Witam posiadam Chryslera voyagera 2.5 Td z 96r.W ostatnim temacie pisałem o tym że wypluwa wodę i się grzeję.Jeden z użytkowników odpisał że jest to głowica.Otóż sprawdziłem głowicę i oczywiście wymieniłem uszczelkę oraz splanowałem głowicę.I po złożeniu wszystkiego nadal to samo !.Dodam że śruby też są nowe.Ten objaw pojawił się zaraz po uruchomieniu silnika,następnie po jakimś czasie wzrastała temperatura.Proszę o pomoc bo już nie mam siły na to auto ! pozdrawiam
Co to znaczy wypluwa wodę?
Ubywa płynu chłodzącego?
Obserwujesz tylko pojedyncze krople wody z rury wydechowej?
Ani słowa o tym nie napisałeś, czy silnik słabnie, dławi się itp.
A jeśli była winna uszczelka lub głowica, ubywało płynu, to czy jesteś pewien, że wszystko zrobione prawidłowo?
Jak nie ubywało wody w układzie chłodzenia to po co robiłeś głowicę?
Gdy autko ma zatkany układ wydechowy to też się grzeje i może "pluć" wodą. Niesprawne doloty powietrza do silnika, zatkane radiatory chłodnicy brudem, niesprawny termostat, niesprawny układ paliwowy...
Przyczyn grzania może być wiele.
Sprawdza się najpierw podstawowe rzeczy zanim się ruszy silnik.
Po prostu ubywa wody w zbiorniczku cały czas "bombluje".W rurę wydechową nie patrzałem.Jestem pewien że wszystko zrobiłem prawidłowo jeszcze dzisiaj jak i wczoraj sprawdzałem wszystkie węże itd.Cały czas ubywało wody w układzie chłodzenia po usunięciu błędów w komputerze,wymiany przepływomierza,zaczęła się załączać turbina której wcześniej nie było słychać autko zyskało na mocy lecz z czasem zaczęło właśnie ubywać płynu.W tedy doradzono mi żebym sprawdził głowicę,no to sprawdziłem.Żadnych rys na głowicach i pęknięć widocznych.Własnymi sposobami sprawdzałem ciśnieniowo głowicę i nic.Ani "bombla" z układu.Na czym polega niesprawność dolotów powietrza ?.Co może być nie sprawne w układzie paliwowym ?.I jak sprawdzić czy radiatory są zapchane.Jestem mechanikiem amatorem więc proszę o pomoc
Od końca, radiatory-żeberka chłodnicy i intercoolera, czy nie są pozatykane brudem. Przedmuchaj sprężonym powietrzem, tak by tych blaszek między kanałami nie rozwalić. Sprawdziłbym termostat czy się nie zablokował, czy pompa wodna jest sprawna. Po uruchomieniu silnika powinien być widoczny wyraźny przepływ płynu w zbiorniczku przy sprawnej pompie. Wszystkie połączenia od filtra powietrza do turbiny, intercoolera i kolektora ssącego muszą być całe i szczelne na łączeniach, filtr powietrza czysty. Sam intercooler nie może być w środku pozatykany zasuszonym olejem. Układ paliwowy w pełni sprawny, szczelny, sprawna pompa paliwa, czysty filtr, odpowietrzenie zbiornika paliwa. Właśnie ten przepływomierz blokował Ci dopływ, jak sam napisałeś, i "zamulał" pracę silnika. To wszystko ma wpływ na moc i grzanie się silnika. Nie wiem jak jest w Twoim autku rozwiązane odpowietrzanie chłodnicy, czy zbiorniczek ma dodatkowe wejście odpowietrzenia z zaworkiem kulkowym, zapowietrzona chłodnica też może być przyczyną grzania i ubytków płynu. Jeżeli był okres, gdy przy ubytkach płynu i grzaniu się silnika dolewana była zwykła woda, to chłodnica może być zatkana kamieniem. Jak masz możliwość zmierzenia ciśnienia w układzie chłodzenia, sprawdź to. Ciśnienie nie powinno urosnąć więcej jak 0,7 - 0,9 bara po rozgrzaniu silnika. Większy i szybki wzrost wskazuje na przedmuchy z cylindrów do układu, zablokowany termostat, niesprawną pompę, zatkaną chłodnicę, wywala wtedy płyn na zewnątrz ze zbiornika przelewem. I na koniec ten układ wydechowy, zatkany sadzami też będzie Ci rozgrzewał silnik do nadmiernej temperatury, a co za tym idzie, tak samo wywalanie płynu na zewnątrz po złapaniu 110-115 stopni. Możliwości masz sporo, zacznij od najłatwiejszych.
witam, typowy objaw pekniecia głowicy, do momentu rozgrzania sie silnika niby jest ok, dopiero pod wpływem temp i cisnienia w układzie chłodzenia ujawnia sie to pekniecie , i skutkuje takimi objawami , pozostaje jedynie wymiana głowicy, mnie jeszcze nieudało sie uratowac głowicy w dieslu a daje spawac alu do zakładów lotniczych,powodzenia