logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SP1654N - stukanie głowic, log z terminala, odzysk danych

kchrisd 09 Cze 2010 16:01 1124 3
REKLAMA
  • #1 8172476
    kchrisd
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam,
    Jestem posiadaczem dysku Samsunga SP1654N (160GB/7200rpm/8M/PATA). Przy włączeniu komputera zamiast startu systemu usłyszałem tylko stukanie głowic z dysku. Dysk został podpięty do terminala i wklejam poniżej log. Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo są na tym dysku bardzo ważne dla mnie dane. Dodam jeszcze że dysk jest prawidłowo rozpoznawany przez BIOS.

Samsung SP1654N - stukanie głowic, log z terminala, odzysk danych
  • REKLAMA
  • #2 8174158
    EBC41
    Poziom 28  
    Ocena: 124
    Może i jest to głupia metoda, ale mam identyczny model w jednym z komputerów. Miałem identyczny objaw (z tym że dysk raz był widoczny w BIOSie a raz nie), przy próbie uruchomienia tego sprzętu po tygodniu czasu usterka sama znikła. Po prostu dysk sam zaczął działać
  • REKLAMA
  • #3 8174588
    kchrisd
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Raczej nie liczę na to że coś się "samo naprawi" :), może w Twoim przypadku nie była to wina dysku... :) Dlatego proszę fachowców od odzyskiwania danych o pomoc w analizie logu z terminala. Pozdrawiam
  • #4 8175320
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Skoro dysk został prawidłowo wykryty przez BIOS to oznacza to, że w terminalu (log startu) nie masz czego szukać...

PS Jeżeli zależy Ci na danych - send to a Pro...

Mikippp
REKLAMA