logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak przebić się przez 15cm betonu? Użycie ESD i tarczy diamentowej nieskuteczne.

tadzikp 13 Maj 2024 00:05 570 10
  • #1 21080102
    tadzikp
    Poziom 11  

W skrócie o co chodzi. Chcę zmienić punkt podłączenia wody z studni. Wynika to z miejsca wykonania studni (to wyznaczenie przez specjalistów) odmienne nieco do zagospodarowana działki ale zaakceptowane przez kierownika i ze zmiany posadowienia w budynku miejsca "całej armatury" to też zaakceptowane. No i teraz poległem na próbie przebicia się przez beton w podłodze (budynek w trakcie realizacji wykonana pierwsza warstwa betonu zagęszczony około 15cm - podłoga). Wykonałem z mozolę obwiercanie obrysu otworu marketowym narzędziem i niestety tymże narzędziem ESD nie bardzo mogę dobie poradzić dalej. Idzie to wszystko tak mozolnie (młot ESD) że zarżnę to marketowe narzędzie. Proszę o radę może to robę źle a może są jakieś triki?? Posiłkowałem się jeszcze tarczą diamentową na szlifierce było lepiej. Na razie odłożyłem sprawę. może dam sobie z tym spokój. Wówczas będę miał dodatkową długość przyłącza około 10m. PROSZĘ O POMOC - PORADĘ!
  • #2 21080119
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2975
    Zorientuj się czy w okolicy nie ma wypożyczalni profesjonalnego sprzętu rem-bud i czy rachunek za wynajem nie będzie lepszy ekonomicznie od dłuższego przyłącza.
  • #3 21080614
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    Potrzebujesz wiertła SDS max o odpowiedniej średnicy , młota SDS max lub wiertnicy z odpowiednią koroną jeśli to jest żelbet. Wszystko dostępne w wypożyczalni narzędzi lub u znajomego elektryka lub hydraulika. Takie narzędzia wożę cały czas na busie.
  • #4 21080662
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1110
    Mam prywatnie coś takiego i pożyczyłem do przekucia ściany.
    Kuty cały płot łączne ze słupkami, rozmrożone płyty przed garażem i sporo innych rzeczy.
    Żeby oddał musiałem jeździć ale zawsze miał jakąś wymówkę.
    Że można zrobić mieszadło do betonu (z mojego wiertła) nawet nie myślałem, w końcu odzyskałem zabetonowany.
    Już nie pożyczam.
  • #5 21080986
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    Ja też nie pożyczam, chyba, że znajomym w branży, bo nieraz awaria lub wypadek losowy. Jadę sam i wykonuję usługę i odpłatne, bo inaczej , to ludzie nic nie szanują.
  • #6 21081123
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21081365
    tadzikp
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź. "Sprzęt" mam ale to klasa Parkside SDS. Otwory w betonie i pod kołki w miarę wyrabia Otwór planowana średnica to 30cm i obwierciłem wiertłem fi8. Beton niezbrojony około 15cm, ale to jest na zagęszczonym podłożu więc nie ma mowy o "ubiciu tego" - co cię okazało w praktyce, więc zacząłem nacinać tarczą diamentową i wybijać malutkie kawałki - Mega mozolna robota, ale czy była by może szansa gdyby odrobinę przejść a potem odgrzebać podłoże pod i dopiero rozbijać. nie wiem. Najlepiej poszukam fachowca z czymś bardziej profesjonalnym bo ten mój sprzęt to po tej robocie to będzie w kosz.
  • #8 21081388
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2037
    tadzikp napisał:
    "Sprzęt" mam ale to klasa Parkside SDS. Otwory w betonie i pod kołki w miarę wyrabia

I raczej tylko taki "sprzęt" nadaję się do tego co napisałeś. Chcąc wywiercić więcej otworów i to na taką głębokość, to potrzebna jest wiertarko o odpowiednio większej energii np. 3 do 5 J (dżuli).
  • Pomocny post
    #9 21082553
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    Cześć, kolega andrzej lukaszewicz już szczegółowo Tobie odpowiedział. Półśrodków nie ma. Albo masz profesjonale narzędzia do tego typu pracy albo namęczysz się i niewiele osiągniesz. Jak sam napisałeś masz sprzęt klasy marketowej - tego nie przeskoczysz. Jak wiesz co robisz to wypożycz narzędzia np. w kurt konig, boels. I nie zapomnij zawczasu przygotować dobrego uszczelnienia hydro tego przepustu np. łańcuchem uszczelniającym. Pozdrawiam
  • #10 21085196
    tadzikp
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Będę powoli walczył z tematem-wypożyczalnia narzędzi lub lokalnie ktoś chętny do pomocy mający odpowiedni sprzęt.
  • #11 21085198
    tadzikp
    Poziom 11  
    Biorę pod uwagę merytoryczną pomoc osób z forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na przebicie się przez 15 cm betonu w podłodze, aby zmienić punkt podłączenia wody z studni. Dotychczasowe próby z użyciem narzędzi marketowych, takich jak młot ESD i tarcza diamentowa, okazały się nieskuteczne. Użytkownik rozważa wypożyczenie profesjonalnego sprzętu, takiego jak wiertło SDS max lub wiertnica z odpowiednią koroną, co może ułatwić wykonanie otworu. Wskazano również na konieczność dobrego uszczelnienia hydro przepustu. Użytkownik planuje skorzystać z pomocy fachowca lub wypożyczalni narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA