Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kapiący piecyk gazowy GWP PG6-M7 - proszę o pomoc.

Maximus_DM 03 Jun 2010 08:44 6732 6
    Maximus_DM
    Level 10  
    Witam Was,
    Posiadam piecyk gazowy GWP PG6-M7 spisuje się bez zarzutu jednak od kilku dni kapie z niego woda z coraz większą częstotliwością. Wyciek zlokalizowałem z tej malutkiej dziurce zobrazowanej na załączonym zdjęciu:

Po drugiej stronie dziurka jest zaślepiona:

i teraz pytanie czy da się w jakiś sposób w domowych warunkach samodzielnie usunąć tą usterkę, jeśli tak to w jaki sposób [ewentualną naprawę chce wykonać sam - kiedyś musi być ten pierwszy raz].
    Ja myślałem nad tym, aby z tej kapiącej strony tez zaślepić ten otwór, jednak po przyłożeniu palca do dziurki ciśnienia jest na tyle duże, że woda zaczyna kapać od drugiej strony...

Dziękuje i pozdrawiam, Adam
  • Helpful post
    szymonjasiu
    Level 20  
    Po zakręceniu wody musisz zdjąć zespół wodny(może być problem z odkręceniem dwóch śrub).Do wymiany masz oring (zobaczysz go pod zabezpieczeniem i podkładką ) , który jest umiejscowiony na iglicy zespołu wodnego, Prawdopodobnie do wymiany jest również przepona. Części , które potrzebujesz są dostępne nawet w marketach budowlanych-kup cały zestaw naprawczy ,zmień wszystkie uszczelki.Nie zapomnij o wyczyszczeniu z osadu elementów zespołu wodnego(iglica) i zabezpieczniu nowego oringiu środkiem smarującym.Naprawa jest stosunkowo prosta-jeżeli uda Ci się zdjąć zespół wodny powinieneś sobie poradzić.Naprawa przez serwisanta/instalatora nie powinna być kosztowna,weź pod uwagę taką naprawe-masz pewność że wszystko będzie poprawnie złożone i szczelne.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    bomciu
    Level 12  
    Tak jak kolega napisał kup zestaw naprawczy ok 5 PLN i wazelinę techniczną. Nie zwlekaj z naprawą bo może ci się za niedługo zatrzeć iglica oby tylko nie w pozycji brania wody bo nieszczęście gotowe. Mogą ci się urwać śruby od mocowania układu wodnego, dlatego spryskaj je wcześniej jakimś środkiem np. WD40.
    Mogą ci się urwać a wtedy zostaje rozwiercić je...
    Jak nie masz doświadczenia to weź fachowca, koszt nie powinien być duży ok 60 PLN a będziesz spał spokojnie. Przy okazji sprawdzi stan palnika i nagrzewnicy bo wydaje mi się, że też będą do czyszczenia.
    krisi3
    Level 20  
    Pozycja-2.4-zawleczka

Pozycja-2.7-oring (wymienić) a to co między nimi to podkładka.

Maximus_DM
    Level 10  
    Dzięki za podpowiedzi... zdecydowałem się, że będę to wymieniał sam w dniu jutrzejszym... proszę powiedźcie mi od czego zacząć jak w ogolę odłączyć ten układ wodny od całej instalacji i czy jest to konieczne?
  • Helpful post
    krisi3
    Level 20  
    W pierwszej kolejności to musisz zakręcić gaz potem zawór wodny.Następnie odkręcasz dwie rurki które przyłączone są do zespołu wodnego,następna czynność to wykręcenie dwóch śrubek które trzymają zespół wodny a umieszczone są w zespole gazowym,wyciągasz zespół wodny, od strony iglicy wyciągasz zawleczkę następnie podkładkę i na samym końcu znajduje się oring który wymieniasz na nowy.
    Maximus_DM
    Level 10  
    wezwałem fachowców, koszt naprawy wyniósł 50zł na 1,5 miesiaca był spokój... nic nie kapało, ale od kilku dni znowu zaczeło kapać... dziś rozkręciłem sam zespół wodny i w środku jest nie pasujaca główna uszczelka duzo mniejsza niż była wcześniej... kupiłem zatem zestaw naprawczy wymieniłem membrane i oring tak jak pisaliście... i nic już nie cieknie. Mieliście rację naprawa jest bardzo prosta... żal mi tylko tych 50 zł które zapłaciłem w czerwcu tym "fachowcą"