logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szerszenie w garażu blaszaku

Miwhoo 18 Cze 2010 21:25 9940 39
REKLAMA
  • #1 8204589
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Witam.

Mam kłopot z szerszeniami w blaszanym garażu na działce. Przez szczeliny między konstrukcją ścian a dachem [blacha trapezowa bez ocieplenia] wlatują mi do środka szerszenie i zakładają gniazda. Raz już zrzucałem 3 małe gniazda wielkości zaciśniętej pięści, na szczęście były w nich tylko pojedyncze sztuki... Myślałem, że jak raz zrzucę, to już nie przylecą, ale niestety się pomyliłem...

Dzisiaj wypędziły z działki żonę z 4 miesięcznym synem, na szczęście skończyło się tylko na strachu...

Mam pytanie, czy ktoś sobie poradził z taką sytuacją, może jest jakaś chemia, która działa przez jakiś czas po aplikacji? Żeby np. popryskać lub posmarować ramę garażu w miejscach, którymi dostają się do środka?

Chodzi mi o to, żeby jakoś je odstraszyć od garażu, bo drzwi ma uchylne do góry i nie ma możliwości podejrzenia, czy czasem jakiegoś gniazda nie ma w środku, albo czy nie jest nad drzwiami... Poza tym jak są w garażu, to skutecznie dają się we znaki na całej działce...

Z góry dziękuję za spostrzeżenia i podpowiedzi...
    Uprzedzając poradę, w sklepie ogrodniczym i z chemią rolniczą nic nie zaradzili...

Pozdrawiam.
    Miwhoo.
  • REKLAMA
  • #2 8204649
    the-parkour
    Poziom 17  
    Miwhoo napisał:
    Witam.

Mam kłopot z szerszeniami w blaszanym garażu na działce. Przez szczeliny między konstrukcją ścian a dachem [blacha trapezowa bez ocieplenia] wlatują mi do środka szerszenie i zakładają gniazda. Raz już zrzucałem 3 małe gniazda wielkości zaciśniętej pięści, na szczęście były w nich tylko pojedyncze sztuki... Myślałem, że jak raz zrzucę, to już nie przylecą, ale niestety się pomyliłem...

Dzisiaj wypędziły z działki żonę z 4 miesięcznym synem, na szczęście skończyło się tylko na strachu...

Mam pytanie, czy ktoś sobie poradził z taką sytuacją, może jest jakaś chemia, która działa przez jakiś czas po aplikacji? Żeby np. popryskać lub posmarować ramę garażu w miejscach, którymi dostają się do środka?

Chodzi mi o to, żeby jakoś je odstraszyć od garażu, bo drzwi ma uchylne do góry i nie ma możliwości podejrzenia, czy czasem jakiegoś gniazda nie ma w środku, albo czy nie jest nad drzwiami... Poza tym jak są w garażu, to skutecznie dają się we znaki na całej działce...

Z góry dziękuję za spostrzeżenia i podpowiedzi...
    Uprzedzając poradę, w sklepie ogrodniczym i z chemią rolniczą nic nie zaradzili...

Pozdrawiam.
    Miwhoo.

Jeżeli masz podejrzenie że one mogą zagrażać twojemu zdrowiu (lub nawet życiu) powinieneś zadzwonić po straż pożarną, mają oni obowiązek zlikwidować gniazda.
  • #3 8204699
    Miwhoo
    Likwidacja gniazd u mnie w garażu niewiele da, bo działka jest koło lasu, wokoło sporo choinek samosiejek i jak się przejść po innych działkach, to słychać bzyczenie... Nie, żebym los kusił, ale chciałbym się ustrzec sytuacji takiej, jak dzisiaj, że owady przepędzą mi rodzinę z grillowania itp... Największy problem jest przy otwieraniu garażu, bo dopóki brama nie ruszy się na więcej niż pół metra od ziemi, to nic się nie da zobaczyć...
    sąsiad miał podobny kłopot, uszczelnił dziury pianką montażową, ale szerszenie ją wygryzły i tak dostały się do środka...

Działki są budowlane, a nie ogródki działkowe... 3 garaże tylko stoją, część choinkami zarośnięta, jeden mały drewniany domek...

Pewnie mają gdzieś większe gniazdo... ale szukać go w lesie?
  • #4 8204706
    the-parkour
    Poziom 17  
    Miwhoo napisał:
    Likwidacja gniazd u mnie w garażu niewiele da, bo działka jest koło lasu, wokoło sporo choinek samosiejek i jak się przejść po innych działkach, to słychać bzyczenie... Nie, żebym los kusił, ale chciałbym się ustrzec sytuacji takiej, jak dzisiaj, że owady przepędzą mi rodzinę z grillowania itp... Największy problem jest przy otwieraniu garażu, bo dopóki brama nie ruszy się na więcej niż pół metra od ziemi, to nic się nie da zobaczyć...
    sąsiad miał podobny kłopot, uszczelnił dziury pianką montażową, ale szerszenie ją wygryzły i tak dostały się do środka...

Pewnie mają gdzieś większe gniazdo... ale szukać go w lesie?

Daj cynk straży pożarnej, u mnie na strychu było i je zlikwidowali, ale po pewnym czasie znowu zaczęły przylatywać. Strażacy poszli od nitki do kłębka i zniszczyli duże gniazdo przy lesie. :D
  • #5 8204724
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3664
    the-parkour napisał:
    Jeżeli masz podejrzenie że one mogą zagrażać twojemu zdrowiu (lub nawet życiu) powinieneś zadzwonić po straż pożarną, mają oni obowiązek zlikwidować gniazda.
    Taa, zlikwidują, a za dwa dni będą nowe. To nie takie proste.
  • #6 8204780
    the-parkour
    Poziom 17  
    balonika3 napisał:
    the-parkour napisał:

Dlatego najlepiej likwidować gniazda w zimę, kiedy wszystkie owady są w swoich gniazdach.
  • #7 8204815
    Miwhoo
    the-parkour napisał:
    balonika3 napisał:
    the-parkour napisał:

Dlatego najlepiej likwidować gniazda w zimę, kiedy wszystkie owady są w swoich gniazdach.

Nie doczekam do zimy, to jedyne moje grillowisko :) i miejsce wypoczynku :)
  • #8 8205450
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 224
    Najlepiej zrób to w nocy i nie przepędzaj tylko zlikwiduj np. odkurzaczem. Najważniejsze jest zabić matkę.
  • REKLAMA
  • #9 8205463
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 8205497
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Ludzie, co Wy piszecie? Jakim odkurzaczem, ogniem itp.? Dzwoń na straż pożarną. Przyjadą i pomogą na pewno. Tym bardziej, że są to szerszenie.

W domu miałem przy oknie gniazdo os. Dzwoniłem na straż i powiedzieli mi, że jak sobie z nimi nie poradzę to przyjadą i pomogą. Poradziłem sobie bo są środki chemiczne na osy, ale czy są na szerszenie to nie mam pojęcia.
    Nie baw się na pewno odkurzaczem czy ogniem bo możesz jeszcze pogorszyć sytuację.
  • #11 8205521
    agrafek
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Muszę się zapytać pewnej osoby ale z tego co mi wiadomo jest specjalna pianka (wygląda jak montażowa) przeciwko robactwu etc. Nanosi się ją dokładnie jak montażową i również zwiększa swoją objętość a jak owady lub robale się jej dotykają to zaliczają zgona.
  • #12 8205555
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 8205568
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Kup sobie RAID ale nie ten zwykly na muchy (chociaz tez dziala) ale ten specjalny na szerszenie - bardzo skuteczny, po spryskaniu taki szerszen przeleci z 3 metry i spada na ziemie.
  • #14 8205691
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 287
    Strażak ubrany w mundur ogniowy, podchodzi do gniazda i ładuję RAIDem w gniazdo, później strząsa gniazdo do worka i się gdzieś wywala, ot cała akcja.
  • #15 8205858
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 969
    Również miałem w zeszłym roku problem ale z osami (gniazdo wielkości 2 piłek od kosza). Przyjechał strażak i dalej było jak Darrieus powiedział. Później 2 dni z rzędu dobijałem na własną rękę resztę os która pozostała oczywiście Raidem na osy szerszenie. Po psikałem również wszystkie możliwe wejść na poddasze i jak na razie nie ma ich do dnia dzisiejszego. Zrób tak samo i napisz czy przyniosło to pożądany skutek.
  • #16 8206055
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    O kurde, odkurzaczem 8-O , uwierz to nie jest dobry pomysł. Wezwij strażaków, oni mają odpowiednie kombinezony i wiedzę.
  • #17 8206199
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Znajomy miał szerszenie powiedzieli żeby raida kupić i ze przyjadą wieczorem. Jeden się przebrał za pszczelarza wszedł na dach wypsikał dwa spraje (bo w dość trudno dostępnym miejscu) i porblem znikł. Podobno robią to wieczorem bo wtedy najwięcej ich siedzi w gnieździe i to daje największą skuteczność.
  • REKLAMA
  • #18 8206230
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 224
    BartekWB napisał:
    O kurde, odkurzaczem

Tak, odkurzaczem. Robisz sobie przedłużkę do rury, stajesz z daleka i je wciągasz.
  • #19 8206326
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3664
    Fakt, teść wciągał kiedyś odkurzaczem osy i to działa. Ale tak sobie teraz myślę - komuś może przyjść do głowy pomysł, żeby na koniec psiknąć do rury jakiegoś raida (no coś trzeba przecież zrobić z "urobkiem"). W połączeniu z iskrami w silniku odkurzacza może się to źle skończyć!
  • REKLAMA
  • #20 8206352
    Miwhoo
    A portem raid do odkurzacza i bum :D :) Wszystko OK, ale nie mam prądu jeszcze :)

Kupię raid, pomyślę co z dziurami i dam znać...
    O tyle ciężka sprawa, że straż ma w d... ziupli, bo gniazda za małe, jak się więcej pokaże, to mam dać znać, bo przecie całego lasu nie będą uśmiercać, taki urok wioski.

Mam nadzieję, że zadziała, jak trzeba. Dam znać, jak efekty...

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi...
  • #21 8206411
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Jak to wioska to poszukaj jakiegoś pszczelarza i pożycz od niego kapelusz.
  • #22 8206558
    Darrieus
    Poziom 38  
    Zrób sobie kapelusz z kawałków 'druta' i pończoch :P taki przewód 1,5mm powinien już być wystarczająco sztywny...
    W sumie to trzeba dwa koła z druta i gumka na szyje , 3 minuty roboty.
    Buty owiązać workami na śmieci.
    Kosmonauta

:lol:
  • #23 8206630
    elektro155
    Poziom 26  
    Ocena: 187
    a może wsadź do gnazda wężyk i rozpyl kwas, albo strzelić w gnazdo z wiatrówki i w ten sposób wywabione zniszczyć czymś w rodzaju miotacza ognia
  • #24 8206787
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    elektro155 napisał:
    a może wsadź do gnazda wężyk i rozpyl kwas, albo strzelić w gnazdo z wiatrówki i w ten sposób wywabione zniszczyć czymś w rodzaju miotacza ognia

Nie przesadzajmy, mała głowica termojądrowa na pewno wystarczy... :D:D
  • #25 8207205
    Miwhoo
    Podpalić to ja mogę całe gniazdo oblane podpałką do grilla, kwestia koordynacji i szybkości, podlać i podpalić, zanim wylecą :) ale nie o to chodzi, chciałem się zabezpieczyć "na zapas", bo nie zawsze ja pierwszy otwieram garaż.
  • #26 8207239
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Duduś74-nadal się będę upierał, że odkurzacz się nie nada. Dobrze, 4 szerszenie zassiesz, a co z resztą? Szerszenie są czasami nerwowe (szczególnie jak ktoś się im wtrynia w gniazdo) jeśli można to tak określić i dość uparte. Siła ssąca odkurzacza może być za mała. Na niewielkie gniazda może się nada, ale większe nie bardzo.
  • #27 8207282
    Darrieus
    Poziom 38  
    Strzelanie w gniazdo to bardzo dobry sposób, jak chce się mieć bana na wstęp do garażu przez kilka godzin. Rozpylaniem kwasu tylko je rozdrażnisz, co ci z tego że kilka padnie...

8-O

RAID zawiera neurotoksynę która paraliżuje momentalnie takiego fruwającego delikwenta, i to w bardzo małej dawce. W takim blaszaku to wystarczy 1-2 raidy rozpylić i zamknąć, nie trzeba w cale w gniazdo psikać, byle tylko wiatru nie było i raid za szybko nie wywietrzał przez szczeliny...
  • #28 8207628
    Miwhoo
    Po 3 dniach znów gniazdo zrobiły... wielkości pięści... Raid na latające i biegające faktycznie działa, bo jak popryskałem gniazdo, to kilka sztuk dało radę się wzbić w powietrze i pospadały.

Popryskałem całą ramę od wewnątrz przy dziurach ściana-dach.
    Ciekawe, czy zadziała... :)
  • #29 8207972
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Faces napisał:
    Ludzie, co Wy piszecie? Jakim odkurzaczem, ogniem itp.? Dzwoń na straż pożarną. Przyjadą i pomogą na pewno. Tym bardziej, że są to szerszenie.

Z tego co wiem, od tego roku trochę się to pozmieniało. Nie muszą przyjechać, chyba że, owady znajdują się w obiektach w których przebywają dzieci lub osoby o ograniczonej zdolności poruszania się.
  • #30 8208029
    Darrieus
    Poziom 38  
    Miwhoo napisał:
    Po 3 dniach znów gniazdo zrobiły... wielkości pięści... Raid na latające i biegające faktycznie działa, bo jak popryskałem gniazdo, to kilka sztuk dało radę się wzbić w powietrze i pospadały.

Popryskałem całą ramę od wewnątrz przy dziurach ściana-dach.
    Ciekawe, czy zadziała... :)

Jak uparcie wracają to mają kilka większych gniazd gdzieś w pobliżu i nie pozostanie ci nic jak uszczelnić garaż na głucho.

http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadan...osy-i-szerszenie-jak-skutecznie-je-odstraszac

:lol: może magazyn śniadaniowy w przerwie od mundialu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z szerszeniami w blaszanym garażu, które wlatywały przez szczeliny i zakładały gniazda. Po usunięciu kilku gniazd, owady nadal wracały, co powodowało zagrożenie dla rodziny. W odpowiedziach sugerowano różne metody, w tym wezwanie straży pożarnej, stosowanie chemikaliów, takich jak RAID, oraz uszczelnianie garażu. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, wskazując na skuteczność środków chemicznych oraz konieczność usunięcia gniazd w nocy. Wspomniano również o piance montażowej i innych metodach zabezpieczających przed owadami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA