Witam
Posiadam wyżej wymieniony router i nie jestem w stanie go odpowiednio skonfigurować. Posiadam internet z netii na lini analogowej (anex a, wcześniej była to neostrada) i po uruchomieniu konfiguracji w routerze, wybraniu vpi/vci 8/35 (a także próbowałem 0/35 ) i trybu PPPoA/PPPoE (jedna i druga opcja) a na końcu podaniu prawidłowego hasła/loginu router nie jest w stanie nawiązać połączenia informując, ze zostało odrzucone przez uzytkownika (system).
Ponieważ stwierdziłem, że skoro został on zakupiony z anglii to dobrze by było zmienić soft na jakiś inny, toteż zaopatrzyłem się w odpowiednie oprogramowanie thomsona, odpowiedni firmware i próbowałem aktualizować - wynik był zawsze ten sam a mianowicie bląd i komentarz, że urządzenie po aktualizacji przestało odpowiadać (aktualizacja nie została doprowadzona do końca, tak jakby zmiany nie zostały zapisane, normalnie mogę się wbić na router itp). Pogooglowalem trochę i znalazłem informację na temat programu tftpd i chodziło o procedurę bootp reset. ustawiłem dla tego celu statyczne ip, zrobiłem tak jak było opisane (tzn. wcisnąłem reset i włączyłem urządzenie - powinny zacząć mrugać na przemian diody czerwona i zielona od zasilania, u mnie mruga na zielono dioda od Ethernetu a zasilania świeci na pomarańczowo) a program zamiast pokazać coś w stylu : uzyskuje jedynie: .
Generalnie nie wiem co robię źle, przypuszczam, ze chodzi o wprowadzenie w tryb bootp ale mimo, że wykonuję czynności zgodnie z opisem, nie udaje mi się uzyskać tego trybu.
Proszę o pomoc/wskazówki co robię nie tak
Pozdrawiam
Posiadam wyżej wymieniony router i nie jestem w stanie go odpowiednio skonfigurować. Posiadam internet z netii na lini analogowej (anex a, wcześniej była to neostrada) i po uruchomieniu konfiguracji w routerze, wybraniu vpi/vci 8/35 (a także próbowałem 0/35 ) i trybu PPPoA/PPPoE (jedna i druga opcja) a na końcu podaniu prawidłowego hasła/loginu router nie jest w stanie nawiązać połączenia informując, ze zostało odrzucone przez uzytkownika (system).
Ponieważ stwierdziłem, że skoro został on zakupiony z anglii to dobrze by było zmienić soft na jakiś inny, toteż zaopatrzyłem się w odpowiednie oprogramowanie thomsona, odpowiedni firmware i próbowałem aktualizować - wynik był zawsze ten sam a mianowicie bląd i komentarz, że urządzenie po aktualizacji przestało odpowiadać (aktualizacja nie została doprowadzona do końca, tak jakby zmiany nie zostały zapisane, normalnie mogę się wbić na router itp). Pogooglowalem trochę i znalazłem informację na temat programu tftpd i chodziło o procedurę bootp reset. ustawiłem dla tego celu statyczne ip, zrobiłem tak jak było opisane (tzn. wcisnąłem reset i włączyłem urządzenie - powinny zacząć mrugać na przemian diody czerwona i zielona od zasilania, u mnie mruga na zielono dioda od Ethernetu a zasilania świeci na pomarańczowo) a program zamiast pokazać coś w stylu :
Rcvd BootP Msg for IP 0.0.0.0, Mac 00:0E:50:CA:55:C2 [26/05 17:28:15.001]
DHCP: proposed address 10.0.0.138 [26/05 17:28:15.011]
Rcvd BootP Msg for IP 0.0.0.0, Mac 00:0E:50:CA:55:C2 [26/05 17:28:15.992]
DHCP: proposed address 10.0.0.138 [26/05 17:28:16.002]
Read request for file <zztxaa540e.bin>. Mode octet [26/05 17:28:16.233]
Using local port 1143 [26/05 17:28:16.233]
Rcvd DHCP Rqst Msg for IP 0.0.0.0, Mac 00:11:D8:BA:DB:D5 [26/05 17:28:18.736]
<zztxaa540e.bin>: sent 4100 blks, 2098763 bytes in 25 s. 0 blk resent [26/05 17:28:41.629] Rcvd BootP Msg for IP 0.0.0.0, Mac 00:14:7F:DB:DF:7E [13/07 01:58:41.645]
no more address or address previously allocated by another server [13/07 01:58:41.645]Generalnie nie wiem co robię źle, przypuszczam, ze chodzi o wprowadzenie w tryb bootp ale mimo, że wykonuję czynności zgodnie z opisem, nie udaje mi się uzyskać tego trybu.
Proszę o pomoc/wskazówki co robię nie tak
Pozdrawiam