Do tej pory wszystki projekty opierały sie na '51 ale z wielu źródeł słysze ze AVR jest prockiem o wiele lepszym i postanowiłem to sprawdzić w praktyce, tylko nie wiem co powinieniem wsumie o nim wiedzieć od czego zacząć?? Moze zna ktoś jakąć sprawdzoną literatute??
Z języków programowania znam tylko asemblera.
Zgóry dzięki za zainteresowanie się temetem.
"Mikrokontrolery AVR w praktyce" J.Dolinski. Ksiazka w sam raz dla Ciebie, zawiera opis peryferiow i architektury, liste rozkazow. Skoro znasz asembler to znaczy ze jestes blisko "sprzetu" wiec nie bedziesz mial wiekszych klopotow. Wieksza roznica w stosunku do C51 to fakt ze to procesor RISC wiec ma duza liczbe rejestrow (32) roboczych na ktorych wykonuje sie wszelkie operacje. Wiec zeby np. dodac dwie zmienne znajdujace sie w pamieci trzeba je najpierw skopiowac do rejestrow roboczych i dopiero mozna zrobic instrukcje add. Nie mozna tak jak to jest w C51 dodac zawartosc akumulatora do jakiegos bajtu w pamieci. Pisze o tym bo czesto sie na tym lapalem gdy sam przechodzilem przesiadke Niestety duza wada AVR jest to ze nie wszystkie instrukcje dzialaja ze wszystkimi rejestrami. Glownie instrukcje odpowiedzialne za stale moga byc wykonywane tylko z rejestrami od R16 do R31, ale to wszystko jest w ksiazce i kompilator zglasza bledy jesli sie uzyje zlego rejestru.
Pozdro
Dexter
Darson55, czy Ty naprawdę nie umiesz czytać? Przecież Light'I wyraźnie napisał w swoim pierwszym poście, że AVRStudio to taki kombajn (zintegrowane środowisko) do kompilatora assemblera avrasm2. Oczywiście, możesz sobie ściągnąć samego avrasm2.exe i kompilować programy z linii poleceń (ja tak czasem robię jeśli nie mam pod ręką Linuksa) albo możesz ściągnąć sobie starszą wersję avrasm/wavrasm ze strony Atmel'a.
Możesz też ściągnąć kompilator AVRA lub TAVRASM. Obydwa działają pod DOS/Windows/Linux. Podobno są między nimi jakieś różnice ale ja dotychczas jak napiszę jakiś programik to kompiluję wszystkimi i wychodzi kod identyczny. Aha, używam jeszcze kompilatora GAVRASM. Możesz o nim poczytać na najlepszej (to moja subiektywna opinia) stronie o nauce assemblera dla mikrokontrolerów AVR czyli http://www.avr-asm-tutorial.net/ - niestety, po angielsku lub po niemiecku.
Z książek to jeszcze bym polecał coś pana Arkadiusza Krysiaka ale nakład powoli się wyczerpuje.
Przy przejściu z mikrokontrolerów 8051 na AVR warto zacząć od poznania architektury RISC AVR, która posiada 32 rejestry robocze i wymaga kopiowania danych do rejestrów przed operacjami arytmetycznymi, co różni się od modelu 8051. Polecana literatura to "Mikrokontrolery AVR w praktyce" J. Dolińskiego oraz książki Arkadiusza Krysiaka. Do nauki asemblera AVR dostępne są liczne przykłady i tutoriale, m.in. na stronach http://www.avr-asm-tutorial.net oraz w linkach do not katalogowych i aplikacyjnych Atmela. Jako środowisko programistyczne rekomendowane jest AVRStudio, które zawiera kompilator asemblera avrasm2 oraz symulator. Alternatywne kompilatory asemblera to AVRA, TAVRASM oraz GAVRASM, działające pod różnymi systemami operacyjnymi. Dokumentacja i narzędzia dostępne są na oficjalnej stronie Atmela. Wskazano również na różnice w dostępności instrukcji dla poszczególnych rejestrów AVR, co jest istotne przy pisaniu kodu asemblerowego. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.