logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między transformatorem jednofazowym a trójfazowym - wyjaśnienie

ewa09 03 Cze 2010 14:22 6508 3
  • #1 8150184
    ewa09
    Poziom 9  
    Cześć! Dopiero zaczynam swoją przygodę z elektroniką. Znam zasadę działania transformatora, wiem, że umożliwia ekonomiczne przenoszenie energii, ale nie wiem czym się różni jednofazowy od trójfazowego i po co się takie robi. Który jest lepszy? Czy ktoś może mi to wytłumaczyć na ''babski rozum''?
    Pozdrawiam ;)
    Ewa
  • #2 8150204
    cepilek
    Poziom 26  
    Ocena: 193
    Transformator jednofazowy jest na jedną fazę a trójfazowy na trzy fazy, robi się je tak zróżnicowane po to aby zadowoliły odpowiednią ilość faz, każdy jest odpowiednio dobry w stosunku do swojej ilości faz. Transformator nie przenosi energii, do przenoszenia (przesyłu) energii służą linie energetyczne... Powiedziałbym raczej: transformator przetwarza energię (prąd) o wysokim napięciu na energię (prąd) o niskim napięciu lub odwrotnie. Transformator nie jest na pewno najekonomiczniejszym urządzeniem do transformowania energii w Twoim rozumieniu, bo traci się na nim wiele ciepła i energii...Najlepiej gdy odbiornik od razu jest przystosowany do napięcia linii bez potrzeby używania transformatora, wtedy mamy straty tylko na odbiorniku a nie także na transformatorze... Dlatego ostatnio coraz modniejsze są różnego rodzaju przetwornice napięcia np. impulsowe - troszkę odbiegające od typowych (starych) zasad działania zasilaczy transformatorowych... Niemniej jednak nadal transformatory w sieciach energetycznych nie tracą na swoim znaczeniu...
  • #3 8150214
    rafik@
    Poziom 14  
    Ocena: 52
    Witam nie zastanawiałem się nad tym ale na pewno z spraw ekonomicznych widziałeś kiedyś przesył trzech faz na trzech pojedynczych transformatorach oraz tańsze jest stworzenie trzy fazowego trafo niż pojedyncze oczywiście patrząc na duże moce
  • #4 8150374
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Transformator, to transformator nie ma lepszych czy gorszych, każdy ma swoje zastosowanie i w tym zastosowaniu jest najlepszy. Transformatorów trójfazowych nie wykorzystuje się w domowych urządzeniach (tylko energetyka i przemysł - np. spawarki) - dlatego też dziwi mnie pytanie Koleżanki.

Prosiłbym jednak naukę rozpocząć od podręczników, a już na pewno na razie zostawić w spokoju urządzenia trójfazowe :)
    Temat zamykam.
REKLAMA