logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna NV9800GTX+ nie przełącza się z trybu 3D na 2D - jak to naprawić?

Marios221 17 Cze 2010 01:50 3598 15
REKLAMA
  • #1 8198727
    Marios221
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    Witam mam problem z nv9800gtx+super clock
    Problem to częstotliwość z jaka pracuje kiedyś pracowała w trybie 2d a teraz pracuje cały czas w trybie 3d problem jest taki ze nagrzewa się niepotrzebnie i pobiera masę energii której nie potrzebuje tak pisze oprogramowanie evga precision cały czas na 756mhz i nie spada.
    I tutaj moje pytanie do was co robić sterowniki instalowałem te z płytki nic nic nie dało płyta główna ma aktualny bios może ktoś miał podobny problem albo wie jak go rozwiązać
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8199228
    Marios221
    Poziom 20  
    A możesz napisać jaśniej bo jak się zabiorę do tej modyfikacji to czuje ze już komputera nie włączę
  • Pomocny post
    #4 8199400
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 127
    W programie do edycji biosu karty (NiBiTor) musisz zmienić ilość trybów pracy karty z jednego na dwa.
    Przykład na mojej karcie:

Zegary przed edycją:

Karta graficzna NV9800GTX+ nie przełącza się z trybu 3D na 2D - jak to naprawić?

Zegary po edycji:

Jeśli jednak nigdy nie modyfikowałeś BIOS'u i takiego nie wgrywałeś, nie masz wystarczającej wiedzy jak to zrobić, sprzętu potrzebnego do ponownego ożywienia karty to nie powinieneś się tego podejmować. Możesz w ten sposób spowodować, że komputer nie będzie się uruchamiał a proces przywrócenia karty do życia nie jest już taki łatwy.
    Mogę Ci napisać jak to dokładnie zrobić ale zrobisz to na własną odpowiedzialność.

Prostrzym i bezpieczniejszym sposobem jest utworzenie profili w EVGA Precision z zegarami ustawionymi na min. i max. i zmienianie tych profili przed włączeniem/wyłączeniem gry.
  • #5 8199438
    Marios221
    Poziom 20  
    Tak tylko ze min zegar w evga precision to 565mhz a kiedyś było około 300mhz :(
  • REKLAMA
  • #6 8199910
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Marios... odinstaluj sterownik grafiki i zainstaluj ten:

xp 32 bit:

http://pl.download.nvidia.com/Windows/257.21/...21_desktop_winxp_32bit_international_whql.exe

vista/win 7 64 bit:

http://pl.download.nvidia.com/Windows/257.21/...op_win7_winvista_64bit_international_whql.exe

Wybierz sobie zgodny z systemem, bo nie wiem jaki masz zainstalowany....

Ustaw sobie co trzeba w panelu nvidii i sprawdz w gpu-z czy sa aktywne tryby 2d i 3d.
    Jezeli nadal bedzie tylko tryb 3d, to odinstaluj sterownik grafiki i zainstalu go jeszcze raz.

Czasem zle skaluja sie profile i nie wiem dla czego.
    W kazdym razie przeinstalowanie sterownika grafiki przywraca poprawnosc dzialania profili.

Oczywiscie masz aktywne co najmniej dwa profile w karcie ?
    Tak przynajmniej napomknales :)

Mozesz to sprawdzic w riva tuner jak boisz sie nibitora.
  • REKLAMA
  • #7 8199967
    Marios221
    Poziom 20  
    To nie od dziś mam 3miechy i miałem z parę rożnych sterowników nawet te oryginalne od producenta i nic nie daje skutków spróbuje wgrać ten nowy bios to chyba sobie ta karta odpuści.
  • #8 8200070
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Tylko że!

Sama zmiana taktowania nic nie da. Układy grzeją się od wysokiego napięcia a nie od taktowania. Dla tego pierwsze co robimy to obniżamy napięcia zasilające procesor i pamięci. Potem obniżamy taktowania, aby zachować stabilność.
  • #9 8200138
    Lukson
    Poziom 33  
    Problem już rozwiązany.
    Zedytowałem bios od karty i wysłałem koledze Marios221.
    Po jego wgraniu karta przełączy sie w tryb 2D.

Kolego ugh-zan3 niestety ta karta nie posiada trybu 2D, z resztą tak jak i większość kart opartych na G92/94 oraz wszystkich na G80.
    Ręcznie trzeba edytować bios zmniejszając wartości zegarów jak i napięcia zasilania rdzenia.
    W tym przypadku:
    oryginalnie 778/1890/1123 przy napięciu rdzenia 1.15V
    zmodyfikowane 300/600/400 przy napięciu rdzenia 1V

Trzeba pamiętać też o zmianie wartości przy pomocy edytora HEX. Całość jest opisana w internecie. Mr. G00GLE wie wszystko.
  • #10 8200175
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Myślę, że rdzeń można by mocniej ściągnąć. 0,9V przy 300Mhz powinno być stabilne.
  • #11 8200215
    Lukson
    Poziom 33  
    Minimalne napięcie jakie można ustawić w NiBiTorze to 1V. Jako, że nie znam się zmienianiu wartości HEX wolałem nie kombinować z ustawianiem niższego napięcia. Ponoć jest to możliwe, ja wolę jednak nie ryzykować.
  • #12 8200327
    leven
    Poziom 37  
    Lukson napisał:

Kolego ugh-zan3 niestety ta karta nie posiada trybu 2D, z resztą tak jak i większość kart opartych na G92/94 oraz wszystkich na G80.
    Ręcznie trzeba edytować bios zmniejszając wartości zegarów jak i napięcia zasilania rdzenia.

Nie mialem 9800 gtx, dla tego oparlem sie na wypowiedzi autora tematu o tresci: "Witam mam problem z nv9800gtx+super clock
    Problem to częstotliwość z jaka pracuje kiedyś pracowała w trybie 2d a teraz pracuje cały czas w trybie 3d".....

Nie wazne...
    Zostal popelniony blad przez autora swiadomie lub nieswiadomie.

Jak problem rozwiazany to jest OK.

Co do tworzenia profili, to jestem wtajemniczony i juz robilem takie akcje :)

Wartosci w hexenie przy napieciach nie zmienialem.
    Wystarczylo zmienic je w edytorze nibitora a wartosci w hexenie same sie pozmienialy.
    Mozna to sobie przeanalizowac samemu bez pozniejszego akceptowania... ot tak dla wiadomosci.

Dodano po 8 [minuty]:

Lukson napisał:
    Minimalne napięcie jakie można ustawić w NiBiTorze to 1V.

Mozna jezeli bios pozwoli:

• #13 8200361
    Lukson
    Poziom 33  
    ugh-zan3 napisał:
    Wartosci w hexenie przy napieciach nie zmienialem.
    Wystarczylo zmienic je w edytorze nibitora a wartosci w hexenie same sie pozmienialy.
    Mozna to sobie przeanalizowac samemu bez pozniejszego akceptowania... ot tak dla wiadomosci.

Właśnie o to chodzi aby wartości zmienić w hexenie, co umożliwiłoby ustawienie niższego napięcia dla trybu 2D jak i wyższego dla 3D.
    I tak dla 1V wartość HEX:6469
    dla 1.15V wartość HEX:6473.
    W sumie jakby przekrztałcić zapis 0.9V na kod HEX i wstawić karta powinna się uruchomić.
    Problem tylko jest z przekrztałceniem. Ja tego nie potrafie. Kiedyś może bym to jeszcze umiał ale niestety usunąłem te wpisy ze swojej pamięci :D

MAM!!!
    Jak w łatwy sposób dowiedzieć się jakie wartości HEX są dla niższych/wyższych napięć??
    Zczytując wartości z innych biosów, np. 8800GTX.
    I tak dla 1.3V: 6482
    dla 1.2V: 6478
    Niższe napięcia, trzeba poszukać w biosach słabszych kart.
  • #14 8200952
    leven
    Poziom 37  
    Mozna ustawiac napiecia nie wpisujac niczego do hexena.
    Zaraz to opisze na przykladzie karty gtx 285 (innej nie mam).

Uruchamiamy nibitor i wchodzimy do zakladki "tools", gdzie klikamy w zakladke "voltage table editor".

Tam rozwijamy liste napiec dla najnizszego profilu "entry 1" czyli 2d:

Ustawiamy przykladowo 1 volt i zapisujemy klikajac OK.
    Tak samo postepujemy dla wszystkich profili jakie mamy czynne w karcie.
    U mnie sa to 4 profile, dla ktorych przydzielilem rozne napiecia.
    Odpowiednio dla potrzeby wyglada to tak:

Dla odpowiednich profili beda widoczne odpowiednie wpisy w hexenie w odpowiednich kolumnach.
    Dla profilu 2d, thrtl, 3d i extra bedzie to kolumna zaznaczona na obrazku z odpowiednia wartoscia dla ustawionego napiecia:

Profil 2d:

Profil thrtl:

Profil 3d:

Profil extra:

Tak wyglada hexen z wyzej ustawionymi wartosciami napiec dla poszczegolnych profili.

Teraz, zeby uwidocznic zmiany w hexenie pokaze tabelke hexena z napieciem 1 v dla profilu np. extra oraz napiecie 1.2 v dla profilu extra:

Fotka z lewej -> 1V, fotka z prawej -> 1.2 V

Zmiany napiec mozna zobaczyc w zakladce "vid mode":

Oczywiscie takie wartosci zadzialaja tylko i wylacznie w przypadku kart majacych odpowiedni kontroler napiec sekcji zasilania gpu.

Wartosci podane powyzej sa fikcyjne i prosze sie do nich nie odwolywac !
  • #15 8201556
    Lukson
    Poziom 33  
    Powinienem się wziąść rozpędzić i baranka o ściane strzelić. Tyle lat używam NiBiTor'a i nigdy tego nie zauważyłem chociaż jest poniżej opcji odczytu biosu z karty.... Jestam genialny....

Przechodząc do konkretów. Aktualnie wgrałem bios zedytowany do 9600GT troche potestowałem:
    Na początku zegary 650/1650/900 tylko 3D na 1.15V
    aktualnie 3D: 750/1850/999 na 1.2V - wyżej ustawie po testach OC
    tryb 2D: 300/600/100 na 0.9V - niższe ustawie po też po testach :D

Zastanawia mnie czy takie przełączanie się karty z trybu 2D na 3D i na odwrót nie zaszkodzi jej. Zmiany napięcia na rdzeniu są dość duże bo aż 300mV o ile wierzyć w to, że te ustawienia wogóle działają.
  • #16 8201586
    Marios221
    Poziom 20  
    Ja mówiłem jak było karta przy pracy w windowsie pracowała W 2D taki odczyt dawał Evga precision.
    Wgram ten bios i zobaczymy jak będzie działać za pomoc dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną NV9800GTX+, która nie przełącza się z trybu 3D na 2D, co prowadzi do nadmiernego nagrzewania i zużycia energii. W odpowiedziach zasugerowano modyfikację BIOS-u karty za pomocą programu NiBiTor, aby dodać tryb 2D oraz zmienić wartości zegarów i napięcia. Użytkownicy podkreślili, że modyfikacja BIOS-u wiąże się z ryzykiem uszkodzenia karty, dlatego zalecano ostrożność. Alternatywnie, sugerowano utworzenie profili w EVGA Precision z odpowiednimi ustawieniami zegarów. Ostatecznie, problem został rozwiązany poprzez edycję BIOS-u, co umożliwiło przełączanie się karty w tryb 2D.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA