logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć stratność układu kondensatorów znając częstotliwość i pojemność?

Endus 03 Cze 2010 16:15 1987 3
REKLAMA
  • #1 8150691
    Endus
    Poziom 10  
    Na laboratoriach sprawdzając miernikiem RLC układy kondensatorów otrzymałem ich pojemność zastępczą i dobroć i z tego wiem że współczynnik stratności to odwrotność dobroci i nie mam problemu, jednak mam także obliczyć stratność znając częstotliowść prądu i wartości znamionowe pojemności poszczególnych kondensatorów. Wydaje mi się, że powinienem wykorzystać do tego wzór:
    $$Q =\frac{1}{\omega RC}$$

biorąc też pod uwagę, to co wykorzystałem przy Q z pomiarów:

$$Q = \frac{1}{tg \delta}$$

to otrzymuję

$$ tg \delta = \omega RC$$

Tylko skąd wziąść R?
  • REKLAMA
  • #2 8150747
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Endus napisał:
    Na laboratoriach sprawdzając miernikiem RLC układy kondensatorów otrzymałem ich pojemność zastępczą i dobroć i z tego wiem że współczynnik stratności to odwrotność dobroci i nie mam problemu, jednak mam także obliczyć stratność znając częstotliowść prądu i wartości znamionowe pojemności poszczególnych kondensatorów. Wydaje mi się, że powinienem wykorzystać do tego wzór:
    $$Q =\frac{1}{\omega RC}$$

biorąc też pod uwagę, to co wykorzystałem przy Q z pomiarów:

$$Q = \frac{1}{tg \delta}$$

to otrzymuję

$$ tg \delta = \omega RC$$

Tylko skąd wziąść R?

R wyliczyć z ostatniego wzoru, bo to jest jedyna niewiadoma.
  • REKLAMA
  • #3 8150842
    Endus
    Poziom 10  
    jdubowski napisał:
    R wyliczyć z ostatniego wzoru, bo to jest jedyna niewiadoma.

Jak jedyna niewiadoma?
    Potrzebuje stratności z obliczeń i nie mogę za nią podstawić stratności z pomiarów bo to się mija z celem porównania tych stratności. Wiec w tym wzorze niewiadomymi jest i stratność i rezystancja.

Ta rezystancja wynika z nieidealności kondensatorów, czy to stanowi rezystancje skrośną? Tak by mi wynikało z tego co czytam w necie, jednak wzoru na nią jeszcze nie uświadczyłem...
  • #4 8150878
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Regulamin - p.14 i p.16.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Trzeba było na zajęciach mierzyć wszystko, co potrzebne...
REKLAMA