logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie połączyć ścieżki w Eagle przy tworzeniu płytki PCB?

Mbachanek 29 Sie 2004 20:23 1822 11
REKLAMA
  • #1 821474
    Mbachanek
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Narysowałem schemat w eaglu ale gdy chcę zrobić z niego płytkę,
    ścieżki są niepoprawnie połączone !
    Jak zrobić właściwą płytkę ?
  • REKLAMA
  • #2 821516
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    A możesz napisac po polsku??
    Jeżeli coś jest źle połączone to naturalną rzeczą jest podłączyć poprawnie, czyli musisz poprawić schemat.
    Aby zrobić właściwą płytkę nalezy zrobić właściwy schemat ;)
  • REKLAMA
  • #3 821551
    Mbachanek
    Poziom 13  
    Sprawdziłem ścieżki są źle połączone !
    Jak to zrobić ?
    Niestety jestem początkującym elektronikiem i pierwszy raz stykam się z eaglem.
  • REKLAMA
  • #4 821560
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Rysowanie schematu w schematics, a następnie przezucanie tego do board przyciskiem switch nie gwarantuje poprawności połączeń. Musisz teraz ręcznie coniektóre popoprawiać. Przyda Ci sie tutaj komenda Signal (nie wiem jak w 4, ale w 3.55 jest). Aha jak się "burzy" ze nie mozna tutaj nic poprawiac zapisz board pod inna nazwa i zaznacz zeby nie zapisywalo schematu i otworz ponownie tak zapisany plik - teraz mozesz wszystko na nim robic. I raczej nie korzystaj z funkcji autorouter :) Ten autorouter to raczej pomylka w programie niz udogodnienie :P
    Poza tym Eage jest super!!! Eaglowcy wszystkich krajow laczcie sie :)

Aha opisane zmiany dzialaja w 3.55, nie wiem jak z 4

Jeszcze jedno, jakby byl jakis szerszy odzew moge udostepnic na forum troche gotowych projektow zrobionych na 3.55
  • REKLAMA
  • #5 821610
    ACULA
    Poziom 34  
    a) wrzuć na forum schemat i napisz co Ci nie gra
    b) w dolnym lewym rogu jest ikonka erc, a tam masz wykaz błędów przy rysowaniu, nie uwzględnia pomyłek ;)
    c)jak są źle połączone?? Może pomyliłeś obudowy
  • #6 822165
    Mbachanek
    Poziom 13  
    Dobra zamieszczam mój scheamcik :
    Tylko zmienić rozszerzenie na sch bo zrobiłem doc. żeby móc zamieścić :D
    Załączniki:
    • pcl86.doc (189.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 822198
    excray
    Poziom 41  
    Na przyszłość, jak chcesz coś wysłać z nietypowym rozszerzeniem spakuj to zip-em

Z tym R6? Czy Ty na pewno go dobrze podłączyłeś? Bo coś wydaje mi się, że on powinien być między katodą V1A, a masą, a nie tak jak teraz. A poza tym ten R8 - tu można by podyskutować. Nie jest źle, ale radziłbym zrobić to troche inaczej. Conajmniej daj tam między S2 (3), a masę kondensator, a i ten rezystor może lepiej podłączyć do anody. Inaczej przy dużym spadku napięcia n anodzie suiatka zacznie robić za anodę - niezbyt pożądany efekt. Poza tym reszta jest chhyba w porządku. Która nóżka na boardzie była źle podłączona? - jestem leniwy i nie chce mi się sprawdzać wszystkiego.
  • #8 822217
    ACULA
    Poziom 34  
    Jak jesteś leniwy to nie pisz. NIe chodzi o błędy rzeczowe ale o błędy w tworzeniu.
    Wystarczyło kliknąć sprawdź.
    Błędy:
    -z R6 zrobiłeś bezpiecznik, co to za połącznie w środku ;)
    -6 nóżka lampy i ten nieszczęśny węzełek wisi w powietrzu, połączenia to te zielone, jak coś łączysz z na środku elementu z brązową linią to nic nie daje
    -połączenie powinno dochodzić do pinu rezystora a nie kilka mm zachodzić R2, R4

Drobna rada , nie łącz dwóch elementów brązowy z brązowym a w środku węzełek, jak już to odstaw je o 2 działki , dak zielone połączenie i węzełek, wtedy będzie 100% połączenie
  • #9 822437
    excray
    Poziom 41  
    j. w. plus jeszcze R8 - jedna nóżka jest niepodłączona.
  • #10 822472
    Mbachanek
    Poziom 13  
    Dzięki za rady !
    a ha czy sprzężenie mam zostawić czy je usunąć ?
  • #11 822554
    excray
    Poziom 41  
    Sprzężenie zwrotne z R3 ?- Zostaw je. porawi charakterystykę wzmacniacza. Dorzucić tam możesz jeszcze szeregowo z tym rezystorem potencjometr nastawny, to będziesz sobie mógł regulować wzmocnienie układu, i jakiś niewielki kondensator równolegle do tego rezystora - będzie zmniejszać wzmocnienie dla częstotliwości wyższych od słyszalnych - wskazane.
  • #12 3218865
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Nie analizowałem twojego układu pod kątem poprawności działania, ale niepodobały mi się połączenia poszczególnych elementów i po przesunięciu niektórych z nich okazało się, że albo nie są połączone albo są ale źle. Popraw najpierw połączenia (nigdy nie prowadź połączenia tak, by węzeł wypadał na końcu nóżki elementu – między nóżką elementu a węzłem powinno byś kawałeczek połączenia, tak jak masz przy "R8" ) , a na płytce napweno nie będziesz miał błędów. Zobacz jak wyglądają połączenia na twoim schemacie. Gdy nie masz pewności co do prawidłowości połączeń, korzystaj z funkcji „Erc”.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak poprawnie połączyć ścieżki w Eagle przy tworzeniu płytki PCB? pc186.JPG (45.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem niepoprawnego łączenia ścieżek w Eagle wynika głównie z błędów w schemacie elektrycznym. Aby uzyskać właściwą płytkę PCB, należy najpierw poprawnie narysować schemat, zwracając uwagę na prawidłowe połączenia elementów oraz unikanie błędów takich jak węzły niełączące się z pinami czy niepodłączone nóżki. Warto korzystać z funkcji ERC (Electrical Rule Check) w Eagle, która wykrywa błędy połączeń na schemacie. Po przeniesieniu schematu do boarda, nie zawsze połączenia są automatycznie poprawne, dlatego często konieczna jest ręczna korekta ścieżek. Zaleca się unikanie autoroutera, który bywa zawodny. Przy edycji boarda można zapisać plik pod inną nazwą bez zapisywania schematu, co umożliwia swobodne poprawki. W dyskusji podkreślono także znaczenie prawidłowego rozmieszczenia elementów i połączeń, np. niełączenie dwóch brązowych linii bez węzła, a także poprawne podłączenie rezystorów i kondensatorów w układzie. Sprzężenie zwrotne z rezystorem R3 należy pozostawić, gdyż poprawia charakterystykę wzmacniacza; można je dodatkowo modyfikować potencjometrem i kondensatorem dla regulacji wzmocnienia i tłumienia wysokich częstotliwości. Podsumowując, kluczem do poprawnego projektu PCB w Eagle jest staranne przygotowanie schematu, korzystanie z narzędzi kontroli błędów oraz ręczna korekta połączeń na płytce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA