Witam,
Mam nadzieję, że dobrze wybrałem dział. Jeżeli nie proszę o przeniesienie.
A teraz do meritum.
Mieszkanie, dwa pokoje w jednym stoi komputer+router w drugim wisi LCD 42' Philipsa. Co chcę zrobić?
W pokoju z komputerem i routerem postawić dysk NAS podpięty do routera, natomiast w pokoju z telewizorem Asusa O!PLAY podłączonego do w/wspomnianego LCD. Tak to ma wyglądać w teorii. Gorzej niestety u mnie z praktyką, zresztą sam nie wiem czy podane rozwiązanie będzie odpowiednie. Główne założenie to możliwość oglądania na LCD filmów zapisanych na dysku oraz dostęp do tego dysku z zewnątrz jak i wspomniany dysk jako magazyn danych (dlatego chce wybrać NAS)
A więc wymyśliłem taki oto zestaw:
Obudowa NAS - Welland ME-752GN-S 270zł
Dysk - tutaj jeszcze nie mam faworyta ale na pewno coś w okolicy 1TB 300zł
Odtwarzacz multimedialny - ASUS O!PLAY HDP-R1 369zł
I tutaj pojawił się lekki szok...chodzi o cenę łączną zestawu!!! Tym samym pojawiła się prośba do Was drodzy użytkownicy ów forum, może znacie jakiś tańszy sposób na stworzenie czegoś na miarę Windows Media Center. Chętnie wysłucham wszelkich pomysłów.
Dodam jeszcze, że posiadam drugi (wolny) komputer, żaden demon prędkości,
Sempron 2200, 1GB Ram, Epox 8RDA3+ bez dysku. Może będzie dało się coś zrobić na jego bazie.
Ważne abym:
mógł na tv oglądać filmy we wszystkich możliwych formatach
miał jakiś "magazyn" dostępny dla wielu komputerów (stacjonarny, laptop)
Dziękuję i pozdrawiam
Mam nadzieję, że dobrze wybrałem dział. Jeżeli nie proszę o przeniesienie.
A teraz do meritum.
Mieszkanie, dwa pokoje w jednym stoi komputer+router w drugim wisi LCD 42' Philipsa. Co chcę zrobić?
W pokoju z komputerem i routerem postawić dysk NAS podpięty do routera, natomiast w pokoju z telewizorem Asusa O!PLAY podłączonego do w/wspomnianego LCD. Tak to ma wyglądać w teorii. Gorzej niestety u mnie z praktyką, zresztą sam nie wiem czy podane rozwiązanie będzie odpowiednie. Główne założenie to możliwość oglądania na LCD filmów zapisanych na dysku oraz dostęp do tego dysku z zewnątrz jak i wspomniany dysk jako magazyn danych (dlatego chce wybrać NAS)
A więc wymyśliłem taki oto zestaw:
Obudowa NAS - Welland ME-752GN-S 270zł
Dysk - tutaj jeszcze nie mam faworyta ale na pewno coś w okolicy 1TB 300zł
Odtwarzacz multimedialny - ASUS O!PLAY HDP-R1 369zł
I tutaj pojawił się lekki szok...chodzi o cenę łączną zestawu!!! Tym samym pojawiła się prośba do Was drodzy użytkownicy ów forum, może znacie jakiś tańszy sposób na stworzenie czegoś na miarę Windows Media Center. Chętnie wysłucham wszelkich pomysłów.
Dodam jeszcze, że posiadam drugi (wolny) komputer, żaden demon prędkości,
Sempron 2200, 1GB Ram, Epox 8RDA3+ bez dysku. Może będzie dało się coś zrobić na jego bazie.
Ważne abym:
mógł na tv oglądać filmy we wszystkich możliwych formatach
miał jakiś "magazyn" dostępny dla wielu komputerów (stacjonarny, laptop)
Dziękuję i pozdrawiam