logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Thomson Easytouch 585i DSL z polskim dostawcą?

Misiur66 03 Cze 2010 17:02 2024 9
REKLAMA
  • #1 8150903
    Misiur66
    Poziom 10  
    Witam.

Kupiłem używanego Thomsona easytouch 585i. Najprawdopodobniej sprowadzany z Niemiec. Podłączyłem do prądu i włączyłem. Normalnie się uruchomił, dioda zaświeciła na zielono. Po chwili odpaliło się Wifi (pomarańczowa dioda - wifi ok bez hasła). Podłączyłem się do niego, i wszedłem do http://192.168.1.254/. Domyślny język był ustawiony na niemiecki, zmieniłem na angielski. Podłączyłem kabel DSL. I nic. Nie zaświeciła się dioda DSL. Stwierdziłem że pewnie jest na niemiecki kabel telefoniczny, więc przestawiłem kabelki z wewnętrznych na zewnętrzne. I też nic. Spróbowałem zrobić konfigurację przez Wifi. Tam do wyboru był tylko region Niemcy i sieć Tele2 (ale było napisane ATM a nie DSL). Po zakończeniu konfiguracji straciłem połączenie Wifi. Na routerze dioda Wifi świeciła na zielono (wifi sprawne i z hasłem), ale nie mogłem wykryć wifi z komputera. Zresetowałem cały router małym przyciskiem. I utknąłem. Nie mogę sprawić żeby zadziałało. Czemu tak jest? Co mogę spróbować zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 8150952
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    > Nie zaświeciła się dioda DSL.

jaki jest twój provider ?
    i szczególy twojego połączenia ADSL (czy DSL ?)
    annex ?
    VCI ?
    VPI ?
    Modulation ?

dostałeś login/hasło ?
    jakie Encapsulation ?

wszystko to powinenes dostać od providera albo po nazwie providera znależć na sieci. To musisz wpisać do modemu poprawnie.
  • #3 8150987
    Misiur66
    Poziom 10  
    Netia
    Jakie konkretnie szczegóły?
    To co udało mi się z routera wycisnąć:

Cytat:
    Modulation: G.992.1 Annex B
    Region: Germany, Switzerland
    Provider: Tele2

Nie mogę znaleźć VCI ani VPI.
    Jestem totalnie zielony w tych sprawach.

Tutaj nawet nie chodzi o połączenie z internetem póki co, tylko żeby w ogóle wykryło że może się połączyć. Login i hasło próbowałem przez konfigurację dodać, ale potem tak jak wyżej podałem, router się odizolowuje.
  • REKLAMA
  • #4 8150995
    bogiebog
    Poziom 43  
    > Tutaj nawet nie chodzi o połączenie z internetem póki co, tylko żeby w ogóle wykryło że może się połączyć

do tego potrzeba tych szczegółów

netia po liniach TP czy po liniach Neti ?
  • REKLAMA
  • #5 8151001
    Misiur66
    Poziom 10  
    Po linii TP. Niedawno zmieniane. Miałem Liveboxa, próbowałem go przerobić na netię (przez telnet), ale taka wersja że nie dało rady i musiałem kupić jakiś router.
  • Pomocny post
    #6 8151020
    bogiebog
    Poziom 43  
    jest do tego jakiś manual w ludzkim języku (PL, EN) ?
    daj linka albo dołącz.
  • #7 8151024
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Cytat:
    Modulation: G.992.1 Annex B

I to jest jednoznaczna odpowiedź na to, że z kablami TP nie zadziała.
    Ew jak ma możliwość pracy w dwóch annexach i znajdziesz soft do A to tylko wtedy. Teraz za chiny nie złapie synchro
  • REKLAMA
  • #8 8151081
    Misiur66
    Poziom 10  
    Nie mogę znaleźć manuala pełnego, który wcześniej czytałem ;/

http://www.speedtouchforum.de/viewtopic.php?p=8358#8358 - tu są softy i wydaje mi się że mój soft jest przestarzały:

Cytat:
    Software Release: 5.3.2.6

Spróbuję wgrać najnowszy i powiem co wyszło.

Edit:

Cytat:
    Hinweis: In der deutschen Firmware sind keine Templates für PPPoA enthalten.

To znaczy że w tych international jest do anexu A, a w niemieckich nie ma?
  • Pomocny post
    #9 8151102
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Nic o annexie nie wspominają, jak na mój lichy niemiecki, to w niemieckim oprogramowaniu nie ma formularza do PPPoE

Wgranie nowego softu pewnie nic nie da, ale kombinuj
  • #10 8151186
    Misiur66
    Poziom 10  
    Muszę zdobyć kabel Ethernet inaczej nie da rady zmienić firmware. To jest v5 (starszy model). Dzięki za pomoc, potem spróbuję kabel wytrzasnąć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z konfiguracją routera Thomson Easytouch 585i, zakupionego z Niemiec, do polskiego dostawcy Netia. Po podłączeniu routera i zmianie języka na angielski, nie udało się nawiązać połączenia DSL, co objawia się brakiem aktywnej diody DSL. Użytkownik nie zna szczegółów połączenia ADSL, takich jak VPI, VCI, czy typ enkapsulacji, które są wymagane do prawidłowej konfiguracji. Wskazano, że router może nie działać z kablami TP, a także zasugerowano aktualizację oprogramowania, jednak użytkownik potrzebuje kabla Ethernet do zmiany firmware.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA