logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akai VS425 - Kolorowy, zasnieżony obraz po wymianie elektrolitów, co dalej?

piotrekg 22 Sty 2003 09:04 1974 7
REKLAMA
  • #1 86537
    piotrekg
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Odtwarzany obraz całkowicie zasnieżony na kolorowo przypomionający za mgłą obraz zasadniczy. Wymieniłem elektrolity w zasilaczu oraz w synchronizacji nastąpiła lekka porwawa, ale co dalej?
  • REKLAMA
  • #2 86549
    AdamS01
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A jak wygląda obraz z tunera tego magnetowidu? Jak wygląda obraz z taśmy przez wyjście A-V?
  • REKLAMA
  • #4 86591
    AdamS01
    Poziom 12  
    Czy była czyszczona głowica, jeśli tak to w jaki sposób, czy byla używana taśma czyszcząca? Sprawdź stan bębna z głowicami, jego powierzchnia ma być idealnie gładka, żadnych śladów zmatowienia. Czy wymieniałeś już kiedyś dysk wizyjny w magnetowidzie? Czy masz oscyloskop?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 86675
    AdamS01
    Poziom 12  
    No cóż. Ta flanela wprawia mnie w przerażenie. Zawsze zalecam czyszczenie spirytusem izopropylowym (propanol - bardzo dobrze rozpuszcza pozostałości magnetyczne i inne osady) i czysta kartka papieru.
    Flanelą można bardzo łatwo zerwać czipy. Jeśli nie masz doświadczenia w diagnozowaniu i wymianie głowic wizyjnych zalecałbym zwrócić sie do wykwalifikowanego serwisu. Podejrzewam właśnie uszkodzenie głowicy. Samą głowicę wymienić to bajka, ale poprawnie ustawić tor taśmy do tej głowicy to już wiedza i doświadczenie. Rzadko się zdarza aby po wymianie wszystko było ok. i nie wymagało regulacji. Do tego potrzebna jest taśma testowa, zestaw kluczy regulacyjnych i oscyloskop.
    Pozdrawiam
    Adams
  • #8 88111
    stadim
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Miałem podobny objaw po wymianie kondensatorów w zasilaczu i okazało się, że zrobiła mi się przerwa na ścieżce. Spróbuj sprawdzić napięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie elektrolitów w zasilaczu i układzie synchronizacji magnetowidu Akai VS425 pojawił się problem z obrazem: kolorowy, zasnieżony, przypominający obraz przez mgłę. Obraz z tunera jest poprawny, natomiast z taśmy przez wyjście AV występuje opisany defekt. Głowica była czyszczona acetonem i białą flanelą, co nie przyniosło znaczącej poprawy. Zalecane jest czyszczenie głowicy izopropanolem i papierem, gdyż flanela może uszkodzić czipy głowicy. Podejrzewa się uszkodzenie głowicy wizyjnej lub konieczność jej wymiany i precyzyjnej regulacji toru taśmy, co wymaga doświadczenia, taśmy testowej, oscyloskopu i specjalistycznych narzędzi. Dodatkowo wskazano na możliwość przerwy na ścieżce po wymianie kondensatorów, co wymaga sprawdzenia napięć zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA