logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejność połączeń: wył. nadprądowy, różnicówka, przepięciów

kaysersoze 02 Cze 2010 10:53 29948 4
REKLAMA
  • #1 8145230
    kaysersoze
    Poziom 2  
    Witam serdecznie. Proszę Was o pomoc, ponieważ nie mam takiej wiedzy.

Mam bardzo poważne pytanie (bynajmniej dla mnie), ponieważ szukam odpowiedzi wszędzie: w internecie, rozmawiałem z "elektrykami" (chyba pseudo) i nie mogę dostać konkretnej odpowiedzi, każdy mówi co innego.

Otóż: jaka powinna być kolejność połączeń wymienionych niżej urządzeń?:
    - głównego wyłącznika nadprądowego
    - różnicówki
    - przepięciówki
    Co powinno stać pierwsze? główny wyłącznik nadprądowy, przepięciówka a potem różnicówka czy w innej kolejności?

Parametry mojej instalacji elektrycznej: prąd trójfazowy, przyłącze 16kW
    (jeśli jeszcze moglibyście podać jakie parametry powinny mieć powyższe urządzenia to będzie to pełnia szczęścia :) )
  • REKLAMA
  • #2 8145379
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1241
    Rozłącznik główny FR potem ochronnik przepięciowy ( w zależności B+C lub C ) następnie aparat RCD a za nim nad prądowe ( eski )
  • REKLAMA
  • #3 8145589
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Tak jak kolega napisał a dokładniej:

Główny wyłącznik - jak sama nazwa mówi ma być to główne (pierwsze) zabezpieczenie;

ochronniki przepięciowe

następnie może być sygnalizacja obecności faz

wyłącznik różnicowo-prądowy i ważne by za każdym był wyłącznik nadprądowy (tzw eski)

Co do parametrów tych urządzeń to każdy budynek posiada warunki przyłączeniowe i jest dobrane zgodnie z wyliczeniami więc zerknij sobie na odpowiedni papierek i odczytaj jeśli takiego nie masz to jesteś niewłaściwą osobą która o nie pyta.
  • REKLAMA
  • #4 8145871
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    piotr_krak napisał:

ochronniki przepięciowe

Czasem wymagają dobezpieczenia.
  • #5 8170126
    Elektroinstal
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    A ja powiem tak najpierw była ochrona przeciwprzepięciowa ( tym bardziej że ochronnik podłacza się równolegle z rozłacznikiem) następnie FR za nim RCD i dopiero nadprądówka
REKLAMA