logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić suchy lód (CO2) do generatora mgły w średnim mieście? Alternatywy?

Niko2000 28 Maj 2010 19:38 32599 12
REKLAMA
  • #1 8127881
    Niko2000
    Poziom 10  
    Pytanie. Mieszkam w średniej wielkości mieście. Skąd mam wziąć suchy lód? Od razu mówię, ze metoda z octanem sodu to tzw Ciepły lód. A mi chodzi o zamarznięte CO2. Potrzebne mi to jest do generatora mgły. Chyba, że można mgłę zrobić jakoś inaczej.
  • REKLAMA
  • #2 8128160
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    Gliceryna z apteki rozpylona na żelazko.
  • REKLAMA
  • #3 8128523
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Widzę, że kolega unitral szybko podłapał mój patent :) Zależy jaki efekt jest pożądany. Dym z gliceryny (taki sam jak z estradowej wytwornicy dymu) leci unosi się raczej do góry. Para z suchego lodu jest zimna i opada.
  • #4 8128950
    GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Witam,

skoro mieszkasz w "średniej wielkości mieście" to proponuje poszukać średniej wielkości sklepów z suchym lodem;)
    A tak na serio, bardzo mało firm handluje suchym lodem detalicznie i mieszczą się praktycznie tylko w niektórych dużych miastach.
    Można jeszcze szukać znajomości w placówkach naukowych, ewentualnie może odsprzedadzą trochę?
    Z ilościami hurtowymi (pareset kilogramów a raczej tony) nie ma problemu, dzierżawa pojemnika gratis, i dowóz też czasami.

Pozdrawiam,
    GSM
  • #5 8129054
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    Płyn do wywtornic dymu (główny składnik gliceryna) wlać do rozgrzanej grzałki np od ekspresu do kawy. Wylot poprowadzić przez grubą rurkę miedzianą, która ochłodzi powstały dym. Dzięki temu będzie bardziej się unosić nad ziemią.
  • REKLAMA
  • #6 8129696
    c4r0
    Poziom 36  
    unitral napisał:
    A tak przy okazji można też użyć dymu z 50% saletry i 50 %cukru. Ale nie polecam w domu.
    Poza tym, dym z saletry jest pewnie szkodliwy i na pewno nieprzyjemny, przy czym ten z gliceryny jest niegroźny i nawet za bardzo nie śmierdzi.

~Niko2000
    Co do suchego lodu, wpisz to hasło w google i masz nawet na górze linki sponsorowane do firm, które sprzedają suchy lód. Więc w czym tkwi problem?
  • REKLAMA
  • #7 8129745
    Niko2000
    Poziom 10  
    Słyszałem, że gliceryna przylepia się do mebli i podłogi i potem wszystko jest śliskie.
  • #8 8136650
    grzegorzskalar
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    Witam
    Suchego lodu chyba nie da się kupić , widziałem takową substancje na wycieczce w Hucie pokój , ale oni go tam wytwarzali na miejscu .
    Mają tam butlę z sprężonym CO2 , gaz z tej butli wpuszczają pod wysokim ciśnieniem do specjalnego worka . Mógł byś pokombinować z starą gaśnicą na CO2 która działa na podobnej zasadzie .
  • #9 8137390
    c4r0
    Poziom 36  
    Niko2000 napisał:
    Słyszałem, że gliceryna przylepia się do mebli i podłogi i potem wszystko jest śliskie.
    Fakt, trochę syfi, zwłaszcza jeśli się stosuje takie patenty z żelazkiem a nie normalną wytwornicę. Szczególną uwagę polecam zwrócić na aparat, jeśli robi się jakieś zdjęcia w dymie, potem trudno go doczyścić :P
  • #10 8137556
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    c4r0 napisał:
    unitral napisał:
    A tak przy okazji można też użyć dymu z 50% saletry i 50 %cukru. Ale nie polecam w domu.
    Poza tym, dym z saletry jest pewnie szkodliwy i na pewno nieprzyjemny, przy czym ten z gliceryny jest niegroźny i nawet za bardzo nie śmierdzi.

Karmelka śmierdzi jak nie wiem , jak się tym zaciągniesz to trudno później oddech złapać.
  • #11 8137882
    c4r0
    Poziom 36  
    Mi tam nie śmierdzi. Może za mocno to palisz? Albo roztwór zbyt stężony.
  • #12 8138090
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    Karmelka czyli saletra z cukrem roztopionym. Trochę niebezpieczne jak się pierwszy raz robi, zwłaszcza w domu. Dodajcie trocin to wogóle będziecie mieć dym jak na wojnie.

Bardziej przyjemny w zapachu jest dym z KMnO4+ cukru lub innych paliw stałych. Ale ogólnie zabawa MP w celu wytworzenia dymu w pomieszczeniach nie jest zbyt dobrym pomysłem...

Suchy lód oczywiście można kupić. Koło Wrocławia przy autostradzie A4 jest firma która rozprowadza go. Granulat tańszy niż kostki ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje suchego lodu do generatora mgły w średniej wielkości mieście. Odpowiedzi sugerują, że suchy lód jest rzadko dostępny w detalicznych sklepach, a jego zakup może być możliwy w większych miastach lub przez placówki naukowe. Alternatywnie, proponowane są metody wytwarzania dymu z gliceryny, która jest bezpieczniejsza, ale może powodować śliskość. Wspomniano również o możliwości zakupu suchego lodu w okolicach Wrocławia oraz o metodzie wytwarzania go z butli CO2. Użytkownicy ostrzegają przed niebezpieczeństwami związanymi z innymi metodami produkcji dymu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA