logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić wybór systemu przy starcie? Windows XP i 7 na dwóch dyskach SATA

Grzybek6 19 Cze 2010 10:52 4116 10
REKLAMA
  • #1 8205793
    Grzybek6
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Mam dwa dyski twarde w komputerze 160GB i 320GB.
    Zainstalowałem na jednym dysku windows XP Profesional, a na drugim windows 7 Home Premium. Są to dwa dyski Sata. Nie wiem jak ustawić, żeby podczas uruchamiania komputera był wybór , który windows mam uruchomić.
    Proszę o pomoc :cry:
  • REKLAMA
  • #2 8205796
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Użyj wyszukiwarki forum - jako słowa kluczowe podaj EasyBCD lub VistaBootPro ew. Vista Boot Pro. Znajdziesz informacje dot. konfiguracji zarówno loadera Windows 7 jak i zamiennego użycia tych programów.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #4 8210008
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Ustaw bootowanie z tego dysku z Windows 7. BOOTMGR rozpoznaje i obsługuje poprawnie pliki boot.ini z NTLDR (win xp), więc wystarczy mu go tylko podetknąć pod nos, co zazwyczaj sprowadza się do skopiowania boot.ini na dysk z którego bootujesz i edycji numeru dysku wewnątrz tego pliku.
  • REKLAMA
  • #5 8213667
    Grzybek6
    Poziom 15  
    A czy moglibyście mi coś bardziej szczegółowo wytłumaczyć o tym co pisze kolega "Jarosx9" :?::?:
  • #6 8219346
    haskii007
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Słuchaj mam rozwiązanie twojego problemu mianowicie w biosie jest opcja z którego dysku ma być wczytywany system to wszystko u mnie ta opcja jest oznaczona jako (hard disk boot priority) właśnie tam ustalasz który dysk ma być używany jako pierwszy
  • REKLAMA
  • #7 8220201
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Grzybek6 napisał:
    A czy moglibyście mi coś bardziej szczegółowo wytłumaczyć o tym co pisze kolega "Jarosx9" :?::?:

1. Ustaw to co kolega powyżej pisze żeby komp startował z tego dysku z siódemką.
    2. Skopiuj z tego drugiego dysku na ten z siódemką plik boot.ini - w głównym katalogu jest.
    3. Edytuj ten plik, i w linii gdzie jest wskazywany do startu Windows XP zmień numer dysku na większy o jeden. Dokładnie nie pamiętam co tam jest powypisywane bo piszę z pamięci.
    Bardziej szczegółowo się nie da. Powinno działać w ten sposób że przy bootowaniu BOOTMGR znajduje boot.ini na dysku i niejako podpina sobie do swojej bazy, przez co można przy starcie wybrać z czego się chce bootować.

Można też zamiast powyższego zainstalować sobie w siódemce coś takiego jak Vista Boot Pro lub podobne i po prostu dodać wpis dodatkowy dla XP.

PS. Jak o czymś zapomniałem to niech ktoś poprawi.
  • #8 8220895
    Matuzalem

Poziom 43  
    Chybaś się, Jarosx9, rozpędził - boot.ini jest w konfiguracji wspólnej martwy - bcdedit przejmuje funkcje.

Nadto naprawdę nie widzę powodu, dla którego opisywać kolejny raz coś co w archiwalnych wątkach było wielokrotnie omawiane, a to że Autor ma awersję do użycia wyszukiwarki, to nie jest nasze zmartwienie (Regulamin - pkt 16 w zw. z 14 się kłania).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #9 8221307
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Jak BOOTMGR (nie pamiętam z którego Windowsa ale chyba z 7) go znajdzie to podpina do siebie. Przed chwilą sprawdzałem, czy ja mam jakąś dziwną wersję?

Edit:
    Mój BOOTMGR jest z jakiegoś livecd Windows wyciągnięty, zaraz sprawdzę czy się da tak na oryginalnym.

Edit:
    Jednak potwierdzam to co napisałem. BOOTMGR oryginalny z siódemki. Każda edycja pliku boot.ini powoduje zmianę zawartości menu bootowania bez ruszania magazynu /Boot/BCD. Matuzalem - sprawdź sam.
  • #10 8221365
    Matuzalem

Poziom 43  
    Nie wpadłem na to (i tylko odszczekać mi przyjdzie - co niniejszym czynię).
    Tyle, że z tym podpinaniem z automatu to już - i to wiem nie tylko z teorii - różnie bywa.
    Tak czy inaczej - pomijając ew. brak szczęścia w "zmagazynowaniu" rozruchu XP przez bcdedit - Twoja propozycja wydaje się być, w tych warunkach, najprostszym wyjściem.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #11 8226974
    Grzybek6
    Poziom 15  
    Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu tego problemu :D:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Windows XP Professional na jednym dysku SATA (160GB) oraz Windows 7 Home Premium na drugim dysku SATA (320GB) i poszukuje sposobu na skonfigurowanie wyboru systemu operacyjnego przy starcie komputera. Uczestnicy dyskusji sugerują użycie programów takich jak EasyBCD lub VistaBootPro do zarządzania bootowaniem. Wskazują również na możliwość edycji pliku boot.ini oraz ustawienia priorytetu bootowania w BIOSie, aby komputer startował z dysku z Windows 7, co pozwoli na poprawne rozpoznanie i obsługę systemu przez BOOTMGR. Użytkownik otrzymał różne porady dotyczące konfiguracji, w tym kopiowanie i edytowanie pliku boot.ini oraz użycie narzędzi do zarządzania rozruchem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA