witanko
sluchaj - te samochody na pewno maja mozliwosc podpiecia do kompa wiec nie sluchaj patalacha , pewnie ma jakis problem z oprogramowaniem lub po prostu go w ogole nie ma i zbywa Cie brakiem mozliwosci ! hehe Swpja droga czego to ludzie nie wymysla zeby tylko miec cos z glowy. Jesli popapralo sie jeszzcze bardziej na benie i kopci to jak najbardziej moze to byc tryb serwisowy.
Odnosnie swiec- nie sprawdzaj ich w ten sposob bo padna Ci cewki a to juz jest spory wydatek. Jesli nie masz katalizatora to sprobuj wykrecic wszystkie swiece, podpiac do fajek i polaczyc je do masy - na pokrywe slnika na przyklad - musza byc koniecznie pewnie polaczone do masy wlasnie po to zebys cewek nie uszkodzil. Wtedy stajesz przy silniku, druga osoba kreci rozrusznikiem i powinny przeskakiwac iskry na swiecach parami. Jednoczesnie powinny iskrzyc dwie swiece i nastepnie dwie kolejne. ( chyba 1z3 i 2z4)
Jesli masz katalizator to nalezy odlaczyc przekaznik pompy paliwa i zrobic to samo co powyzej.
Jesli juz bedziesz mechanikowal to sprawdz rowniez kata bo moze jest zapchany, wskazuje na to mocne kopcenie - moze byc zawalony paliwem i olejem i nie puszcza spalin, a po lekkim rozgrzaniu mocno kopci.
Mogla pasc rowniez sonda lambda - nie wiem czy ja juz sprawdziles.
No i oczywiscie silnik krokowy - slabostka fordow.
Pukanie na zimnym silniku moga powodowac wytarte regulatory zaworow, tym bardziej ze jak sie nagrzeje to jest lepiej, moze to byc rowniez zla lepkosc oleju - zmieniales go ostatnio na inny niz byl??
na razie nie przychodzi mi nic wiecej do glowy.
Nadal twierdze ze przy takich "kompleksowych" usterkach najlepszy jest komputer i solidna diagnostyka.
Nie zalamuj sie tak dluga lista - pisalem wszystko co sie moglo popsuc ale rownie dobrze moze to byc tylko jedna z tych rzeczy, wiec glowa do gory i na porzadna diagnostyke
POWODZENIA