logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować satelity estradowe na Alphard EM 1002 i GDWT 9/70/1?

screammm 25 Sie 2004 22:39 1170 8
REKLAMA
  • #1 814251
    screammm
    Poziom 11  
    witam chcialbym zrobic satelity na alphardzie em 1002 25cm i do tego gdwt 9/70/1 rozmawialem juz z irkiem ale pozostalo troszke niewiadomych a czas mnie goni :) nigdy nierobilem glosnikow estradowych raczej tylko do kina a kryteria dobierania obudowy raczej sa inne wiec pytam. czy obudowa ok25-30lbr o srednicy7cm dlugosc raczej dobire na sluch wystarczy chialbym zeby grala raczej wysoko zebym mial zapas mocy tak od 50-60hz kolejne pytanie to czy bede musial tlumic wysokiego calosc bedzie bez zwrotki jedynie kondesatory

dwie mozliwosci
    pierwsza to bip. 2,2uf 160v +1-4,7oma 5W wszystko w szereg
    droga nie wiem co to jest za kondestaror ale kiedys sprzedal mi facet do piezo c 105 10u K 160v +ten rezystor

czy wszystko co podalem bedzie ladnie chodzi prosze o uwagi :wink:
  • REKLAMA
  • #2 814386
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    raczej będzie trzeba tłumić, ponieważ ten gwizdek ma znacznie wyższą skuteczność niż ten głośnik alpharda. Niestety nie będzie to grało bardzo głośno, bo ten alphard raczej nie przekroczy obiecywanych 92dB, a dobrze by bylo jakby je osiągnał. Na twoim miejscu podłaczyłbym równolegle z gwizdkiem rezystor 6,8ohm i szeregowo z tym rezystor 3,3ohm. Jeżeli będzie za cicho to daj równolegle rezystor 10ohm zamiast 6,8. Kondensator daj 2,2 lub 3,3uF.
    Nie wiem na ile realne są parametry podane przez alpharda, ale w pudle 30litrow, a nawet 35 na symulacji wsytepuje dosc duze podbicie, które trodno przewidziec jak sie zachowa w rzeczywistosci. Program nie wylicza wytrzymałości mocowej, poniewaz brak danych na temat maksymalnego wychylenia (po wpisaniu 3mm pełna wytrzymałość wystepuje dopiero powyzej 140Hz, ale w tej dziedzinei czuje sie słaby). Możnaby zaryzykować obudowę zamkniętą kosztem nizszego SPL w dole pasma, ale jezeli głośnik ma grać średnie tony, to nie powinno to byc przeszkoda. Niestety wytrzymałość na podobnym poziomie.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #3 814884
    screammm
    Poziom 11  
    a jesli zamknieta to co moze sie stac jesli wloze go do naprawdej malej obudowy?
    jak juz bym robil zamknieta to ile radzicie bo i tak pudlo bedzie wieksze tylko zrobie przegrode?
  • REKLAMA
  • #4 815163
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Z filtrem 1 rzędu to ten gwizdek będzie Ci się palił na każdej imprezie.

Daj 3-4 rząd + żarówkę, wtedy głośnik będzie w miarę zabezpieczony.
  • REKLAMA
  • #5 815233
    screammm
    Poziom 11  
    mozna troszke jasniej :? mam zastosowac filtr wysokotonowy np. janbo x-1h chyba ze jestescie wstanie podac mi konkretne podzespoly pod tego gdwt?
  • REKLAMA
  • #6 815324
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    chodzi o zwrotke o nachyleniu 12db/okt czyli cewka równolegle i szeregowo z gwizdkiem kond bo ja miałem gdwt 9/70/2 z kondem 3,3uF i siadł przy 1 przesterze ter mam 12db okt i nawet kwadrata przetrymuje :D

pamiętakj
    nic tak nie chroni głośnika wysokotonowego jak dobra zwrotnica
  • #7 815463
    screammm
    Poziom 11  
    ok ale to rozumialem tylko nie wiem jakiej maja byc parametrow cewki ,jaki program to obliczy?
  • #9 817386
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Zwrotnica będzie konieczna na ten wysokotonowy. Ja kiedys zrobiłem tak jak Ty noi po pierwszej imprezie miałem juz cewki pojarane. Jakby co zawsze możesz kupic gotowa zwrotke w Janbo wraz z zabezpieczeniem. Zrobic samemu tez można np. jest taki program "Zwrotnice V3.01 by Mezes, poszukaj w sieci.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy satelit estradowych z głośnikiem Alphard EM 1002 (25 cm) oraz wysokotonowym GDWT 9/70/1. Zaleca się zastosowanie obudowy o pojemności około 25-30 litrów z średnicą 7 cm i doborem długości na słuch, aby uzyskać reprodukcję od około 50-60 Hz wzwyż. Wskazano konieczność tłumienia wysokotonowego GDWT 9/70/1, ponieważ ma on znacznie wyższą skuteczność niż Alphard EM 1002, co może powodować przesterowanie i uszkodzenia. Proponuje się zastosowanie zwrotnicy o nachyleniu 12 dB/oktawę (filtr drugiego rzędu) z cewką około 0,3 mH oraz kondensatorem 2,2-3,3 µF. Dodatkowo sugeruje się równoległe podłączenie rezystorów (np. 6,8 Ω i 3,3 Ω szeregowo z wysokotonowym) w celu tłumienia sygnału. Użycie prostych filtrów pierwszego rzędu grozi uszkodzeniem głośnika wysokotonowego podczas dużych obciążeń. Można rozważyć gotowe zwrotnice, np. Janbo X-1H, które zawierają zabezpieczenia, lub samodzielne wykonanie zwrotnicy przy pomocy programów takich jak "Zwrotnice V3.01 by Mezes". Obudowa zamknięta jest możliwa, ale wymaga odpowiedniego doboru objętości, aby nie pogorszyć charakterystyki SPL w dolnym paśmie.
REKLAMA