logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P5B – resetuje się data i czas CMOS mimo wymiany baterii i aktualizacji BIOS

Marcinosoft 04 Cze 2010 20:29 10150 4
  • #1 8155529
    Marcinosoft
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Płyta ASUS P5B, około 3-letnia, zaczęła od czasu do czasu witać mnie komunikatem "CMOS Date/Time Not Set", pozwalając wejść do biosa celem ustawienia daty/czasu lub kontynuować z datą i czasem domyślnym.

Żeby nie było, baterię wymieniałem na nową (Sony) dwukrotnie, nadal efekt powraca co jakiś czas gdy włączam kompa. Ważna uwaga: nie kasują się ustawienia całego biosu, tylko wyłącznie data i lub czas. Najczęściej resetuje się tylko data (2002-01-01), a czas jest dobry. Bywa że czas jest przesunięty o godzinę.

W nadziei na cud podniosłem biosa do najnowszej wersji - jest tak samo.

Informacyjnie: odcinam zasilanie kompa na listwie (nie jest cały czas w sieci), ale robię tak od zawsze i nie zamieniam zmienić nawyku.

Gniazdo baterii ma dobry styk i jest w porządku. Gdyby nie miało kasowały by mi się wszystkie ustawienia biosu, jak w sytuacji wymiany baterii, czy resetu ustawień CMOS (zworka). Więc to nie to.

Pytanie chyba do serwisantów, czy spotkali się z tego typu zachowaniem płyty głównej. Czy powodem może być np. zasilacz? Co może sprawiać, że tylko datę i czas dotyka to zjawisko? Kwarc? Czy warto próbować kolejnej baterii 2032?
  • #2 8155663
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Bateria.
    Sprawdzić, czy zworka od kasowania ustawień CMOS nie jest przesunięta.
    Jaki zasilacz?
  • #3 8155673
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4839
    Był już na forum podobny temat, niestety nie wykryto konkretów, a autorka tematu wymieniła płytę gł.

Na wszelki wypadek sprawdź kondensatory na płycie gł. i w zasilaczu, czy te nie są spuchnięte lub wylane.

Nie wiem gdzie znajduje się element odpowiedzialny za zegar systemowy, ale jeśli jest w kości biosu, to zawsze można ją wymienić.
  • #4 8159158
    _MST_
    Poziom 14  
    Ocena: 96
    Zasilacz: Codegen 300W. Wiem że syf, ale od ładnych kilku lat do tej pory mnie nie zawiódł. Zworka na właściwym miejscu innaczej kasowały by mi się wszystkie ustawienia BIOS'a za każdym razem.

Zrobiłem trzecią próbę wymiany baterii, tym razem na Energizer'a za 5 zeta. Drugi dzień, narazie jest ok, ale to za krótki czas żeby powiedzieć że na pewno jest dobrze. Poprzednie dwie były Sony. Dam znać po jakimś czasie jak to wygląda. Przy okazji odkurzyłem pędzelkiem wszelkie okolice baterii i kwarcu.
  • #5 8181211
    Marcinosoft
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Mogę chyba śmiało powiedzieć, że problem zniknął. Jeśli do tej pory się nie powtórzył, zakładam że się już nie powtórzy. Winowajcą była w takim razie dwukrotnie bateria firmy Sony. Po wymianie na Energizer'a nic złego z datą/czasem się nie dzieje. Oczywiście marka może nie mieć znaczenia. Wszystko zależy też od tego jak długo bateria leżała w sklepie.
REKLAMA