logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena szerokopasmowa i brak obrazu po przeniesieniu niżej.

zbyck 19 Cze 2010 20:27 2790 5
REKLAMA
  • #1 8207732
    zbyck
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,miałem zamontowaną antenę szerokopasmową z wzmacniaczem przy kominie-nad 2 piętrem ukierunkowaną na Śnieżne Kotły, odbierałem analogowo: TVP 1,2,Polsat i Czeskie kanały CT1,2,4,24-zarówno analogowe jak i cyfrowe w mpeg-2.Ściągłem tą antenę (musiałem-komin) i zamontowałem na drugim budynku lecz niżej-na wysokości około 1 piętra i tak samo ukierunkowaną jak przedtem na Śnieżne Kotły lecz nastąpiło pogorszenie odbioru-śnieżenie obrazu, zła jakość. Co można wykombinować jeszcze żeby był obraz,mam jeszcze starą niezamontowaną długą antenę kierunkową tylko że bez symetryzatora-trzeba będzie kupić i potestować. Zarówno z tego jak i tamtego dachu tych budynków mam widok na góry-Śnieżke. Po drodze niema żadnych wielkich przeszkód co by przeszkadzały (drzewa,budynki,maszty),między jednym a drugim miejscem instalacji anteny jest ok 15m.

Poniżej podaje dane nadajników TV analogowej, naziemnej.
    Ostatnia aktualizacja: 2010-06-02
    Jelenia Góra *Śnieżne Kotły* TVP 1 kanał 30
    Jelenia Góra *Śnieżne Kotły* TVP 2 kanał 35
    Jelenia Góra *Śnieżne Kotły* Polsat kanał 47

Antena szerokopasmowa i brak obrazu po przeniesieniu niżej. Antena szerokopasmowa i brak obrazu po przeniesieniu niżej. Antena szerokopasmowa i brak obrazu po przeniesieniu niżej.
  • REKLAMA
  • #2 8208541
    yanusch
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Skoro masz pustą drogę na nadajnik, to takie przeniesienie a nawet obniżenie anteny nie powinno pogorszyć odbioru.
    Chociaż z antenami naziemnymi różnie bywa. :D
    Winy szukałbym w kablu. Czy przedłużyłeś przewód, czy dałeś cały nowy.
    Jeżeli sztukowałeś to czy prawidłowo są połączone ze sobą (F-beczka-F). Czy końcówki kabli są prawidłowo zarobione - nie ma zwarcia ekranu z żyłą. Nawet jeden drucik oplotu spowoduje drastyczne pogorszenie odbioru.
    Jeżeli dałeś nowy to czy o właściwych parametrach. Czy prawidłowo zarobiony przy wzmacniaczu i przy odbiorniku.

Możesz przełożyć przedwzmacniacz z siatkowej do Yagi, to odbiór tych stacji co podałeś powinien być dobry. Gorzej może być z czeskimi.
  • REKLAMA
  • #3 8209871
    jatzek j
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Siemanko . Posiadając miernik poziomu sygnału antenowego można zobaczyć , że przesunięcie anteny zarówno w pionie i poziomie o dosłowne ,, parę , kilka '' metrów może w niektórych przypadkach drastycznie zmniejszyć wysokość sygnału . Zwłaszcza w specyficznym jak w twoim położeniu . Nie wiem co mój poprzednik ma na myśli allee można ,,nowy '' kabel z anteną można bardzo łatwo przecież sprawdzić , a niestety antena kierunkowa [ nawet ze wzmacniaczem ] , całkowicie inaczej pracuje zarówno w ,,kierunku oraz w paśmie '' . Czyli mówiąc wprost takich anten może potrzebnych będzie kilka sztuk .
  • REKLAMA
  • #4 8215630
    zbyck
    Poziom 11  
    Dzięki "yanusch" i "jatzek j" sprawa przedstawia się następująco,przerwy na kablu są w 2 miejscach:1 przy zasilaczu antenowym(wejście i wyjście),2gdzieś w połowie kabla między zasilaczem a anteną na zewnątrz budynku.Zmierzyłem napięcie na tym 2 połączeniu kabla-było 0 V,przy zasilaczu rozebrałem i wymieniłem wtyk antenowy,jeszcze raz pomiar napięcia-i pokazuje 14,37 V.Niestety po podłączeniu do anteny pomimo że napięcie już dochodzi i wymianie kabla na jeden od zasilacza obraz dalej jest bardzo kiepski.Po wejściu na dach stwierdziłem że antena w tym miejscu (strzałka czerwona)jest za nisko-przesłania jednak góra tych drzew oraz będąca w oddali hala z dużym dachem.Zmieniłem lokalizacje (strzałka żółta)z powrotem na dach (nad 2 pietrem)tylko że już nie do komina ale za nim do wieżyczki budynku-przykręcona do ściany.No i pojawił się obraz,bardzo ładny,kanały odbieram te same co w 1 poście,szkoda że nie mam mpeg-4 w telewizorze bo bym sprawdził co jeszcze Czesi nadają,ale może kiedyś taki dzień nastąpi.
    Także kolega jatzek j częściowo miał rację udzielając mi odpowiedzi że " przesunięcie anteny zarówno w pionie i poziomie o dosłowne ,, parę , kilka '' metrów może w niektórych przypadkach drastycznie zmniejszyć wysokość sygnału".
    W tym tygodniu przetestuje jeszcze tą starą poczciwą antenę "Yagi"-na kierunek śnieżne Kotły oraz jak mi się uda na Chełmiec (całkowicie odwrotny kierunek)choć góry tam mogą przeszkadzać.

Antena szerokopasmowa i brak obrazu po przeniesieniu niżej. Antena szerokopasmowa i brak obrazu po przeniesieniu niżej. Antena szerokopasmowa i brak obrazu po przeniesieniu niżej.

A tak wracając do tej anteny siatkowej czy mogę do niej podłączyć tą antenę Yagi (ustawiając w innym kierunku) za pomocą tego rozgałęźnika (lub to jest zwrotnica) i puścić z niego 1 kabel?

• REKLAMA
  • #5 8216632
    yanusch
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Pewnie, że
    Cytat:
    " przesunięcie anteny zarówno w pionie i poziomie o dosłowne ,, parę , kilka '' metrów może w niektórych przypadkach drastycznie zmniejszyć wysokość sygnału"
    ale skoro pisałeś, że brak jest przeszkód, to tak napisałem.
    Zresztą, takie przesunięcie może również drastycznie zwiększyć poziom sygnału :D.

Za pomocą tej zwrotnicy to nie. Musiałbyś mieć taką z dwoma wejściami pełnopasmowymi. Zresztą na obudowie masz opisane pasma i częstotliwości poszczególnych wejść.
  • #6 8216952
    zbyck
    Poziom 11  
    Tak napisałem że jest brak przeszkód w 1 poście,ale po ponownym wejściu na dach i dokładnym przeanalizowaniu stwierdziłem że jednak są przeszkody (drzewa i ten dach hali) i dlatego zmieniłem położenie anteny.
    Co do tej zwrotnicy-no szkoda że nie pasuje trzeba będzie poszukać innej.Bardziej obeznany jestem w technice Sat niż w antenach,dlatego nawet nie zawracałem sobie głowy tymi częstotliwościami opisanymi na obudowie.Także dzięki za odpowiedzi.
REKLAMA