logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku

Kamilek95 27 Cze 2009 13:37 12727 16
REKLAMA
  • #1 6709745
    Kamilek95
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Od jakiegoś czasu myślałem nad zbudowaniem Chłodziwa do zwykłej wytwornicy dymu.Moim pierwszym prototypem była tuba od silikonu z zamrożoną wodą,ale dziś dopracowałem swój pomysł i pokaże wam jak takie coś zrobić
    Pierwszy pomysł jest trochę do bardziej profesjonalnych zastosowań-dyskoteka klub lub inne.Na samym dole fotki.
    Będziemy potrzebować :

- gumowy wąż od samochodu lub inny giętki plastikowy

- Steropianowe bądź plastikowe opakowanie mniej więcej takiej wielkości jak wytwornica

- metalową siatke

- gorący klej bądź inny np silikon

- dużo lodu gastronomicznego bądź suchego

A więc zaczynamy

1.Najpierw musimy wywiercić otwory na węże

2.Wycinamy siatke aby weszła w nasz pojemnik

3.Wsadzamy węże w otwory tak aby wytwornica mogła stać na pudełku

4.Uszczelniamy węże tak aby nigdzie nie wydostał się dym

5.Wsypujemy lód i gotowe

2 pomysł był jednym z pierwszych ale nadaje się na domowe prywatki i tym podobne-do mniejszych wytwornic

Potrzebujemy
    -ok 1 metra węża paliwowego
    -opakowanie po lodach
    -silikon lub inny klej(mi niebył potrzebny ponieważ przez otwory nie przelatywała woda)
    A więc zaczynamy
    1. W pudełku wycinamy otwory-jeśli wąż będzie za luźno przechodził przez otwory to musimy je uszczelnić silikonem lub jakimś klejem

2.zakręcamy wąż do środka pudełka tak aby wąż się nie złamał

3.Zalewamy pojemnik wodą i wstawiamy do zamrażalnika aż do
    zamarznięcia

Gotowe

P.S dzięki za przeczytanie,jeśli gdzieś się pomyliłem to proszę mnie poprawić.

Pozdrawiam i czekam na wasze pomysły
    Załączniki:
    • Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku DSC00129.JPG (79.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku DSC00130.JPG (88.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku DSC00131.JPG (67.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku DSC00133.JPG (84.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku DSC00103.JPG (79.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku DSC00104.JPG (71.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku DSC00105.JPG (82.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku DSC00106.JPG (84.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku DSC00107.JPG (68.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku DSC00108.JPG (75.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6710017
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6796575
    Kamilek95
    Poziom 10  
    na modułach peltiera dym się skraplał i nic z tego nie wyszło
    Załączniki:
    • Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku DSC00135.JPG (79.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 6818465
    nerevarine
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Widzę, że tworzenie konstrukcji metodą "zrób-to-sam" jest bardzo popularne. Kumpel to wytwornicy dymu zrobił sterownik i umieścił go w pudełku po ramie ;)

Fajny pomysł - jeśli trzeba zrobić coś takiego na szybko, to jest to idealne rozwiązanie :)
  • #5 6972215
    Kamilek95
    Poziom 10  
    UWAGA ulepszenie - bez metalowej siatki efekt jest jeszcze lepszy
  • #6 7012028
    Rabbbit
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Moim zdaniem na filmikach Kamilka efekt jest bardzo kiepski. Próbowaleś swojej metody na jakiejś imprezie lub w ponieszczeniu większym niż Twój pokój??
  • #7 7023882
    Kamilek95
    Poziom 10  
    Na sali przy pierwszym tańcu... , Jak będe miał wolną chwile to zrobie na tej sali filmik
  • REKLAMA
  • #8 7026026
    Rabbbit
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    No to ja czekam, aż zrobisz nowy filmik :)
  • REKLAMA
  • #9 7031466
    dj_stefan1
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1
    mam takie male pytanie skąd wziąsc dużo lodu gastronomicznego bądź suchego.
    jestem slaby z chemi i chcialby sie dowiedziec jezeli można
  • #10 7035220
    Kamilek95
    Poziom 10  
    zwykły lód ? ja kupuje woreczki na lód , wlewam wodę ,zawiązuje i wsadzam do zamrażarki.Lód jest do kupienia też w niektórych sklepach a co do suchego to słyszałem że w internecie zamawiają
    pozdrawiam
  • #11 7167036
    guciofilucio
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Ja też próbowałem z lodem ale efekt jest naprawde baaardzo kiepski.Prawdziwy efekt jaki widziałem np w TVN w programie taniec z gwiazdami tam po prostu dym unosi się tylko przy ziemi i jest tak gesty że nie widać butów.

Myślę że nikt tu na forum nie powie ci jak to zrobić bo temat był już poruszany lecz brakowało odpowiedzi :cry:
  • #12 7167168
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam. Jeżeli chodzi o suchy lód (stały CO2) to wystarczy go umieścić w naczyniu z wodą, dobrze się rozpuszcza. Dwutlenek węgla jako cięższy od powietrza właśnie unosi się tuż nad powierzchnią podłogi itp.
    Co do kupna suchego lodu to raczej nie powinno być problemu. Jeżeli suchy lód jest sprzedawany bez pojemnika to aby go zakupić należy posiadać specjalny pojemnik do tego.
    Suchy lód można między innymi kupić w Zakładach Azotowych Kędzierzyn, ale jest taki problem, że trzeba właśnie mieć specjalny pojemnik na niego i można kupić tylko duże ilości.
    Suchy lód można kupić, także tutaj:
    http://www.linde-gaz.pl/international/web/lg/pl/likelgpl.nsf/docbyalias/prod_suchylod
  • #13 7174412
    Kamilek95
    Poziom 10  
    suchy lód jest lepszy ale jak ktoś ma wytwornice to może mieć takie coś,mój art pokazyje jak takie coś zrobić tanim kosztem bez konieczności kupowania eurolite nb-40 ice i tym podobnych kosztujących dosyć dużo
    Załączniki:
    • DSC00230.JPG (502.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 8035931
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 8587238
    pitero98
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    przepraszam za odgrzebywanie tematu ale tutaj pewnie mi ktos odpowie a nie chce niepotrzebnie zakładać nowego , wiec poszukuje namiaru na sklep na slasku najlepiej w okolicy katowic który własnie posiada zapachy do dymu , juz obdzwoniłem wszystko co znalazłem i naprawde ciezko to dostac , wiec jak ktos by cos wiedział na ten temat to bardzo bym prosił o info :) allegro odpada bo potrzebuje to na juz wiec bardzo bym prosił o szybką odpowiedz :)
  • #16 9022806
    RAV_AUDIO
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Czy nie lepiej skorzystać z Allegro i zakupić tai zapach za 9zł + wysyłka jakieś 7 zł?
  • #17 15551590
    Elektro445
    Poziom 1  
    Kamilek95 napisał:
    suchy lód jest lepszy ale jak ktoś ma wytwornice to może mieć takie coś,mój art pokazyje jak takie coś zrobić tanim kosztem bez konieczności kupowania eurolite nb-40 ice i tym podobnych kosztujących dosyć dużo

hej, mój kumpel DJ używa czegoś takiego Jak uzyskać nisko unoszący się dym? Art krok po kroku337042033_...rev001.jpg (31.8 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. nie wiem gdzie to dostał ale to jest duży garnek zalany ciepłą wodą + rura wylotowa zasyp z suchego lodu +- 10kg/1h
    a do tego pakuje granulki suchego lodu z hurtowni, która dostarcza w styropianie np z cryopoland.pl około 5zł kilo suchego - lodu efekt murowany :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy chłodziwa do wytwornicy dymu umożliwiającego uzyskanie nisko unoszącego się, gęstego dymu, szczególnie przydatnego na imprezach i w klubach. Proponowany sposób obejmuje użycie pojemnika (styropianowego lub plastikowego) z wywierconymi otworami na giętkie węże (np. gumowy wąż samochodowy), metalowej siatki (choć później zauważono, że bez niej efekt jest lepszy), oraz dużej ilości lodu gastronomicznego lub suchego lodu (CO2 w stanie stałym). Konstrukcja wymaga szczelnego uszczelnienia węży, aby dym nie uciekał. Suchy lód jest polecany ze względu na ciężar dwutlenku węgla, który pozwala dymowi utrzymywać się nisko nad podłożem. Suchy lód można kupić w specjalistycznych hurtowniach, np. Zakłady Azotowe Kędzierzyn lub cryopoland.pl, jednak wymaga on specjalnych pojemników i jest droższy. Próby chłodzenia dymu za pomocą ogniw Peltiera okazały się nieskuteczne z powodu kondensacji dymu. W dyskusji pojawiły się także pytania o odpowiedni płyn do wytwornic dymu oraz o dostępność zapachów do dymu w sklepach na Śląsku. Wspomniano o gotowych rozwiązaniach komercyjnych, takich jak Eurolite NB-40 Ice, które są kosztowne. Praktyczne zastosowanie metody potwierdzono na imprezach, choć efekty bywają różne w zależności od warunków i wielkości pomieszczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA