logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skutki pracy kosiarki Husqvarna Jet 50R z krzywym wałem silnika B&S?

Ture11 15 Cze 2010 22:20 29851 8
REKLAMA
  • #1 8194637
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Witam. W kosiarce husqvarna jet 50r z silnikiem b&s mam krzywy wał, odchylenie jest ledwo zauważalne, myślę, że poniżej 1mm od osi wału. Jakie mogą być skutki pracy takiego silnika z nożem? Wiem, że napewno silne wibracej, ale czy wskutek bić może się coś rozsypać? Na przykłąd miska olejowa - czy nie pęknie? Z tego co wiem, kosiarka najechała na kamień - rozpoznałem to po ściętym klinie koła magnesowego. Tymczasowo założyłem inny wał, który jest prosty, ale nie mogę założyć na niego trzpienia noża - brak rowka na wale. Silnik odpalił i ładnie chodzi, o dziwo bez noża, za co pewnie zostane ochrzaniony (zapewne wpierw przez Rycho T :-))

Ewentualnie, czy jest możliwość wyprostowania takiego wału (tego krzywego), albo wycięcia (wyfrezowania) rowka w wale prostym ?

Za zawiłość przepraszam. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8194662
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Ja mam w swojej lekko skrzywiony wał, telepie tak że aż ma trudności z utrzymywaniem obrotów. Już raz go prostowałem (idzie bez problemu), ale znowu dorwał się wieśniak co kosi kamienie zamiast trawy.
  • #3 8194767
    Ture11
    Poziom 39  
    Jaki był efekt po pierwszym prostowaniu? Nie telepało? Czy kolega prostował sam wał? Jeśli tak, to jak? Nie uśmiecha mi się wydawać 50zł i wywalać przy tym 2 prawie sprawne wały...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8194961
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Prostował mi go znajomy tokarz, tylko niestety żeby dało się go wyjąć trzeba najpierw wstępnie wyprostować, w serwisach kosiarek mają specjalny sprzęt do tego. Po naprawie chodziła jak nówka, ale po którymś z kolei roztrzaskanym kamieniu wibracje wróciły. :(
    Z tą moją kosiarką to wogle śmieszna historia bo dostałem ją za darmo prawie nie używaną od starego "doświadczonego" mechanika, powiedział że musi sobie kupić nową bo ta jest sprawna ale za trudno mu ją odpalać.
    A tam 0,5l oleju ponad stan, ścięty klin i skrzywiony wał. :D
  • Pomocny post
    #5 8195442
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8196796
    Ture11
    Poziom 39  
    Właśnie zastanawiałem się nad zrobieniem takiego rowka, ale założyłem odgórnie, że diaxem się to nie uda, lub że będą duże problemy z wyważeniem wału - jest on minimalnie innej konstrukcji. Myśłałem także, że materiał ulegnie osłabieniu. Czy można tak po prostu wyciąć rowek ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 8197008
    Sławek K
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Udaj się do sklepu z serwisem kosiarek i dobierz adapter , który będzie pasował do aktualnie zabudowanego wału, ale może być problem , bo będzie pasował adapter - nie będzie pasował do adaptera posiadany nóż....
    Slawek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 8197161
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8197617
    Ture11
    Poziom 39  
    Co do piasty to myślałem o tym i rozmawiałem z ludzmi z firm sprzedających części do kosiarek na allegro. Nie udało się znależć dobrego adaptera....

Natomiast co do rowka to mogę spróbować, wał ma gwint i jest identycznej średnicy, brakuje tylko rowka. Spróbuje to zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kosiarką Husqvarna Jet 50R, która ma krzywy wał silnika B&S, co prowadzi do silnych wibracji. Inni uczestnicy dyskusji dzielą się doświadczeniami związanymi z prostowaniem wałów, sugerując, że można to zrobić samodzielnie lub w serwisie. Wskazują, że krzywy wał może prowadzić do uszkodzeń silnika, a także do problemów z utrzymywaniem obrotów. Użytkownicy rozważają możliwość wycięcia rowka w prostym wale, co nie powinno wpłynąć na jego wytrzymałość ani wyważenie. Wskazówki dotyczące doboru adapterów do noża również są poruszane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA