Cześć zwracam się z prośbą o pomoc w wykonaniu zadania(niekoniecznie podanie odpowiedzi,ale naprowadzenie metodykę wykonania ćwiczenia).
Za pomoc z góry dziękuję
Nie do końca rozumiem o co tu chodzi. Jednak generalnie to pomiar pojemności metodą techniczną. Można przyjąć, że Xc=U/I. Ponieważ Xc=1/(2*Π*f*C), to przekształcając drugi wzór można wyliczyć pojemność. Z uwagi na różne zjawiska (m.in. błędy pomiarowe) uzyskuje się nieco odmienne wyniki dla poszczególnych przypadków. Stąd w instrukcji zalecono obliczyć z tego średnią. Zastanawia mnie co to jest Czobl. Myślę, że w instrukcji podano jakie są pojemności znamionowe tych kondensatorów. Stąd powinno się wyliczyć zastępczą pojemność w sposób teoretyczny. Np. dla połączenia szeregowego: 1/Cz=1/C1 + 1/C2+ 1/C3. Oczywiście z tego wychodzi odwrotność Cz, stąd Cz=1 / ( 1/C1 + 1/C2+ 1/C3 ). Może jednak w punkcie 2 mierzono pojemność każdego kondensatora z osobna? Wtedy do obliczeń Czobl trzeba przyjąć te wartości.
Dziwne pytanie tego zadania ale da się obliczyć, ale mając obliczone C zastępcze dla 3 przypadków i 3 niewiadome można obliczyć poszczególne kondensatory.
Dziwne pytanie tego zadania ale da się obliczyć, ale mając obliczone C zastępcze dla 3 przypadków i 3 niewiadome można obliczyć poszczególne kondensatory.
Też o tym myślałem, ale powstanie nieliniowy układ równań. Obecnie żaden student tego nie wyliczy. Generalnie dodatkowym utrudnieniem jest jeszcze różna częstotliwość dla poszczególnych przypadków.