logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć programować w asemblerze Atmel? Uruchamianie i zapisywanie programów

grzesio14 30 Sie 2004 10:00 1773 8
REKLAMA
  • #1 822204
    grzesio14
    Poziom 14  
    Witam .
    Chciałem się dowiedzieć w jaki sposób piszecie programy w asemblerze udostępnionym przez firmę atmel.
    Jak go uruchomić, jak zapisać program i inne rzeczy.
    :(
    Jak dla mnie ma troszkę zagmatwany interfejs.
    Pozdrawiam Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 822314
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    po pierwsze są 2 atmelowskie assemblery, na '51 i AVR.
    grzesio14 napisał:
    Chciałem się dowiedzieć w jaki sposób piszecie programy w asemblerze udostępnionym przez firmę atmel.

ja pisze w Avr Studio 4. w jaki sposób?w kolejności w kodzie: skoki do przerwań, procedury obsługi przerwań, właściwy kod, dodatkowe procedury(w plikach dołączanych przez include) i dodatkowe dane (tablice stałych itp.). w Avr Studio niema takiej możliwości żeby niewiedzieć jak sie nim posługiwać, za pierwszym razem nieskopałem żadnego pliku, nieczytałem żadnego helpa a wyszedł mi doskonały program, tak więc jest to łatwe środowisko (według mnie), oczywiście kod pisze również optymalnie aby był jak najkrótszy i jak najbardziej wydajny.
    Cytat:

przestudiujesz kilka źródłowych plików, napiszesz kilka swoich z trudem i sie nauczysz. wszystko jest trudne nim stanie sie proste.
  • REKLAMA
  • #3 823244
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Rowniez czasem siegam po AVRStudio jezeli chodzi o AVR-y, ale glownie zeby zdebugowac jakis inny plik lub troche posymulowac. Do pisania programow uzywam edytora tekstu TextPad. Fantastyczny edytor dla programisty, posiada mozliwosc organizowania plikow w tzw. obszary robocze, przeszukiwac i zamieniac ciagi w kilku plikach, wyrozniac kolorem elementy skladni, wywolywac programy z linii polecen i przechwytywac rezultat. Bardzo szybko sie do niego przyzwyczailem i w zasadzie nie wyobrazam sobie teraz przesiadki na cos innego.Natomiast do 51-ki uzywam SBASM do kompilacji a do pisania oczywiscie TextPad.
    Polecam wszystkim ktorzy kozystaja z asemblerow wywolywanych z linii polecen.
    Pozdro
    Dexter
  • REKLAMA
  • #4 823705
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Pod Linux'em (w domu) piszę w edytorze vi lub KWrite i kompiluję kompilatorem AVRA.
    Pod Windows (w pracy) piszę najczęściej w edytorze AVR Editor (autor: Tan Silliksaar) i kompiluję standardowym kompilatorem Atmel'a AVRASM lub okienkowym WAVRASM albo AVRA, ten ostatni jest bowiem dostępny w wersj Linux/Windows.
    Nie używam AVR Studio, ponieważ nie lubię wielkich kombajnów.
    Edytory, kompilatory i inne takie są dostępne ze strony Omega V's AVR Resource List.
  • #5 825679
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    jesli chodzi o linuxa to najlepiej mi sie pisze w vim'ie, jezeli chodzi o łindołsa to też najlepiej w vim'ie :D
    vim jest dosc trudny do nauki ale jak sie go nauczysz to mozesz wszystko, i w dowolnym czasie :D
    ja konkretnie pisze w C, ale to nie ma znaczenia... i kozystam z regolek gmake do budowy programow.

kompilator to jak kolega powiedzial to "avra", jak go uzywać: "man avra"
    wszystko jest dostepne w repozytorium Debiana (przynajmniej w Sarge)
    wiec instalacja jest banalna ;)
  • REKLAMA
  • #6 826176
    batman1212
    Poziom 11  
    Ja używam AVRStudio 4. Nie jest on wcale trudny w obsłudze można znaleźć w necie jak go zainstalować i krótki kurs obsługi. A potem już tylko trzeba zaprogramować procka . A odnośnie sposobu pisania poszukaj jakiegoś tut odnośnie asm …. Miłej pracy
  • #7 828161
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    grzesio14 napisał:
    Witam .
    :(
    Pozdrawiam Grzegorz

Witam.

Skoro o edytorach mowa to ja polecam MED-a.
    Idealny dla programistów w dowolnym języku programowania.
    Sam definiujesz podświetlanie składni ,opcje kompilacji i setki innych rzeczy.
    Używam go do kilku assemblerów i jak dla mnie "Bezkonkurencyjny"
    Jedyna wada to brak(chyba) polskiego interfejsu więc kto nie "czuje" ang. to klapa.
    Polecam.

Pzdr.

Piotrek Sz.
  • #8 831304
    kozak_sc
    Poziom 23  
    Ocena: 118
    witam
    jak juz sie zgadalo co do kompilatorow to mam jedno male pytanko. ostatnio zaczalem robic w avrstudio i teraz jak sie ma sprawa z procedurami umiesczonymi w includach ?? jak do pliku wladowalem kilka procedurek i ten pil zaincludowalem do programu glownego to objetosc programu sie nie zwiekszyla coprawda da sie zrobic rcall-a ale ale nie wiem czy to bedzie dzialac ??
  • #9 837465
    genetix
    Poziom 24  
    :arrow: kozak_sc
    To sobie przesymuluj i zobaczysz czy działa. AvrStudio4 bardzo wiernie oddaje zachowanie AVR'a.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy rozpoczęcia programowania w asemblerze dla mikrokontrolerów Atmel, ze szczególnym uwzględnieniem środowisk i narzędzi do pisania, kompilacji oraz uruchamiania programów. Wyróżniono dwa typy asemblerów Atmel: dla rodziny 8051 oraz AVR. Popularnym środowiskiem jest AVR Studio 4, które umożliwia łatwe pisanie, kompilację i symulację kodu asemblerowego dla AVR, z możliwością debugowania i testowania procedur. Alternatywnie stosuje się edytory tekstowe takie jak TextPad, vi, KWrite czy MED, często w połączeniu z kompilatorami liniowymi jak AVRA, AVRASM, WAVRASM czy SBASM. Na systemach Linux dostępne są narzędzia w repozytoriach, co ułatwia instalację i użycie. Poruszono także kwestie organizacji kodu, w tym stosowanie procedur w plikach include oraz ich wpływ na rozmiar programu, z zaleceniem testowania działania w symulatorze AVR Studio. Podkreślono, że nauka asemblera wymaga praktyki i analizy istniejących przykładów, a interfejsy narzędzi, choć początkowo mogą wydawać się skomplikowane, są przystępne po krótkim zapoznaniu się.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA