymianie paska karetki w serwisie problem się nasilił, a dodatkowo wystąpił wyciek tuszu z głowicy. Użytkownik zauważył luz karetki, co może prowadzić do przeskakiwania paska. Po czyszczeniu enkodera kołowego oraz odpowietrzeniu żółtej głowicy, ploter zaczął drukować prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA