logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prostą klimatyzację DIY w samochodzie z ogniwami Peltiera?

narasta 13 Cze 2010 19:24 1058 2
REKLAMA
  • #1 8186506
    narasta
    Poziom 21  
    Ocena: 219
    Jako, że mamy strasznie gorące dni ostatnio a mój samochód nie ma klimatyzacji zastanawiałem się jak by tu zrobić jakieś proste chłodzenie powietrza w kabinie.

Pomysł który przyszedł mi do głowy jest dość prosty - ogniwa peltiera.

Zbudować tunelik wypełniony w środku żeberkami radiatora, do zewnątrz których przyczepione byłyby ogniwa peltiera (pomijam w tym momencie problem chłodzenia tych ogniw i skraplania się wody). Na końcach takiego tuneliku wiatraczki - wciągający z jednej strony i wydmuchujący schłodzone powietrze z drugiej.

Nie zależy mi na zaawansowaniu całego systemu. Gdy będzie działać ma tylko chłodzić, bez żadnych regulacji i takich tam, choć regulowany termostat z histerezą to akurat najmniejszy problem. Nie zamierzam montować profesjonalnej klimatyzacji bo ta kosztem prawie dorównałaby wartości samochodu :P

Po co pisze ten temat - chciałbym się dowiedzieć, czy w jakiś sensowny sposób da się przeliczyć wartość prądu pobieranego przez ogniwa na dodatkową dawkę paliwa potrzebną na doładowanie akumulatora.

Rozumiem, że to pomysł trochę z kosmosu, ale w taki upał jestem w stanie złapać się każdego rozwiązania, więc musicie mnie zrozumieć. :) Może ktoś ma ciekawsze pomysły na własny air cooling w samochodzie w sensownych pieniądzach? Może istnieją już jakieś rozwiązania DIY?
  • REKLAMA
  • #2 8186765
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Do utrzymania niskiej temperatury( uprzednio schłodzonej) puszki coli może wystarczy....
    Pomysł omamwiany na forum - tzw droga do nikąd
    Pozdr.J.
  • #3 8186773
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Funkcja SZUKAJ i lektura. Sprawa omawiana na forum. Temat wtórny. Kosz.
REKLAMA