logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III 93r klimatyzacja r12 - mała nieszczelność

Marcin1980 15 Cze 2010 22:09 3182 11
REKLAMA
  • #1 8194578
    Marcin1980
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Golf z dość nie typową klimatyzacją nie jest to orginał jaki był stosowany standardowo w tych autach, no ale posaiam taka na gaz r12 po napełnienu instalacji gaz ulatnia sie bardzo wolno czas jaki potrzebny to okolo miesaca po tym czasie klimatyzacja przestaje chłodzić ale sie jednak załacza ale juz nic nie daje, inastalacja zostala napelniona olej, barwnik, gaz. Po pierwszej uciczce gazu została oglądnieta instalacja lapą UV, brak jakich kolwiek ucieczek gazu - brak sladów barwnika. Napełniona ponownie z wiekszą ilościa barwnika gaz uciekł ponownie brak sladów brawnika, padło na parownik więc go wyjełem, w obudowie zaraz obok wentylatora nawiemu brak plam oleju bo ogledzinach lampą UV brak widocznych sladów, parownik podłaczony ciśnieniowo próba szczelości przy ciśnieniu 12 barów i zanużony w wodzie nie bombelkuje nidzie, zastanawiam się nad probą w pod ciśnieniu bo przecież parownik w tarkcie pracy klimatyzacji ma znikome ciśnienie albo i nawet ujemne (nie wiem czy dobrze to okreśiłem). Cały układ klimatyzacji jest połączony węzami tylko przyłącza są wykonane z metalu. Co do pompr raczej odpada, jest to pompa harisona założyłem już drugą sztuke ale efekt ten sam ucieczka gazu bez żadnych oznak oleju czy barwnika. Próba szczelności na połczeniach za pomocą mydlin nie pokazała zadnego bombelkowania, W pompie zostały wymienione wszystkie uszczelnienia też nie pomogło, może ktoś z was ma jakieś pomysł na sprawdzenie tego, dodam tyle że został wymieniony tylko jeden waż w całym ukladzie ze względu na widoczne plamy oleju na nim, chociaż plamy oleju mogły pochodzić z bagnetu mieżącego poziom oleju w silniku. No i jeszcze takie pytanie jak przeliczyć ilość gazu na wage? chodzi mi o to czy 100ml jest równe 100g nie moge sie tego doszukać nigdzie.
  • REKLAMA
  • #2 8195596
    Marcin1980
    Poziom 23  
    czy możliwa jest ucieczka gazu przez węże? cały układ jest połączony nimi.
  • #3 8195674
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 814
    Jest możlia jak najbardziej, ale wtedy węże powinny być zielone..
    A w parowniku jak najbardziej jest ciśnienie, kilka -kilkanaście ata
  • REKLAMA
  • #4 8196203
    Marcin1980
    Poziom 23  
    niestety nie widać zadnych plam oleju czy barwnika, wszystkie węże są widoczne nie ma problemu zeby to sprawdzić. Może ma ktoś jakies inne pomysły na nią?
  • REKLAMA
  • #5 8224165
    Marcin1980
    Poziom 23  
    To może inne pytanie czy gaz r12 może tracic swoje właściwości chłodnicze?
  • #6 8225008
    radekklimat
    Poziom 21  
    Ocena: 166
    Szczelnos w układach chłodniczych sprawdza sie cisnieniem azotu ok 15Bar dla aut a nie barwnikiem. Cisnienia gazu w układzie jest za małe i moze dlatego nie mozesz znalezdz dziury.
  • REKLAMA
  • #7 8225038
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Nawet 20 atm.I mydło.Stronę wysokiego ciśnienia raz potraktowałem 30 atm.
    Gaz nie traci nigdy swoich własności.
    Wymień ten drugi wąż awansem.I sprawdż dokładnie zaworki servisowe.
  • #8 8225094
    Marcin1980
    Poziom 23  
    narazie jeszcze jeżdze tym autem z gazem i jak przestanie to poszukam na azocie, próby szczelności szukałem na włączonej klimatyzacji ciśnienie okolo 15bar wszystkie złącza na mydło wydają sie być szczelne.
  • #9 8225139
    jannaszek
    Poziom 39  
    Marcin1980 napisał:
    narazie jeszcze jeżdze tym autem z gazem i jak przestanie to poszukam na azocie, próby szczelności szukałem na włączonej klimatyzacji ciśnienie okolo 15bar wszystkie złącza na mydło wydają sie być szczelne.

Na stronie niskiego, ciśnienie jest rzędu 1-2 atm.Wiec mydlinami nic nie zobaczysz w czasie pracy.
  • #10 8225161
    Marcin1980
    Poziom 23  
    no nie, tylko z tego co ja widze to gaz ucieka szybcej, w sęsie krucej chodzi klimatyzacja jeżeli jej używam stąd wnioski że to raczej po stronie wysokiego ciśnienia mogę sie mylić.

P.S. Zaworki serwisowe były wymieniane.
  • #11 8225205
    jannaszek
    Poziom 39  
    Jednak w przyszłości przyjrzyj się skraplaczowi i okolic przyłacz, okolice zbiorniczka, oringi .następnym punktem to dławnica sprężarki, ale skoro twierdzisz że wymieniałes i uszczelniałeś, to raczej odpada.Sprawdż również poziom oleju w kompresorze, bo może masz już sucho.
  • #12 8225664
    Marcin1980
    Poziom 23  
    olej jest napewno wlany był razem z gazme jakies 2 tyg temu, skraplacz tez juz odladałem, nie ma rzeczy której bym nie ogladał w niej, nie ma plam oleju na sprężarce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z klimatyzacją w Golfie III z 1993 roku, która nie jest oryginalna i działa na gazie R12. Po napełnieniu instalacji gaz ulatnia się wolno, a po miesiącu klimatyzacja przestaje chłodzić, mimo że się załącza. Przeprowadzono inspekcję instalacji z użyciem lampy UV, nie znaleziono śladów barwnika ani wycieków. Użytkownik podejrzewa parownik, który został poddany próbie szczelności, ale również nie wykazał wycieków. W dyskusji poruszono możliwość ucieczki gazu przez węże oraz znaczenie ciśnienia w układzie, sugerując, że próby szczelności powinny być przeprowadzane przy wyższym ciśnieniu azotu. Użytkownik wymienia również, że zaworki serwisowe były wymieniane, a poziom oleju w kompresorze jest odpowiedni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA