Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta indukcyjna Mastercook I3D4R2 - uszkodzony element U3

Vinncent 07 Sep 2015 23:09 3765 8
    Vinncent
    Level 12  
    Witam
    Dosłownie wyparowały w niej 3 diody: D44, D4, D7 oraz U3 (7 pinowe wyprowadzenia)
    jeśli ktoś ma schemat albo taką płytę w naprawie to prosiłbym o podanie w/w elementów.
    Vinncent
    Level 12  
    Naprawdę nikt się z taką płytą nie spotkał ?
    WojtasJD
    Level 43  
    Nie podałeś oznaczenia PCB, pewnie U3 PI TNY266GN.
    Zdecydowanie sprawdź 'sterowany' przez U3 transformatorek bo jak np. ma zwarcie na uzw. pierwotnym to wsadzone nowe elementy też wyparują.
    Vinncent
    Level 12  
    Dzięki za info, wieczorem posprawdzam te trafo.
    Pawel1812
    Level 26  
    Raczej niech kolega sprawdzi, czy uzwojenie pierwotne trafka nie jest przerwane, co się w tym modelu niestety zdarza bardzo często - brak rezystora szeregowego w obwodzie 320VDC.
    Vinncent
    Level 12  
    No właśnie uzwojenie tego trafa ma przerwe. Zapewne nie da rady go zdobyć, ale zastanowie sie jak go rozebrać, zobacze czy dam rade go przezwoić.
    Pawel1812
    Level 26  
    Po naprawie polecam wtrącić rezystor kilka ohm w obwód pierwotny, aby uniknąć takiego kłopotu w przyszłości.
    Zapewniam, że przezwojenie tego trafa jest możliwe, jeden dzień pracy wliczając zinwentaryzowanie starych uzwojeń.
    Vinncent
    Level 12  
    Trafo przezwojone, dioda D4 to US1M, tak przynajmniej wydeddkowałem . Nie wiem co to za dioda nad nią o oznaczeniu D44 ?
    Przydał by się schemat albo ktoś z "taką płytą"
    Vinncent
    Level 12  
    Dostałem 2 taką bardzo podobną płyte na części, może się ta wiadomość komuś przyda, ta dioda D44 to dioda 956A inaczej zenera 200V.
    Po włożeniu jej płyta ruszyła. Temat zamykam