logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mini klimatyzator z ogniwem Peltiera i wentylatorami 12V?

kiepski96 03 Cze 2011 22:33 3802 12
REKLAMA
  • #1 9574319
    kiepski96
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Jest już gorąco, a w moim pokoju nie da się wytrzymać .
    Nie mam kasy na klimatyzację, więc postanowiłem sam to zrobić, bo wydaje się to proste.

Otóż chciałbym zrobić klimatyzator, który zamieniałby ciepłe powietrze w zimne.

I mam pytania:

Do jakiej minusowej temperatury max. doprowadzi ogniwo Peltiera ?
    Jakie kupić wentylatory, aby porządnie dawały?
    Czy to ma sens ?
    Jaki metal najwięcej oddaje zimna do powietrza?

Czy takie wentylatory ze złomu z samochodowej klimy, lub coś takiego, byłyby dobre? Chciałbym je nabyć na złomie, moglibyście mi coś podsunąć ?
    No i max. 12V.

Czy jakby zasłonić okna i nie otwierać drzwi, to w parę godzin schłodziłoby się powietrze w pokoju?

Dodaję schemat :
  • REKLAMA
  • #2 9574356
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    kiepski96 napisał:
    Do jakiej minusowej temperatury max. doprowadzi ogniwo peltiera ?
    Jakie kupić wentylatory, aby porządnie dawały ?
    Czy to ma sens ?

Nie ma sensu...

kiepski96 napisał:
    Czy jakby zasłonić okna i nie otwierać drzwi, to w parę godzin schłodziłoby się powietrze w pokoju ?

Jak otworzysz okno na noc, a na dzień zamkniesz i skutecznie zasłonisz (jasna żaluzja) to jesteś w stanie utrzymać chłód dłużej.
  • REKLAMA
  • #3 9574384
    kiepski96
    Poziom 14  
    Nie ma sensu...

Mógłbym prosić o wyjaśnienie ?
  • #4 9574449
    jdubowski
    kiepski96 napisał:
    Nie ma sensu...

Mógłbym prosić o wyjaśnienie ?

Sprawność Peltiera za mała, nadto moduły Peltiera o wystarczającej mocy będą droższe od przenośnego klimatyzatora.
  • #5 9574487
    kiepski96
    Poziom 14  
    To co proponujesz ?
  • #6 9574528
    jdubowski
    kiepski96 napisał:
    To co proponujesz ?

1. Dobre nawyki (zamknięte okno z zasłonietą żaluzją)
    2. Skarpetę albo subkonto celowe "na klimatyzator przenośny". Osiem stówek powinno wystarczyć, trzeba rozwiązać problem podłaczenia wylotu tego klimatyzatora.
  • #7 9596613
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    A ja mam inne zdanie niż kolega wyżej. Już taki klimatyzator całkiem niedawno wykonałem i jestem bardzo, bardzo zadowolony. Użyłem ogniwa o mocy 93W zakupionego na allegro za 19 zł. Umieściłem go między 2 radiatorami od komputerów (takimi od starych procesorów, gdyż radiatory nie muszą być duże), oczywiście użyłem też odrobinę pasty termoprzewodzącej. Na to z każdej strony wentylator 12 volt, taki od zasilaczy komputerowych, no i potrzebowałem jeszcze sam działający zasilacz, który to wszystko pociągnie. Efekt??? Zaskakujący! Również spotkałem się w internecie z opiniami typu "To nie będzie działać". I co? To że gdy włączę całość i skieruję wiatrak od chłodnego powietrza w moją stronę, to dostaję gęsiej skórki z zimna. Tak. Dobrze przeczytałeś! Z zimna! Z drugiej zaś strony leci dość gorące powietrze. Nie próbowałem schładzać pokoju, bo nie mam za bardzo jak odprowadzić ciepłego powietrza, ale gdybyś się na to odprowadzenie zdecydował, to polecałbym jeszcze jeden wentylator u wyloty rury. Polecam wykonanie, gdyż na prawdę warto!
    PS. Jeżeli masz jakieś pytania to pisz śmiało.
  • REKLAMA
  • #8 9598978
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Bez odprowadzenia ciepła na zewnątrz nie schłodzisz pokoju, nawet gdy zamontujesz kilkadziesiąt ogniw o łącznej mocy ponad 1000W to i tak temperatura całego pokoju nie zmniejszy się. Wytworzysz tylko lokalną różnicę temperatur, ale ogniwo Peltiera ma niską sprawność i wytworzy więcej ciepła niż chłodu i jeśli nie zrobisz odprowadzenia ciepła na zewnątrz to temperaturę w pokoju podniesiesz. Przy pojedynczym ogniwie tego nie odczujesz a montaż ogniw o łącznej mocy ponad 1000W nie ma sensu. Ekonomiczniejszym rozwiązaniem okaże się klimatyzator, ale też trzeba zrobić odprowadzenie ciepła na zewnątrz. W przypadku ogniwa Peltiera, owszem skierujesz strumień zimnego powietrza na siebie, ale jeśli nie wierzysz że ono zamknięte w pomieszczeniu podnosi temperaturę to obłóż pudełko styropianem i włóż do środka działające ogniwo, termometr i uruchom ogniwo na 30 minut. Potem wyłącz, poczekaj 5-10 min aby temperatura w całym pudełku wyrównała się i zmierz temperaturę. Będzie większa niż przed uruchomieniem ogniwa.
  • #9 9599802
    jdubowski
    Oximon napisał:
    Już taki klimatyzator całkiem niedawno wykonałem i jestem bardzo, bardzo zadowolony. Użyłem ogniwa o mocy 93W zakupionego na allegro za 19 zł.

93W mocy chłodniczj czy mocy pobieranej (elektrycznej)?

Oximon napisał:
    Również spotkałem się w internecie z opiniami typu "To nie będzie działać". I co? To że gdy włączę całość i skieruję wiatrak od chłodnego powietrza w moją stronę, to dostaję gęsiej skórki z zimna.

Ale w temacie jest "klima pokojowa" - do schłodzenia pokolu potrzeba co najmniej kilkuset watów mocy chłodniczej.
  • REKLAMA
  • #10 9601386
    Oximon
    Poziom 27  
    1. 93W mocy pobieranej.
    2. Może i tak, ale zależy też jakiej wielkości pokój. Może przy dobrym odprowadzeniu ciepła po kilku godzinach temperatura by spadła.
    Drogi jdubowski. Nie chcę podważać twojej teorii ale świat jest dziwny i czasem (nie twierdze, że zawsze), ale czasem w praktyce jest zupełnie inaczej niż mogło by się wydawać.

Dodano po 5 [minuty]:

• #11 9602498
    kiepski96
    Poziom 14  
    No więc :

Ile kupiłeś tych ogniw ?

I jaka jest temperatura zimnego powietrza które wylatuje ?
  • #12 9609640
    Oximon
    Poziom 27  
    Ogniwo kupiłem jedno, a temperatura poniżej 10 *C
  • #13 9689724
    resetmen
    Poziom 15  
    Ocena: 264
    Spójrzcie koledzy na to co ja zrobiłem...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2036217.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na zbudowanie mini klimatyzatora z ogniwem Peltiera i wentylatorami 12V, aby schłodzić pokój w upalne dni. Pojawiają się pytania dotyczące efektywności ogniwa Peltiera, wyboru wentylatorów oraz materiałów, które najlepiej przewodzą chłód. Odpowiedzi wskazują, że ogniwa Peltiera mają niską sprawność i mogą generować więcej ciepła niż chłodu, co czyni je mało efektywnymi do schładzania całego pomieszczenia bez odpowiedniego odprowadzenia ciepła. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując użycie radiatorów komputerowych oraz wentylatorów z zasilaczy komputerowych. Wskazują również na konieczność zamknięcia okien i zasłonięcia żaluzji, aby utrzymać chłód w pomieszczeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA