logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie parametry ma dioda laserowa 650nm z czytnika kodów kreskowych?

delpierro 30 Maj 2010 19:12 2033 6
REKLAMA
  • #1 8134638
    delpierro
    Poziom 2  
    Witam

Potrzebuję kupić taką diodę, jednak nie wiem jakie ma parametry. Jedyne co dysponuje to zdjęcie, długość fali to coś koło 650nm bo emituje czerwone światło. Może któryś z forumowiczów będzie w stanie mi pomóc.

Jest to dioda z czytnika kodów kreskowych.

Jakie parametry ma dioda laserowa 650nm z czytnika kodów kreskowych?

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8135535
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    5mW pewnie wystarczy. Zapewne jest z fotodiodą i tu pojawi się problem, bo nie wiadomo w jakiej konfiguracji. Będzie trochę roboty z rozgryzieniem schematu po płytce.
  • REKLAMA
  • #3 8148493
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 8151742
    delpierro
    Poziom 2  
    Proszę bardzo, oto zdjęcia diody zaznaczone strzałką.

Jakie parametry ma dioda laserowa 650nm z czytnika kodów kreskowych? Jakie parametry ma dioda laserowa 650nm z czytnika kodów kreskowych?
  • REKLAMA
  • #5 8156317
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8156334
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Stało się. Zyskałeś na mocy ale straciłeś na stabilności i żywotności.

Wracając do tematu: ja bym spróbował kupić jakiś tani moduł laserowy małej mocy w sklepie elektronicznym i wymontować z niego diodę. Może zadziałać, a samej diody i tak pewnie nie kupisz taniej, niż takiego modułu.
  • REKLAMA
  • #7 8175568
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje diody laserowej 650nm z czytnika kodów kreskowych, jednak nie zna jej parametrów. Forumowicze sugerują, że moc diody wynosi około 5mW, a także zwracają uwagę na możliwość wykorzystania fotodiody w układzie. W odpowiedziach pojawia się propozycja zakupu taniego modułu laserowego, z którego można by wymontować diodę. Użytkownik dostarcza dodatkowe zdjęcia diody, co może pomóc w identyfikacji jej parametrów. W dyskusji poruszane są również kwestie stabilności i żywotności diody w kontekście mocy.
REKLAMA