logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić wybór systemu przy starcie? Problem z ntldr po instalacji Windows 7

asdqwerty 28 Sty 2013 17:11 2010 6
REKLAMA
  • #1 11854214
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Kwestia 1:
    Podczas ładowania się komputera nie wyświetla się wybór systemów (pomiędzy Windows 7, a XP). Muszę każdorazowo wskazywać bootowanie z dysku, na którym zainstalowane są oba systemy i wtedy wybór systemów się pojawia. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale przy specyfikacji komputera, gdy się go włącza, mogę tam przeczytać:
    IDE CHANNEL 1: HDD ... MASTER capability DISABLED
    IDE CHANNEL 2: HDD ... MASTER capability DISABLED
    Dwa razy MASTER wydaje mi się podejrzane.
    Jak sprawić, żeby za każdym razem nie trzeba było wchodzić w bootowanie?

Kwestia 2:
    Po instalacji Windows 7 zniszczony został plik ntldr z Windows XP. W celu naprawy wszedłem w konsolę odzyskiwania z płyty instalacyjnej XP. Standardowo wywala ścieżkę C:\>. Chciałem zmienić na D:\> (ponieważ na tym właśnie dysku jest XP) przy pomocy zarówno CHDIR ("CHDIR D:"), jak i CD ("CD D:"), jednak wyświetla się tylko D:\, a pod spodem od razu C:\>.
    Co robię nie tak?

Korzystam z tegoż podarnika. Jednak po wybraniu konsoli (R) nie jestem proszony o podanie instalacji systemu, do której chcę się zalogować.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11854268
    asdqwerty
    Poziom 21  
    linuks napisał:
    Użyj z poziomu windowsa 7 http://www.chip.de/downloads/EasyBCD_23603661.html
    i dodaj xp.
    Masz dwa master bo jeden na kanale 1 a drugi na drugim. Jest ok

W celu dodania Windows XP użyłem wcześniej programu VistaBootPRO.

Te dwa dyski są dyskami ze złączami SATA II. Nie widziałem tam żadnych zworek.
  • REKLAMA
  • #4 11854297
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Używałem easyBCD i nigdy nie robił problemów. Dyski SATA nie mają zworek.
  • #5 11854442
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Dziwne rzeczy. Udało mi się po dodaniu w tym programie XP, uruchomić właśnie ten system. Po ponownym rozruchu uruchamiam Windows 7, a tu naprawa systemu, oczywiście zakończona fiaskiem. Uruchamiam więc ponownie komputer i Windows 7 włącza się bez problemów.
    Czy jest sposób, abym nie musiał za każdym razem wskazywać dysku z systemami przy włączaniu? Ten drugi dysk jest tylko jako partycja do Windows 7 do przechowywania.
    Dysk do przechowywania jest nowy. Korzystam z programu EASUES Partition Master, w celu dodania go. Czy mam go dodać jako Primary czy jako Master i NTFS czy FAT czy FAT32?
  • REKLAMA
  • #6 11854559
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Dysk z systemami na kanale 1 powinien być
  • #7 11857327
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Rozumiem, dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wyborem systemu operacyjnego przy starcie komputera, gdzie nie wyświetla się menu wyboru między Windows 7 a Windows XP. Konieczne jest ręczne wskazywanie dysku, na którym zainstalowane są oba systemy. Dodatkowo, po instalacji Windows 7, plik ntldr Windows XP został usunięty. Użytkownik próbował użyć konsoli odzyskiwania, ale napotkał trudności w zmianie dysku. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu EasyBCD do dodania Windows XP do menu rozruchowego oraz wyjaśniono, że dyski SATA nie mają zworek. Użytkownik zastanawia się nad konfiguracją nowego dysku do przechowywania, pytając o typ partycji i system plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA