logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po zamknięciu zaworu głównego brak gazu - Wymiana Kuchenki

Kamil1987 05 Cze 2010 22:58 54883 5
  • #1 8159573
    Kamil1987
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam

Jestem w trakcie wymiany kuchenki gazowej, odłączając starą kuchnię zamknąłem zawór główny jeszcze przed samym licznikiem i po włączeniu ponownym zaworu głównego nie ma przejścia gazu, dzień wcześniej miałem podobny problem ale zamknąłem zawór, otworzyłem, poruszałem jakimś regulatorem na "reduktorze" (czy co kolwiek to jest - foto) i zaczęło działać a dziś niestety się nie udaje. Instalacja gazowa ma z 15 lat, licznik jest na zewnątrz domu, rury lekko rdzawe ale czy to ma jakiś wpływ ?

Wykonałem:
    1. Zamknąłem zawór główny
    2. Odkręciłem gaz w kuchence aby wypuścić to co jest w rurach
    3. Odkręciłem kuchenkę, przykręciłem ponownie
    4. Otworzyłem zawór główny lecz gazu w kuchence (na wyjściu rury) brak

Na górze reduktora jest jakiś regulator (ciśnienia ? ), może mam coś z nim zrobić ? Może trzeba coś zrobić odpowiedniego jak przy zalewaniu pompy hydrofora aby zaciągnął i pobierał wodę ze studni ?
    Załączniki:
    • Po zamknięciu zaworu głównego brak gazu - Wymiana Kuchenki gz.jpg (430.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 8159623
    Zombek
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam

1 Doczytaj do czego służy reduktor (Google)
    2 Uważaj na źródła ognia( papierosy itp)
    3 Wymień uszczelki jeśli są, na połączeniach z reduktorem
    4 Sprawdź szczelność połączeń (w warunkach domowych woda z detergentem)
    5 Rury obejrzyj i pomaluj, bo chyba wewnątrz nie ma rdzy. Sprawdź czy wszystkie są bezszwowe jeśli to stal. To samo dotyczy kształtek.

Najlepiej rozważ wezwanie kogoś kto ma o tym pojęcie :!:

Pozdrawiam

Mały edit. Nie wiem czemu załącznika nie widziałem. Jeśli się nic nie zmieniło to wszystko przed licznikiem należy do gazowni i do nich się zgłoś. Niech przejrzą wszystko i wymienią co trzeba. strasznie zaniedbane to jest. Aż się prosi o pomalowanie dobra farba, bo chyba straszna wilgoć tam panuje.
  • #3 8159644
    Kamil1987
    Poziom 16  
    Pytanie czy po zamknięciu zaworu głównego i ponownym jego otworzeniu gaz bez problemu powinien "popłynąć" w rurach czy trzeba coś jeszcze wykonać. Jak dla mnie dziwne zjawisko że po samym zamknięciu zaworu (kulkowego bodajże) i ponownym jego otworzeniu jest problem w postaci braku gazu na końcówce przy kuchni.
  • Pomocny post
    #4 8160004
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 483
    Przy liczniku gazu jest reduktor, ma on wbudowane zabezpieczenie. Po spadku ciśnienia w sieci blokuje przepływ gazu, jak zakręciłeś gaz przed reduktorem to na 100% masz blokadę. Obejrzyj reduktor ma gdzieś jakiś wichajster do odblokowania.

PS. Dopiero obejrzałem zdjęcie, nie masz zaworu za licznikiem, no to szukaj odblokowania na reduktorze albo wzywaj gazowników oni wiedzą co przycisnąć-pociągnąć żeby gaz poszedł (na moim osiedlu już mieli akcję, że po przerwaniu gazociągu musieli latać do każdego reduktora i odblokowywać)
  • #5 8160798
    Kamil1987
    Poziom 16  
    Jak się okazało reduktor był uszkodzony, wezwałem pogotowie i wymienili na nowy, dzięki za odpowiedź LOPR.
REKLAMA